Jak se služba Google maps vypořádala se situací na Krymu

Musím uznat, že Google se umí vypořádat s některými spornými situacemi velice lišácky. Například Google maps právě teď ukazuje, že Krym patří Rusku a zároveň, že patří stále Ukrajině. Záleží totiž, kdo se ptá.

Pokud se podíváte na sporné území z Ruska zjistíte, že je součástí Ruska. Když to samé zkusíte u nás, tak ještě pořád patří Ukrajině. Aneb jak se dá chytře využít lokalizace ve prospěch spokojeného lidstva :)

Samozřejmě jde jen o hraniční čáru. Adresy jsou stále ještě po staru. Tedy zatímco hraniční čára Krym přiřazuje Rusku, tak města patří Ukrajině ať využíváte kteroukoliv variantu map. Data zřejmě bude nutné hromadně upravit v databázi.

Mimochodem toto není jediný případ. Ruská varianta Google maps, totiž přiřazuje k Rusku i Jižní Osetii a Abcházii. Ovšem mi uvidíme tyto oblasti jako část Gruzie.

Mě to přijde jako dobrý nápad, který se drží politiky Google. Přeci jen i vyhledávač nám ukazuje, co si myslí, že vidět chceme a ne to by jsme viděli rádi :)

Škoda, že svou vlastní variantu nemá i Severní Korea :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Jak se služba Google maps vypořádala se situací na Krymu”

  1. Mě to přijde jako alibizmus. Očekával bych od vyhledávače konkrétní odpovědi, ne manipulaci. Ovšem silní si vždy dělali co chtěli, a je tomu tak i teď. Ať jde o Rusko nebo o Google.

  2. Celkom zaujímavé riešenie. Ľuďom z ameriky to ale asi ukazuje iba severnú, južnú ameriku a potom už iba Irak, Iran, Syriu, nejake rusko možno aj Československo a samé nepreskúmané územia.

  3. Yandex to vyriešil podobne, v Rusku patrí Rusku, na Ukrajine patrí Ukrajine.
    Dobrovoľníci Openstreetmap sa dohodli na zákaze územných editov do konca mája (to bude po Ukrajinských voľbách, aj keď je otázne, či sa Ukrajinská politika zmení).

    Otakar: ťažko to vyriešiť inak. Západ považuje za objektívny fakt, že Krym patrí Ukrajine a momentálne je len okupovaný Ruskou federáciou. V rusku sa považuje za objektívny fakt, že Krymský ľud sa v referende rozhodol pripojiť k federácii a momentálne je jej súčasťou.
    Myslím, že tu objektívna pravda neexistuje a alibistický prístup mapových služieb je najlepšie riešenie.
    Nie je to tak dávno, čo si Nikaragua riešila hraničné problémy s Kostarikou na základe Google maps ;)

  4. Proč ne. Ano, je to trochu zaváděcí, ale jak jinak v téhle době uspokojit obě strany. Myslím si, že by v téhle době ke sporům nemělo vůbec docházet. Brain on! Nebo tam chceme US základnu?

  5. No jo, dokonce to bylo v TV :) V obou zemich to kazdopadne pripeje k tomu, ze budou mit google vice radi, kdyz jim ukazuje tu jejich pravdu.

  6. Tak google dělá vše proto aby se dařilo především jemu a věděl o nás toho co nejvíce ;)

  7. Zajimava zprava! Businessu je politika ukradena, hlavne musi business bezet. Americky styl obchodovani je poucny. Nezaviraji si zbytecne cesty pro budouci obchody.

  8. Tiež som sa nad tým zamýšlal: kedy a ako prebejnú zmeny na google maps? Asi pred týždnom som to kontroloval naposledy (SK IPčka) a nič sa nezmenilo.

    Openstreetmap.org má v tom tiež bordel, neukazuju kranice krajín poriadne, len kraje. Ani keď si prizúmuješ.

    Riešenie Googlu z pohľadu filozofie znamená “každému jeho pravdu” čo sa mi nepáči, pretože pravda je len jedna.

  9. Pravda je jen jedna ale momentálně pro každého jiná….. a google to vyřešil asi nejlíp jak to šlo….

  10. Souhlasím. Taky si myslím, že je to velmi dobré řešení, i když je to dá se říct pouze na oko. A jak říkáte, hlavně ať je spokojené lidstvo. :-)

Comments are closed.