Plánované změny pravidel pro .cz domény

cz_nic_logoVčera mě šéf WEDOS Josef Grill vzal do CZ.NIC na plánovanou debatu o budoucnosti .cz domény. Byla to skvělá možnost vidět na vlastní oči, jak probíhá komunikace mezi registrátory a samotným CZ.NIC. Na pořadu byly dvě věci. Připomínky k novým pravidlům pro .cz domény, které hlavně berou v potaz nový občanský zákoníky, a velká plánovaná marketingová akce zaměřená na ověřování správnosti kontaktů.

Nová pravidla

Pojem doménové jméno není v novém OZ nijak zanesen. Takže se k němu bude přistupovat jako nehmotné věci. Nový OZ rozšiřuje pojmem takovéto věci z hlediska závazkového práva anebo dědictví. V praxi budete vlastníkem práv k doméně prostřednictvím smlouvou s CZ.NIC. Smlouva nabude platnost okamžikem registrace domény. Takže různá zaškrtávací políčka jsou “problémem” registrátora.

Další zajímavou věcí je, že CZ.NIC není vlastníkem neregistrovaných a smazaných domén, protože by to mělo vliv na nároky dalších osob. Neexistující domény tedy nepatří nikomu :)

V podmínkách přibude i bod ohledně kontaktů, které jsou zároveň kontakty služby MojeID, u nich nepůjde změnit určeného registrátora.

Pro zajímavost. Doménové jméno má smysl ekonomický a obchodní. Není jej možné tedy chápat jako ekvivalent k IP adrese. Což je velice důležité do budoucna. Za tuto část může rozhodnutí soudu v případě kauzy kolem domény globtour.cz. CZ.NIC v případě rozhodnutí soudu o zrušení domény nabízí žalobci 1 měsíční lhůtu k převodu na něj. Zatím tak bylo učiněno celkem 3x.

Co by si měl každý uvědomit, že doménové jméno má reálnou obchodní hodnotu. Takže když se někomu rozhodnete udělat stránky, registrujete na něj doménu, zřídíte hosting a po pár měsících se pohádáte, s tím, že na něj budete “kašlat”. Tak neumožnění převodu domény, protože tam je váš email může vést k slušným potížím. Tohle se děje poměrně často. Firemní stránky přebere nový člověk a ten starý se o ně nestará a neodpovídá na urgence k převodu domény. Doménu už není virtuální adresou ale spíše virtuálním pozemkem.

Ověřování kontaktů v registru

CZ.NIC plánuje v období listopad/prosinec velkou kampaň na ověřování kontaktů v registru. Cílem je mít validní údaje nejen o držitelích domén. Této akci už předcházelo slučování duplicitních kontaktů. Pokud se nic velkého nebude měnit, tak zřejmě obdržíme hromadný email od CZ.NIC s nabídkou 3 způsobů jak verifikovat své údaje. Motivací bude menší dárek. Takže až vám přijde phishinogově vypadající email, který po vás bude chtít trojstupňově ověřit vaše osobní údaje (email, sms, adresa), za což vám bude slíbena odměna s tím, že každý 1000 vyhraje něco hodnotnějšího, tak se nelekejte :)

CZ.NIC do budoucna plánuje větší kontrolu správnosti dat v kontaktech. Možná se bude i víc mazat ;)

Jen pro zajímavost. WEDOS je proti, protože celá akce zatíží zákaznickou podporu a vlastníci MojeID dostanou větší odměnu (WEDOS prosazuje stejnou odměnu pro všechny ať už mají MojeID anebo ne). TELE3 místo toho navrhl dobrovolné vyvlastnění kontaktů CZ.NICem a ať se o ně všechny stará sám :)

Debata byla zajímavá.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Plánované změny pravidel pro .cz domény”

  1. Dobrý den,

    nevyžádané obchodní sdělení, které někdo může vidět jako spam a jiný to může považovat za phishing s nabídkou MojeID se nám nelíbí :-). Bude kolem toho ještě asi veselo :-) .

    Jsme pro aktualizaci údajů držitelů domén v registru, jsme pro uvádění pravdivých údajů a jejich kontrolu, ale MojeID není spása, ale je to uměle (a finančně náročný) produkt, který se snaží CZ.NIC prosadit. Existují mnohem snazší způsoby autorizace a aktualizace dat v registru. Navíc mnohonásobně levnější…

    Co se týká hodnoty domén, tak jen bych dodal, že my od počátku existence tvrdíme, že domény mají hodnotu mnohdy vyšší, než zbytek celé firmy (včetně nemovitostí) a proto je potřeba jim věnovat pozornost i při zabezpečení a například převodech vlastníka (a proto to nebereme na lehkou váhu)…

  2. ta nutnosť s mojeID sa mi vôbec nepáči, ale dobré je, že sa zaviedlo o overovanie údajov vlastníkov domen

  3. Tak na trojstupňové ověřování u 200+ kontaktům se vyloženě těším. Doufám, že bude aspoň hodně výher :)

    Ohledne slučování kontaktů jsem nic nezaznamenal, ale i vlastní domény se snažím mít rozdělené na více svých kontaktů – tzn. toto již nepůjde a všechny domeny budou muset být na stejný kontakt?

    Raději bych uvítal možnost změnit u CZNIC-ID název firmy, což se v reálném obchodním životě může stát..

  4. Nejdříve mi z Nic.cz stále volali…potom neustáli posílali poštou dopisy a po několkátém požádání, zda toho můžou nechat, zatím přestali volat, dopisy na krátkou dobu ustaly a nyní posílají znovu a znovu. A naprosto zbytečně. Navíc, když je o to požádám i telefonicky. Zřejmě mají velký rozpočet.

  5. Nač potřebuje NIC.CZ vědět kdo danou doménu vlastní? Není to jen nesmyslné upevňování pozice CZ.NIC? Pokud je s doménou problém, máme tu soudy a policii, která si to asi celkem jednoduše zjistí. A nevím proč bych měl nějakému občanskému sdružení dávat osobní údaje jen proto že chci fungovat na internetu – toto se mi skutečně nelíbí. Navíc když to je krásně vystaveno všechno na webu. Pokud někdo bude chtít dělat nekalosti, není problém toto vše nějak jednoduše obejít.

Comments are closed.