p2p domény

Většina z vás asi ví jak fungují domény a DNS. Vše je postaveno na hierarchii. Například když chci zjistit, co je na doméně seopedia.cz, tak se můj počítač zeptá mého poskytovatele internetu, na jakou IP adresu směřuje doména. Ten když to neví zeptá se výš. Až to skončí úplně navrchu, kde je centrální registr. Ten odpoví a postupně se to dostane až do mého počítače, kde se se záznamem dále pracuje. Co kdyby jsem vám řekl, že existuje projekt, který počítá s tím, že nebude potřeba centrální registr, ale záznamy o doménách budou decentralizované.

Nová doména p2p bude fungovat na podobném principu jako bitcoiny. Každý bude mít uložená data o všech doménách u sebe na počítači a ty se budou aktualizovat (synchronizovat). Takže, když by jste se chtěli podívat, co je na doméně seopedia.p2p, váš počítač už to bude vědět, protože se to dozvěděl od ostatních počítačů.

Tento systém bude zaručovat, že o svou doménu nebudete moct přijít. Nikdo vám jí nebude moct zabavit anebo vypnout. Existuje spousta ukázek cenzury internetu. Například Turecko v době voleb zakázalo Twitter. Pokud by existovala jeho kopie na doméně .p2p. údajně by to nebylo možné. Doména .p2p má za cíl vrátit internet do rukou lidí.

Zní to super že? Problém je v tom, že k fungování bude potřeba speciální prohlížeč anebo rozšíření toho stávajícího, což je celkem velký zádrhel pro běžné BFU.

Co myslíte mohlo by něco takového fungovat?

https://www.youtube.com/watch?v=qeweF05tT50

Více informací najdete na stránkách

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “p2p domény”

  1. Fungovat mohlo… ale nezapomeň, že poskytovatel velice snadno může blokovat p2p a to se děje poměrně často – torrenty :)

  2. Tom: mas blbeho providera, kdyz ti blokuje torrenty.

  3. “Každý bude mít uložená data o všech doménách u sebe na počítači”

    To je naprostý nesmysl. Většina lidí navštěvuje do deseti oblíbených webů, to by byl typický příklad kanónu na vrabce… Nemluvě o tom, kolik místa by to zabralo. Navíc se i osobní data přesouvají někam do cloudu (dokumenty, fotky…), tak nevidím důvod, proč by čistě internetová data měl mít každý u sebe… Slepá ulička.

Comments are closed.