Twitter oslavil osmé narozeniny

twitter_ptak_ve_vodeTwitter před pár dny oslavil osmé narozeniny. Nápad postavit systém na konceptu SMS se tvůrcům opravdu vyplatil. 140 znaků posunulo celý systém úplně jiným směrem než konkurence. Jistě od roku 2006 uteklo dost času, takže čistě od SMSkového systému se trochu upustilo. Zavedly se například obrázky.

Spousta lidí jej srovnává s Facebookem, přitom jak jsou tyto systémy odlišné ukázalo například zavedení hashtagů. Zatímco na Twitter jsou naprostým hitem, doslova jeho symbolem, tak na Facebooku se vůbec neuchytily. Nefungují, protože lidé jsou na FB zvyklí přemýšlet a psát jinak.

Zatímco pro většinu lidí je symbolem sociální sítě Facebook, tak v momentě, kdy se začne v televizi mluvit o “breaking news”, které proudí skrz sociální sítě, tak mají novináři na mysli ve většině případů Twitter. Pokud chcete být uprostřed denní a mít informace z první ruky, tak na Twitter dnes nikdo nemá. Navíc si můžete zprávy namixovat podle svého levicového či pravicového gusta. Osobně jsem si to vyzkoušel tento rok vyzkoušel a musím konstatovat, že to fakt funguje. Příště si dám tu práci a vytvořím list z více zdrojů a bude to dokonalé :)

Twitter je navíc jednička v rychlosti šíření zpráv po internetu, což nám předvedla Ellen DeGeneres při udělování oskarů. Takže něco cenzurovat anebo utajit je velice obtížné. Možná i kvůli tomu se Turecko, pro “dobro” svých občanů, rozhodlo Twitter zakázat. Údajně je problém z něj dostat určité informace, což ubližuje “běžným” lidem (více najdete pod hashtagem #TurkeyBlockedTwitter). Reakcí byla hromadná akce, kdy se pod rouškou tmy, vydali “revolucionáři” do ulic a nastříkali na volební plakáty politika, který blokování Twitter zajistil, 8.8.8.8 a 8.8.4.4. Aneb není nad to se opřít o DNS nejznámějšího internetového giganta. Možná až budou příště rozhodovat komu dát nobelovu cenu míru, tak by jí měl dostat Twitter. Přeci jen, když jí může mít EU?

Že je Twitter používané dobře vědí i tvůrci robotů. Říká se, že až 10 % všech aktivních účtů jsou automaty. Ty se s vámi jsou schopni kamarádit, psát statusy, doporučovat články a samozřejmě občas udělat i reklamu tomu, kdo zaplatí. Když se k tomu přidají ještě SEO odborníci, kteří věří v božskou sílu Twitter na Google, to je teprve spamu. Neříkám, že nic takového není, přeci jen social rank nebude jen mýtus, ne?

Na druhou stranu, bez takové otevřenosti a jednoduchosti, by nikdy nemohlo fungovat spousta služeb. Například můj @DoménovýRobot, který dává pravidelně tipy na čerstvě mazané domény. Snad se do budoucna dočká i dalších bratříčků. Jen kdyby na to měl člověk čas :)

Závěr

Twitter je krásnou ukázkou, že se dá vytvořit služba, která sice je jako ostatní, ale funguje tak odlišně, že jí vlastně ani není :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Twitter oslavil osmé narozeniny”

  1. Abych se přiznal Twitter, jde nějak mimo mě. Ale už jsem přehlcený těmito povrchními informacemi.Člověk pro samé bezvýznamné globální zprávy ze světa zapomíná na to, co se děje u nás ve vlastním městě či vesnici a pak to podle toho taky vypadá.

  2. S tím Twitterem je to hodně zajímavé, mě by samotného nenapadlo, že se to tak uchytí a já sám ho stále nemám moc rád :)

  3. Zajímavé je, že díky akcím v Turecku se u nich zvýšilo povědomí a celkový zájem o twitter (resp. počet uživatelů) o 20%. Twitteru může FB i G+ závidět jak jde dělat sociální síť bez reklam :)

Comments are closed.