Google DNS servery někdo na 22 minut přesměroval

angry-bang-bang-bangVe Venezuele a Brazílii na 22 minut o víkendu někdo přesměroval dotazy všech lidí využívajících Google DNS servery na venezuelskou reklamní síť. Stalo se tak díky BGP hijacking.

Google DNS servery jsou velice oblíbené. V roce 2013 přes ně údajně šlo 120 až 150 miliard dotazů ze 70 milionů unikátní IP adres. Jsou oblíbené zvláště kvůli své rychlosti.

Osobně je využívám, protože na rozdíl od mého ISP reagují velice rychle na změnu záznamů u domén. Pokud potřebujete přemigrovat web, tak nemusíte pro kontrolu využívat služeb třetí strany (proxy) anebo úprav hosts. Nějakých výraznějších změn rychlosti jsem nepozoroval.

Na druhou stranu pokud používáte službu zdarma musíte se smířit s tím, že Google data z nameserverů určitě využívá pro statistiky. Ostatně jsou velice cenná. Například se z nich dá vyčíst, která neregistrovaná doména má jakou návštěvnost. Ideální pro nákup překlepových domén.

Popravdě jsem si nemyslel, že se Google může něco takového vůbec stát. Na druhou stranu, pokud by se něco takového stalo mému lokálním ISP, pochybuju že by na to přišel a opravil do 22 minut. Prostě když se to stane někomu velkému, tak se o tom píše, ale většinou se s problémem dokáže také nejrychleji vypořádat.

Pokud chcete zkusit Google nameservery – opravdu se hodí při migraci. Stačí přenastavit u TCP/IPv4 nameservery na

  • 8.8.8.8
  • 8.8.4.4

a u TCP/IPv6

  • 2001:4860:4860::8888
  • 2001:4860:4860::8844

Popřípadě upravit nastavení na routeru.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Google DNS servery někdo na 22 minut přesměroval”

  1. celkom dobrý tip, vôbec som nevedel, že také niečo môžem urobiť

  2. Tak to se může stát i těm největším, jinak googlovske NS skutečně nejsou špatné.

  3. Mě teď v souvislosti z nějakým programem co zkouším napadlo, že mohlo jít čistě o náhodu.
    Na netu vyšel nějaký postup jak surfovat zdarma v cizích sítích na jejichž DNS se dostanete. Musíte si však vytvořit vlastní DNS.
    Narazil jsem na nejmenovaný program co dělá DNS server a ten má prostě v základu nastaven server dns na adresu 8.8.8.8. Tu by si měl uživatel změnit na vlastní. Pokud tak neudělal a použil ten trik s jistým tunelováním na DNS server mohlo dojít právě k téhle kolizi.

Comments are closed.