Organizace na rovnoprávnost žen se pustila do Google

Mezinárodní organizaci za rovnoprávnost žen UN Women (United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women) vadí našeptávač Google. Pokud do něj totiž zadáte některé fráze jako například Ženy jsou dokončí to, jak mu algoritmus velí. Menší ukázka:

google-naseptavac-zeny-jsou

Co k tomu dodat, když budeme chtít tak si každý určitě dokážeme najít ofenzivní frázi. Pro ty z vás, kterým nejde dohromady to slovní spojení ženy jsou jako wifi je odpověď v jednom vtipu.

Ženy jsou jako wifi:
Vidí všechna dostupná zařízení, ale připojí se na to nejsilnější.

Muži jsou jako Bluetooth:
Bez dotazů se spáří s každým, kdo je aktivní. Jakmile je ona mimo dosah, automaticky vyhledají nové zařízení.

Ale zpět k tématu.

UN Women na to reagovali sérii plakátových kampaní. Všechny si můžete prohlédnout na stránkách jejich organizace.

Otázkou je co s tím? Trochu mi to přijde nefér vinit Google a ostatní vyhledávače, které používají našeptávač. Přeci jen ve většině případů je našeptávač postavený na algoritmu, který reaguje “na poptávku”. Tedy pokud by to nikdo nehledal tak to tam nebude. Před už delší dobou jsem si takto otestoval našeptávač seznamu. URL s vyhledáváním jsem vložil do autosurfu a nastavil si, že má každých 30 minut udělat dvě hledání. Za pár dnů se moje klíčové slovo začalo objevovat v našeptávači. Technicky vzato pokud by to někdo nehledal, tak se to tam nezobrazí.

Našeptávače jsou nástroje. Takže vynadáno by měl dostat, ten co zadává takovéto věci. Je to jak zakazovat květináče, protože by v nich někdo mohl pěstovat trávu. To co se objevuje v našeptávačích spíše mluví o nás samotných.

Na druhou stranu jsou tu i případy, kdy jde opravdu o urážky. Například příjmení našeho prezidenta se slovesem je, rozhodně není něco, co by se mělo zobrazovat v našeptávači. To už mi přijde trochu moc a nějakou regulaci si to zaslouží. Zavání to totiž trochu kyberšikanou.

Ok co s tím? V článku Alleged search engine sexism draws complaints se jistý odborník na vyhledávače Sander-Beuermann zmínil, že řešením je našeptávač úplně vypnout. To by podle mě bylo velice zpátečnické. Technologický pokrok sebou vždy přináší i problémy, vyhnout se jim tím, že se na pokrok vykašleme je špatné. Možná by ke každé položce našeptávače prostě stačilo přidat “nahlásit”. Přeci jen komu to vadí ten se ozve.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Organizace na rovnoprávnost žen se pustila do Google”

  1. na koniec kazdeho naseptaneho vyrazu malu ikonku – nahlasit zavadny obsah – a vybavene

  2. Problém se zobrazením této stránky ve FF. Je vidět pouze diskuse ale článek ne. V IE vše v pořádku. Čím to je ?

  3. Téma které má hloubku, ale zároveň i několik možností výkladů a názorů.

  4. Vinit google z toho že někdo něco hledá a někdo něco píše je stejné jako vinit někho že odkazuje na filmy ke stažení. Oboje je nesmysl, ale druhý případ v našem kocorkouvě trestný je, takže ten první bude taky za chvíli :-/

  5. tak jsem si to schavlne zkusil a zadne potvory,mrchy, atd tam nemam jednoduse proto ze naseptavac mi zobrazuje jen prvni 4??? zkousel jsem to na vicero pocitacich a vsude je to stejne….

  6. Jaký používáš sw pro autosurf? Posíláš to pokaždé přes jinou IP?
    Lidské chování není zpravidla racionální, máme se moc dobře, pak si lidi vymýšlí píčoviny.

    1. Krex: už nevím co to bylo, ale byl jsem lenivý upravit robota a hledat český proxi list, tak jsem zvolil ten, co umožňuje utrácet kredity v dávkách.
      tom: máš moc rychlý počítač, musíš si to manuálně zapnout, respektive vypnout kofein. Na Google v pravém dolním rohu Nastavení – Natsavení vyhledávání – Dynamické vyhledávání – nezobrazovat výsledky dynamického vyhledávání.
      Werner: asi používáš nějaký addon na blokování reklam, nějak na 404m zlobí ;)

  7. Tak schválně, kdo si z toho článku odnese to nejdůležitější (především pro lidi ze SEO). Nebudu říkat o co, jde, aby se nám to tu hromadně nerozšířilo, ale rozhodně to s ženami nemá nic společného :))

Comments are closed.