Budování PBN I.

mel-bych-si-vytvorit-vlastni-sit-bloguTak se přiznám, že na Private Blog Network ve volném čase pracuju. Je s tím poměrně hodně práce, protože nechcete, aby jednotlivé blogy vypadali dejme tomu jako “levné PR weby”. Přečetl jsem několik návodů a odvodil si jednotlivé myšlenky z různých publikovaných informací. Hodně se toho dá dozvědět z nabídek různých společností, které nabízí linkbuilding právě z jejich PBN.

Ačkoliv by se to nezdálo, tak PBN rozhodně nejsou nějakým black hat SEO. Alespoň já to beru jako síť authority webů, které si navzájem jednou za čas vypomůžou.

Dodržování předem určených SEO parametrů pro obsah je celkem náročné. Například na základě zkušeností z authority website se snažím, aby článek měl minimálně 300 – 500 slov a dva unikátní obrázky, které jsou nezaměnitelné a určitě se umísti v Google Images. Dát dohromady takový článek je práce i na hodinu. Výhodou je, že i bez většího linkbuildingu v pohodě zaberete přední pozice na longail. Dokonce mám pocit, že mi Google při budování takovéhoto obsahu nadržuje. Seznam se zatím drží spíše pozadu, ale věřím, že do pár měsíců se zachová obdobně. Vlastně oba vyhledávače ani nemají důvod nějak penalizovat obsah. Článek je unikátní, přínosný, věnuje se jednomu až dvoum tématům, obsahuje všechny náležitosti a dokonce dobrovolně “pouštím žilou linkjuice” ve prospěch autoritativním webům (GPR 6+).

Mým cílem je vytvořit trojici tématických blogů/magazínů. To má do pojmi private blog network ještě daleko hooodně daleko :). Zrovna dneska jsem četl diskuzi o budování PBN o velikosti 50 blogů. To už je ale celkem šílené. Nevím jak by jsem něco takového ručně stíhal. Navíc u nás nejsou 99 centový pisálci.

Na tuto trojici budou odkazovat tier 2 weby. Moje první testovací větev, ručně dělaných si zatím vede celkem dobře. Po přepočtech skončila na rancích 1/1. Každá o cca 10 článcích vytvořených z textů mimo indexovaného internetu. Všechny (opět) tři postavené na blog.cz. Pro další větev zkouším wordpress.com a tumblr.com. Chtěl jsem blogspot.com, ale ten je napojený přímo na Google plus.

Celkově je z toho zajímavý pocit. Návštěvnost roste přirozenou cestou jako u klasického authority site. Jedna dokonce přesáhla 1000 UIP/měsíc, takže čas nasadit nějakou reklamu a vyzkoušet kolik z toho půjde CZK přes AdSense. Strach nějak nemám. Když jsem si to probral, tak v podstatě žádné pravidla AdSense neporušuju.Návštěvnost je vesměs přirozená. Vzhledem k tomu, že se o vše starám sám, tak nějaký podezřelí linkbuilding přes třetí stranu nehrozí.

Závěr

Ještě napíšu jak si celý projekt vede. Zatím jsou to v podstatě tři tématické blogy prolinkované formou deep linků. Při dalším přepočtu GPR by jsem rád viděl nějaké výsledky.

Mimochodem ze včerejška na dnešek proběhl u Google nějaký zátah proti nedovoleným odkazovým praktikám, takže pokud máte GPR 0, tak jste se stali obětí zátahu :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Budování PBN I.”

  1. Mě to přijde Ivane, že se myšlenkově začínáš motat v kruhu, ale pokaždé to nazýváš jinak (mikrosite, blogové farmy, podpůrné weby, tier(layer)1 a 2, pbn,…….). :-)

    1. Mikrosite respektive minisite s kterými jsem si hrál je něco jiného. Fungují dobře a vydělávají penízky :)
      Podpůrné weby to je takové sporné označení. Každý pod tím vidí něco jiného. Já to beru jako pomůcku pro reklamu.
      Blogová farma = PBN – alespoň já to tak beru :)
      Tier je pojem pro rozvrstvení webů v rámci hiearchie.

      Neboj nemotám, vím co dělám :)

  2. Já dělám jeden typ webů a to používám jako magazíny, mikrostránky na podporu, minisites pro výdělky a nijak to nerozlišuju a funguje to bez problému :)

  3. Funguje všechno, ať se to jmenuje jakkoliv, dokud to nedostane případně nějakou ruční penalizaci :-)

  4. Drago trochu se v tom ztrácím. V tier 1 máš tři hlavní weby – a v tier 2 kolik? Taky jen tři? Není to málo? A co tier 3? Nechtěl bys to trochu konkrétněji rozepsat? Provádíš linkbuilding i na nižších tierech? O PBN jsem něco načetl na zahraničních webech, ale každý z autorů to dělá trochu jinak :-)

    1. 365solutions: já si to buduju ručně. Než přejdu k nějakému automatu. Zatím to mám na jeden T1 tři T2. O T3 jsem neuvažoval.

Comments are closed.