Používáte cloud? Tak autorské poplatky na vás!

disgusted-oh-god-why-textEU Výbor pro právní záležitosti vydal 17. února 2014 návrh usnesení pro evropský parlament o poplatku za kopírování pro osobní potřebu, kde se píše, že by stálo za to zvážit autorské poplatky i pro cloudová uložiště.

Evropský parlament o tomto hlasoval 27. února 2014 (252 pro, 122 proti). Mezi těmi, kteří byli  proti byl i český europoslanec Edvard Kožušník. Na svém oficiálním webu k tématu vydal i článek Budeme platit výpalné za kopírování?

Zatímco poplatky z tiskáren či HDD se ještě jakž takž s přimhouřením všech tří očí daly akceptovat. Tak tady máme před sebou celkem absurdní případ. Bude se platit za virtuální službu, která je postavená na komponentech z kterých už jednou autorská daň zaplacená byla. Anebo že by v tom europarlamentu nevěděli, že cloud jede na pevných discích?

Spíše za tím ale budou jak jinak než peníze. CD a DVD dnes už asi moc lidí nepoužívá. Pro přenos dat jejich místo zabraly flash disky, které se dají velice levně koupit anebo se často rozdávají jako součást reklamní kampaně (4 GB flash disk stojí jako dvě kvalitnější trička). Navíc současná přenosová rychlost běžné internetové přípojky od kabelové televize v podstatě nahrazuje fyzická média. Určitě jste zažili situaci, kdy sedíte vedle kolegy a místo, aby jste mu nahrály pár desítek megabajtový soubor na flash disk (nedej bože přepisovatelné CD/DVD), tak mu jej radši nasdílíte.

Zálohování je také někde jinde. Změnily se způsoby i pohlížení. Místo kompletně celé manuální zálohy uděláte automatickou rozdílovou. Takže si vystačíte se síťovým diskem na externím stroji či levném NAS v RAID 2.

Možná si teď říkáte tohle funguje tak pro malé firmy a domácí použití. U větších společností je to jinak. Tak nezbývá než souhlasit, ale větší společnosti by podle mě ani neměli autorské poplatky platit. U nich je více než jisté, že úložní kapacitu či tiskárnu zřejmě nepoužívají na kopírování autorsky chráněného materiálu.

Autorské poplatky měli být trestem pro nás malé, kteří vypalovačky zajisté občas použijeme na páchání trestných činů spojených s autorským právem. Jenomže nám to je celkem jedno. Cenu započítává do zboží prodejce, takže o tom ani nevíme. Nápravný efekt tedy nula.

Jediné o co tedy jde jsou peníze. CD/DVD nekupujeme, optimální HDD se za poslední roky nijak zvlášť nezvětšil. Někdo řekne, že stačí 500 GB, jiný 1 TB. Nemáme potřebu kupovat nový. Jakmile cena Flash disku 8 – 16 GB dosáhla pár stovek, není potřeba měnit. Navíc stačí jeden.

Filmy a seriály už si nikdo na DVD nevypaluje. Proč taky? Kdo si chce sednout k velké televizi s DVD přehrávači a vše si užít, ten si za pár korun může pořídit originál. Za půl roku jsou největší hity k sehnání za 199 Kč. Kdo je fajnšmekr a má na blue ray, tak si připlatí jednu dvě stovky. Mezitím si můžete svou sbírku DVD doplňovat za 49 Kč. Tomu zbytku stačí online streamování v HD kvalitě.

Takže je třeba získat peníze pro autory jinak. Poplatek za přenesené pakety zní moc radikálně, tak zpoplatníme všechna uložiště i ta virtuální. Jsem zvědavý kolik se bude platit za virtuální GB a jak bude definován? Co když si pomocí virtualizace udělám VPS v kterém bude další VPS a pak další a další? Na 100 GB disku z kterého jsem zaplatil autorský poplatek, bude 90 GB VPS z kterého také zaplatím, v něm 80 GB, které je třeba také zaplatit a tak dále.

Naštěstí je zatím internet bez hranic. Takže společnosti mohou svá datacentra přesunout do státu, kde podobné poplatky nebudou muset řešit. V momentě kdy zjistí, že se jim to vyplatí tak to udělají. Anebo se naštvou a založí si vlastní plovoucí ostrov.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Používáte cloud? Tak autorské poplatky na vás!”

  1. Prečo komentovaním na tomto blogu mi pribudlo viac ako 1000 nofollow odkazov (1 dofollow), keď som komentoval len v 1 príspevku ? Ďakujem za odpoveď

  2. Ale za HDD pro servery/NAS se zadne autorske poplatky neplati!… Neni to spis o tom, ze by je chteli nove vybirat?

  3. peter: tie nofollow odkazy sú spôsobené tým, že sa hore nalavo zobrazujú najnovšie komentáre, z toho vedú tiež odkazy, ktoré su ale nofollow

  4. Vše co úředník zneužít může, tak zneužije. Daně jsou nesmyslné ze všeho a proto teorie přesunu jinam má co do sebe. A pak nám zdaní ty pakety mimo EÚ. Nezbývá, než si zase vše ukládat sám doma na svém NAS s přístupem zvenčí.

  5. To by nebylo, aby slavná EU nevymyslela zase nějaký nesmysl. Kolikrát si tak říkám, jak bez EU bylo mnohem lépe.

  6. Další z neštastných nápadů EU, zatím naštěstí není schválený. Nicméně co není může být a argumentace nahrávací loby, že se uživatelé přesunují z pevných nosičů na cloud může být velmi silná.

  7. palo: a dá sa s tým niečo robiť ? každý deň mi pribúda stovka nových nofollow z tejto dómeny

  8. Tak to je síla. Vymýšlet jak obrat obyčejného člověka o peníze a nesmyslně je utratit v nějakých investičních programech EU, to by europoslancům opravdu šlo. Už aby Evropská unie konečně skončila v propadlišti dějin, dřív než se jim povede totálně zničit a zrujnovat celou Evropu.

  9. Když už jsme u těch autorských poplatků, docela by mě zajímalo, zda z nich mají něco i autoři nebo kam to vlastně mizí. A pokud mají, tak kteří autoři vlastně?

  10. EU má hodně divné nápady, ale tohle bych na ní neházel. Možná se pletu, ale “výpalné” u nás přeci platilo už před vstupem do EU, nebo ne?

    Zde fouká vítr z trochu jiné strany.

  11. Bohužel lidé kteří o těchto věcech rozhodují jsou většinou pitomci kteří o IT vůbec nic nevědí, a kdyby mohli, tak by všechny ty internety a počítače zakázali. Protože stádu které nemá přístup k informacím se lépe vládne.

Comments are closed.