Blogerka dostala pokutu za negativní recenzi na restauraci

Nepříliš pozitivně znějící recenze na restauraci, stála blogerku Caroline Doudet 2.500 EUR. Zároveň jí soud nařídil změnit nadpis (title) jejího článku. A důvod? Její článek se umístil na čtvrtém místě v Google, pokud jste hledali název restaurace v kombinaci se slovem recenze. Čímž poškozovala podnikání restaurace Il Giardino. Konkrétně z “The place to avoid in Cap-Ferret: Il Giardino.” musela odstranit “the place to avoid”. Při zvažování rozsudku soud přihlédl i k tomu, že blog sleduje přes tři tisíce lidí a to už je značné množství.

Co se týká samotného článku, tak ten už je teď úplně smazaný. Stěžovala si v něm na služby a špatný přístup, který zažila během návštěvy restauraci v srpnu 2013. Majitel restaurace původně žádal změnit obsah samotného článku, ale dosáhl jen změnu nadpisu. Popravdě pokud se podíváte na hodnocení restaurace na tripadvisor, tak zjistíte, že je hodnocena na 73. místě ze 79 restaurací v oblasti a pouze 14 % lidí, kteří jí doporučují. Tedy pokud byla blogerka za něco potrestána, tak jen to, že se její článek umístil na 4. místě v Google.

Když jsem k tomuto tématu dohledával více informací, tak jsem se pozastavil nad jedním příspěvkem. “Tohle by se v USA nemohlo stát, protože jsme chráněni prvním dodatkem ústavy.”


“Svoboda vyznání, tisku, projevu, právo lidu pokojně se shromažďovat a právo podávat státním orgánům žádosti o nápravu křivd”

První dodatek Ústavy Spojených států amerických


Jop ať žije svoboda slova v Evropské unii, kde dostanete pokutu za napsání negativní recenze, kterou se rozhodne Google zaindexovat. Pevně doufám, že jen soudce nepochopil jak funguje internet a netuší co je to Google, protože vytvořit takovýto právní precedent může poškodit svobodu vyjadřování na internetu. Celkem by mě zajímalo, co by soudce udělal, kdyby se Google prostě rozhodl ignorovat nový title a nechat tam ten původní. Pak by mohl poslat do Google dotaz o vyjádření a přišla by mu automatická odpověď, že do algoritmu pro výběr titulků mu nic není.

Pokud by se podobné žaloby rozjeli v ČR, tak naše soudy mohou vyhlásit stop stav, protože negativních recenzí s dobrým umístěním ve vyhledávačích jsou kvanta. Přitahují totiž pozornost a mají daleko větší nárůst zpětných odkazů než ty pozitivní.

EU

Přemýšlím, co napsat k naší slavné Evropské Unii, v které se máme všichni tak dobře. Ta předvádí jeden exces za druhým. Její přístup k “svobodě internetu” je někdy na pováženou.

Vzpomeňme například na koláčkovou směrnici. Každý web v EU musí upozornit návštěvníka na to, že využívá technologii cookies. V některých zemích to můžeme vidět v praxy, ale co se nakonec se směrnicí stalo u nás netuším.

Nedávno vyšlo nařízení EU, že Google musí umožnit vymazat z výsledků odkazy, které mohou někoho poškozovat (viz. článek). Momentálně je zaplaven žádostmi a nestíhá je vyřizovat.

Závěr

V nějaké knížce jsem četl, že novináři jsou strážními psy demokracie. Tato myšlenka se mi velice libí a byl bych velice rád, pokud by si to uvědomili všichni politici a drželi se toho. Protože pokud je nebude mít, tak kdo nám řekne, že demokracie už není?


“Journalism is printing what someone else does not want printed: everything else is public relations.”

George Orwell


Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

24 Replies to “Blogerka dostala pokutu za negativní recenzi na restauraci”

  1. Koukam, ze ve Francii nepremysli mozkem. Dalo by se to pochopit, kdyby byl clanek ucelne napsany, aby poskodil firmu… Ale spatne hodnoceni ma i jinde :-/.

  2. To už jsou do nebe volající rozhodnutí, stejně jako “právo být zapomenut”. Paradoxně ale vznikají weby, které tyto smazané články agregují, takže myslím, že pro ty lidi je to ještě větší pozornost. Něco podobného bych si uměl představit i tady, kdyby se toho komunita chytla a článěk šířila případně psala podobné články, tak by se restaurace asi nestačila divit.

  3. Doufám, že nevadí, že tento článek přebírám na svůj web nedanim.cz, kde se na podobné věci snažím pravidelně upozorňovat. Zpětný odkaz samozřejmostí.

    Ať žije svoboda! Mimochodem jste voličem Svobodných nebo nevěříte v politiku?

