Podíl návštěvnosti z mobilních zařízení nebezpečně roste

mother-of-godSeznamáci přišli s velice zajímavými daty. Porovnali období 2. – 20. prosince 2013 a 6. – 24. ledna 2014. Zjistili, že podíl zhlédnutých stránek na mobilních zařízeních v Česku vzrostl o 30 %. Díky Vánocům, tak došlo k poměrně masivnímu IT pokroku. Je to jako posun v čase :)

V jejich infografice se můžete podívat na nárůsty jednotlivých značek a operačních systémů. Souboj Android vs iOS dopadl 44 % ku 30 %.

A proč je takový nárůst nebezpečný? S tím jak se na trh dostává nová technologie a postupně se na něm zabydluje, se jí postupně přizpůsobují i služby. Například už tvůrcům služeb stojí za to se jí věnovat, protože se to prostě vyplatí. Tedy v případě Seznamu by už za úvahu stálo poupravit výsledky vyhledávání. Například více preferovat stránky, které jsou pro mobilní zařízení přátelštější. Popravdě jedna a ta samá informace se dá často dohledat na několika webech, tak proč nepreferovat ty, které se budou lépe zobrazovat na mobilním zařízení?

trollfaceOtvírají se nové možnosti pro white hat i black hat SEO. Popravdě už delší dobu říkám, že SEO budoucnosti není jen o ona man show a dřív anebo později SEO šamany vystřídají organizované skupiny lidí, kteří budou poskytovat v rámci jedné značky komplexní služby. Už dnes je to často mimo SEO, třeba správa sociálních sítí, PPC anebo marketingu obecně. Takže až budou potřebovat předělávat design u stovek svých klientů možná vyplatí založit i oddělené webdesignu a kódování. Většinou už zkušené grafiky stejně zaměstnávají. Bez nich se obsahový marketing dělá dneska celkem špatně.

Popravdě strach z bonusových bodů za responzivní design se vznáší diskuzními fóry už nějaký ten pátek a dává to i smysl. Tak uvidíme.

Závěr

Schválně zkuste změřit o kolik vzrostl počet návštěvníků z mobilních zařízení v testovaném období (2. – 20. prosince vs 6. – 24 ledna). U mě to je:

  • 404M  +39,69 % mobil, +30,28 % tablet

Takže je na tom možná něco pravdy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Podíl návštěvnosti z mobilních zařízení nebezpečně roste”

  1. Podobný nárůst pozoruji i já na všech svých webech a popravdě se tomu moc nedivím, když okolo sebe pozoruji každého s nějakým tabletem, nebo chytrým telefonem.

  2. Možná by bylo zajímavé o kolik vzrostl prodej tabletů před Vánoci. Tipl bychh si že o dost. Soudě podle mého okolí byl tablet asi nejčastějším dárkem k letošním vánocům. U mne vzrostl počet návštěv mobilních zařízení o 26 procent od listopadu, což je opravdu dost

  3. a bereš to jako poměr? Mě samozřejmě návštěvnost v lednu také poskočila, je to každoroční klasika, ale v poměru PC:mobil:tablet je to stále stejné: 100:11:3

  4. celé je to blbost… není od toho očištěný nárůst celého internetu v lednu, který je největším skokem za celý rok. Takhle můžu interpretovat, že v říjnu o proti srpnu dojde k navýšení prodeje uhlí o 500%, dřeva o 800% atd. Co mi to řekne? Vůbec nic… jen se to hezky poslouchá jak prodávám.

  5. Již někdy před více než dvěma roky jsem četl doporučení google používat responzivní design kvůli přístupnosti na mobilních zařízeních. Zajímavé, že by vánoce 2013 u nás byly mezníkem, kdy se začne brát mobilní web vážně? :D

  6. tipujem, že návštevnosť z tabletov sa v budúcnosti ešte výrazne zvýši, pretože PC(notebook) má už každý, chytrý telefón tiež tak ľudia začínajú kupovať k tomu ešte aj tablety. Osobne sa tomu ani nedivím pretože ceny za tablety sú pekne nízko a občas sú aj lacnejšie ako mobilné telefóny a majú k tomu aj lepšie parametre

  7. Vzhledem k trhu, který smartphony zabírají na trhu je nutné přizpůsobit své weby plnohodnotnému mobilnímu prohlížeči. Tohle má určitě velký smysl.

  8. Jenže zase mobily a tablety značně pokročily a dokážou louskat i “nemobilní” weby. Takže já bych z responzivního designu takovou vědu nedělal, drtivá většina webů ho stejně nemá a hned tak mít nebude.

  9. Na blogoch som si v poslednom case vsimol zvyseny pocet navstev zo mobilnych zariadeni, je to hlavne vdaka Facebooku, pokial mate kvalitnu a zaujimavu skupinu.

  10. Navstevnost na weboch z mobilnych zariadeni nie je podla mna dolezita pre eshopy, pretoze malo z nich ma upraveny system na nakupovanie z mobilov/tabletov. Skor je to vyhodne pre rozne clanky, spravy, sama vyuzivam mobil na citanie clankov, ked niekde cakam, ked mam chvilku casu.

Comments are closed.