11 největších PR agentur se zavázalo, že nebudou zneužívat Wikipedii

Jedenáct největších PR agentur se připojilo k prohlášení, že budou dodržovat pravidla Wikipedie. Podle článku na businessinsider.com je to potvrzení, že dříve k takovémuto jednání docházelo. Přes tisíce uměle vytvořených a dobře maskovaných účtů, upravovaly PR agentury informace o jejich klientech. Profesionální editoři se značnou praxí nenápadně přepracovávali jednotlivé články tak, aby snižovali negativní dopad pro jejich klienty, naopak zvýrazňovali to pozitivní.

Například v roce 2012 bylo odhaleno a zabanováno 300 účtů jedné společnosti, které vytvářeli a udržovali stránky pro různé klienty. Cena za vytvoření takovéto stránky se pohybovala v rozmezí 500 až 1000 dolarů plus 50 dolarů za údržbu. Společnost, která za tím stála zároveň hlídala jestli se náhodou někde na Wikipedii o vás nemluví špatně. Když vezmeme v potaz že nabízeli i překlady a správu takovýchto stránek v různých jazykových mutací, mohli si přijít na celkem pěkné peníze.

O Wikipedii se toho povídá celkem hodně. Ačkoliv jsou odkazy z ní nofollow (jaká to pocta odkazování na kvalitní a autoritativní zdroje) podle mnoha teorii mají za určitých okolností značný vliv. Jinými slovy autoritativní stránka se stane ještě autoritativnějšími. Také se spekuluje o potenciálním zdroji velké návštěvnosti. Pár odkazů na mé projekty, které se na Wikipedii vyskytli mi zrovna moc návštěvníků nepřinesly, takže toto tvrzení beru s rezervou. Na druhou stranu chápu, že z dobře napsaného hesla, které vydá za seminární práci zřejmě moc lidí nebude mít potřebu přijít, naopak z nějakého pahýlu mohou návštěvníci klidně proudit. Ovšem časem se i ten pahýl promění v plnohodnotné heslo.

V zahraničí se občas dočtete, že se na Wikipedii musí uplácet, pokud chcete prosadit svou firmu anebo web. Wikipedistická významnost je také často sporná. Kdo si zaslouží na ní být a kdo ne? Pokud tam máte známé moderátory je to jednodušší. Není se čemu divit, že si spousta firem takto pěstuje umělé editory, kteří časem naberou na autoritě.

Wikipedie je hold encyklopedickým středem internetu a má dominantní postavení. Takže se může hřát na výsluní. Jenomže její koncept jí bohužel předurčuje i k zneužívání.

Tak a teď se přiznejte kdo z vás si propašoval odkaz do Wikipedie? ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “11 největších PR agentur se zavázalo, že nebudou zneužívat Wikipedii”

  1. Já ještě ne, i když jsem o tom uvažoval. Ovšem ne na komerční web, ale jde o stránku s hobby, bez vedlejších výdělků.

  2. Já jeden. Zhruba před rokem a jako na jednu stranu – nějakou návštěvnost to dalo…

  3. Odkaz tam nemám na žádný z mých webů a popravdě o něm ani nějak moc neuvažuji.

    K článku: A podobně se ve velkém bohužel zneužívá vše, co zákazníka dokáže nějak ovlivnit, pokud hledá informace na nějakou firmy, obchod atd..

  4. Zkoušel jsem to jen a pouze kvůli návštěvnosti a musím říct, že nic moc to nebylo. Na web (ve vyhledávání wiki a já jsme se střídali na prvním místě) mi příšlo cca. 900 tisíc UIP za měsíc a z wiki to bylo něco okolo 500 UIP, čili naprosto bezvýznamná návštěvnost 0,07%.

  5. Na Wikipedii mám dva odkazy, ale že by z nich přichazeli nějací nevštěvnící, tak to jsem nazaznamenal. Asi je to způsobeno českým prostředím. V anglické mutaci Wikipedie, ta návštěvnost může být opravdu zajímavá. Pochybuji, že se někdy Wikipedii povede zamezit clientelismu a vymítit neseriozní informace…

  6. Já tam mám několik odkazů na authority web a návštěvnost nula nic. Někde mi to dokonce smazali, přestože se jedná o jeden z top webů v tomto oboru vůbec a v češtině jednoznačně bezkonkurenční. Návštěvnost proudí mizivá, jendotky kusů měsíčně při návštěvnosti okolo 500 UIP denně. popravdě jsem i další snahy vzdal, protože i opravdu hodnotný odkaz je obvykle smazán a to nejen na můj web, ale i na jiné nekomerční informační projekty dalších lidí. A to jsem i napsal pár slušných článků, ne že bych tam jen prasácky nasypal odkazy.

  7. Ovlivnovani na wiki spis nemelo moc co delat s navstevnosti, ale s pozitivnim pocitem ohledne danych firem.

  8. Já tam mám několik odkazů na mnou spravované stránky a žádného přínosu jsem si nevšiml.

  9. Na wiki jsem měl dlouho několik (dle mého relevantních) odkazů, ale postupem času je vše smazáno. Nijak zvlášť mi to nevadí. Svého času bylo docela peklo mozek.cz – to bylo jen a pouze semeniště zpětných odkazů, nikdo to tam nemoderoval. Taková česká wannabe wikipedie. :)

Comments are closed.