    1. Láďa: Chodím ke každým volbám a většinou si vybírám podle volební kalkulačky.

  4. takže vyjadřovat se svobodně na netu jaksi přestává dávat smysl? napíšete pravdivou recenzi a kdejakej “majitel restaurace” Vás požene k soudu… super svoboda, ale jen pro někoho…

  5. Kvůli koláčkům i já začínám EU dost nesnášet. Fakt mě to rozčiluje.

  6. Za takové rozhodnutí by měl být potrestán spíše soudce, každopádně EU si tam tiše schvaluje plno špatných zákonů, na svobodný internet budeme asi brzy jenom vzpomínat, ale tak snad ne :)

  7. Sakra to nechápu. Vždyť blog je od toho, abychom prezentovali svoje názory ať se to někomu líbí či ne, ať je to negativní nebo pozitivní. V tomhle musí být něco víc, v jiném případě to je padlý na hlavu.

  8. Je to presne tak aj na Slovensku. Ak zverejníte názor či informáciu, ktorá je pravdivá, ale preukázateľne niekomu uškodilo jeje zverejnenie, budete za to potrestaný.

  9. Tohle je můj “denní” chleba. Nám nevadí, že se o nás píše špatně, ale to, že je to na Google na první straně. No, že to tam je… kdyby to byly noviny, tak si na to po týdnu nikdo nevzpomene… ale na internetu??? Tam to je celé roky a nás to poškozuje. Koukejte to smazat!

  10. jen blazen me dneska domenu psanou na sve jmeno a na webu vystupuje pod svym pravym jmenem….

  11. Mohu se zeptat, těch co reagovali, co má společného výrok francouzského soudce s EU? Tu blogerku odsoudil Evropský soud?

  12. Jako je to svinstvo.. udělala recenzi z osobní zkušenosti, tak v čem je ksakru problém. Pokud to není prvoplánovaně napsáno jako hanlivý článek…

  13. Z novinářů se u nás pozvolna stávají opět politické děvky. Dříve psali pro bolševiky a dnes pro Babiše. V dnešním RVHP Evropské unii se moc svobody slova nedočká. Na politickou objednávku se píše jen o hloupostech a důležitá fakta se zamlčují…;-( Jakýkoliv naznak odporu je potlačován, až člověk má pocit beznaděje a moci cokoliv změnit.

  14. Bože toto je už skoro ako v kocurkove. človek su už musi davať pozor na usta aj na internete ?

  15. Zase bych to tak nedramatizoval. Že se najde spousta špatných rozhodnutí je zvláště u soudů nejnižších stupňů fakt, se kterým je třeba počítat. V tom počtu soudců a rozhodnutí byl zázrak, kdyby mezi nimi nebyl blbec a nevznikala by chybná rozhodnutí. No a soudci a internet. Jaký je průměrný věk soudce? Jak jsou na tom dnešní padesátníci s ovládáním PC? Troufám si však tvrdit, že odvolací soud by nejspíš rozhodl odlišně, protože tohle je opravdu mizerné rozhodnutí, které nejspíše internetu neznalý soudce nepodložil ani žádným odborným posudkem, který ho mohl navést.

    A ještě jedna poznámka. Neznám přesně právní systém Francie, ovšem nízké soudy dnes snad nikde na světě nevytvářejí právní precedenty, natož v kontinentální právní kultuře.

  16. stejne jako Naith nerozumim tomu hypu a zapletani EU do problemu.

    ani nevite, jake instance soud byl. je klidne moze, ze proces neni u konce a nakonec se obrati v prospech blogerky.

    vskutku seznamacka diskuze se tu rozjela.

  17. Doufej, že se s tímto článkem neumístíš na googlu moc dobře.

    Protože jinak by mohl být brán jako poškozující recenze na EU, nebo aspoň na ten soud…

  18. Já tomu možná nerozumím. Když na svůj blog napíšu článek o tom, jak jsem se někde zeblil po hnusném jídle v zaplivané restauraci (protože jsem měl hlad a nic jiného v okolí nebylo), uvedu její jméno a nedejpánbůh to zveřejním také na G+ a FB a dostanu tisíce lajků a vylezu v SERPu nahoru, tak za to můžu jít k soudu? Nebo je to celé o ničem, respektive o rozhodnutí nějaké nejnižší instance, která nemá absolutně žádný precedentní účinek v dalších zemích EU?

  19. Momentalne jsem v situaci, kdy me majitelka/provoz orate hotelu vyhrozuje za recenci (oznacil ji pomluvou). Vzal si od nas penize v plne vysi za pobyt, ktery zrusil a presvedcoval nas, abychom nejezdili, az jindy (jindy se nikdy nedohodlo, at z nasi nebo z jeho strany, bohuzel si nenecham prikazovat, kdy mam jet na pobyt a kdy ne). Na stranku recenzi jsem tedy zminila tento fakt a doporucila neplatit predem, jestli nechcete by okradeni…
    Ma pravo me za to soudit?

    1. Tak soudit se má právo každý :) Jinak jsou lidi, kteří to opravdu dotáhnou až k právníkovi i za recenzi, která je pravdivá a neobsahuje žádné negativní výroky. V tvém případě tam třeba vidím “nechcete být okradeni”. To je spekulace, který by měla být podložena.

      S recenzemi na hotel ale zkušenosti nemám. Zkus napsat na https://webtrh.cz/ tam by mohl být provozovatel nějakého recenzního webu.

Comments are closed.