Dlaždicový Seznam

nejak-to-nedava-smyslSeznam se rozhodl pro radikální krok. Kompletně změní způsob jak prezentuje výsledky vyhledávání. Z klasického “tuctového” vyhledávače se stane něco naprosto nového. Otázkou je zdali použít slovní spojení revoluční anebo evoluční řešení. Tak trochu v duchu ilustračního obrázku mi to totiž nedává u nás smysl. Seznam na tuto změnu vsadil zbytečně moc. Takovýto krok by jsem čekal spíše od 3ky či 4ky na trhu, která se rozhodla zkusit něco nového.

Jak to tedy vlastně bude vypadat?

Nový vzhled si můžete vyzkoušet na testovací stránce seznam.sk. Podle vyjádření Seznamu, se nerozhodli expandovat na Slovensko, spíše využívají nashromážděných dat, které získali při indexaci “celého” světa. Tedy těch výsledků, které nám momentálně celkem překáží.

Pokud jste nový dlaždicový Seznam ještě nezkoušeli, asi budete hodně překvapeni. Nenechte se ale hned odradit. Tento druh vyhledávání není zas tak “nepoužitelný”. Právě naopak. Hodnocení podle vzhledu je v nás silně zakořeněné a používáme jej denně. Podílí se na našich každodenních rozhodnutích, tak proč toho nevyužít?

Mění se kompletní pojetí SERPu. Cenu už má pouze TOP 6 pozic. Tedy dlaždice 3×2. Neboli … jak to vlastně budeme určovat? A, B, C pro osu X a čísla pro osu Y? Asi to tak bude nejlepší. Prostě první dva řádky. Anebo ne?

Vybíráme očima

Vyhledávače mají jeden velký problém. Když se jich zeptáme na nějaký dotaz, jaký formát odpovědi vlastně chceme naservírovat. Například slovo půjčka. Co konkrétně uživatel požaduje? Chce vědět definici, půjčit si anebo nějaké srovnání poskytovatelů. Vyhledávač to většinou zkusí nějak namixovat (aneb SERP v SERP :)) a uživatel si prochází výsledky. Buď najde odpověď, přejde na další stránku anebo upřesní dotaz. Vyhledávače s tímto mají problém. Snaží se to řešit našeptávačem a různou nabídkou rozšířených výrazů.

Seznam teď díky velkým nádhledům ušetří uživatelům čas. Ti některé výsledky “vyškrtnou” od pohledu. Pokud hledají definici, budou ignorovat náhledy různých poskytovatelů a stránky s formulářem. Získají relativní pocit, že mají nad situací kontrolu a ušetří čas, protože nemusí číst všechny popisky. Seznam u nich nabere body.

Tohle by jsem rozhodně nepodceňoval.

Co na to SEO?

Pokud lidé vybírají očima, není problém, aby prošli i 20 či 30 výsledků na jeden zátah. Počítám, že tlačítko další výsledky časem zmizne a jakmile člověk začne scrollovat dolů, tak se automaticky načtou další řádky. Tohle všechno mění pravidla hry. Vizuální prvky vnímáme odmalička. Ať už jsou to barvy anebo výstražné značky, to vše můžeme použít, abychom upoutali pozornost návštěvníka.

Budeme si muset dát pozor na šířku stránky, ilustrační obrázky, velikost loga, nadpisy, tlačítka a spousty dalších věcí. Možná, že nová MFA budou spíše připomínat pěkné plakáty, které budou lahodit zraku :)

No být webdesignerem, grafikem a fotografem tak trendy kolem nového Seznamu rozhodně sleduju. Asi vzroste poptávka po těchto službách.

Pár SEO postřehů, do začátku

  • Vyplatí se projít všechny stránky pomocí site:domena.tld. Čekání na náhled znevýhodňuje vaši stránku oproti konkurenci. Takto už bude vytvořený.
  • Když se dobře odladí délka titulku můžete dosáhnout efektu dvou řádků či vložením speciálních znaků text zvýraznit. Titulek bude do budoucna důležitější, protože je více vidět.
  • V náhledu nejsou vidět javascriptové reklamy. Na stránce tak zůstávají prázdní místa anebo jsou vynechány.
  • Náhledy jsou orámované bílím rámečkem, takže pokud máte tmavé pozadí a světlou hlavní část stránky, samotná stránka vizuálně vystupuje do popředí.
  • Projekty u kterých jsme použil WP šablonu twenty ten a u jednotlivých příspěvků měnil obrázek v záhlaví vypadají fakt dobře :)

Mám i pár dalších, ale to se asi ještě bude měnit.

Závěr

Při takto velkých změnách to chce postupovat velice opatrně. Uvidíme jak dopadne výsledek. Třeba Seznam ještě stihne zařadit zpátečku, i když to se asi už nestane :)

Mě osobně se tato varianta jako pokrok líbí. I když uvítal by jsem asi trochu víc. Třeba po najetí myší větší náhled, lepší práce s mikrodaty (autor webu), vlaječka v jakém je web jazyce (s možností filtrace). Asi by toho bylo víc. Podle mě tento formát vyhledávání v sobě hodně potenciálu. Možná i dost na to, aby dokázal odzbrojit Google. Jenom nevím proč do toho jel Seznam takto po hlavě. Pozici na českém trhu má hodně dobrou, nemusí tak moc experimentovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Dlaždicový Seznam”

  1. Záleží taky na tom, jaké rozlišení návštěvník používá, na větším rozlišení je viditelných 9 pozic, na menších (hlavně nižších) rozlišeních jen 6. Na druhou stranu tam není ani jedna reklama, nebo jí tedy nevidím. Takže pokud odečtu v normálním zobrazení reklamu a zboží.cz tak jestli vidím 9 a nebo 10, je asi jedno. Jsem na to ale zvědav, jak to bude vypadat, některé weby nezobrazí náhled, jak jsem si všiml. Otázka je, jestli to je problém seznamu, nebo webů.

    1. Josef P.: to s tím náhledem jsem vyřešil přes site:domena.tld. Vypadá to, že se chvilku Seznam snažil vytvořit náhled, ale po pár vteřinách zavřel spojení. Podruhé už to prošlo.

  2. Ano Drago, pozici má dobrou. Avšak by mohla být lepší. V porovnání s konkurencí si myslím, že musel prostě udat směr jako třeba Microsoft s Metrem, jinak by spadl do pozadí a Google by ho převálcoval na plné čáře. Seznam skvěle střílí, ale před tím by měl kvalitně nabíjet.

  3. Štefan: jo tak já jsem si zrovna zadal KW kde nebyla reklama ani jedna, tak proto.

    ps: koukal jsem na článek u Větrovky a jako ta její šablona webu je super, mám rád takové weby.

  4. Myslim, ze si seznam na slovensku s timhle neskrtne. Kdyby aspon slo nekde prepnout do normalniho zobrazeni

  5. Bylo by dobré zmínit, že změna se týká pouze Seznam.sk a u Seznam.cz to bude pouze na mobilech a tabletech. Desktop bude prozatím ušetřen. Jsem zvědavý, co tato revoluce přinese.

  6. A hlavně by bylo dobré zmínit, že klíčová slova u nového hledání jsou skryta, tedy stejně jako Not provided u Google. Zatím jen u tabletů a mobilů, ale i tak už to tvoří cca 30% přístupů…

  7. Zatim kazdy znamy BFU se toho vyhledavani na seznamu v mobilu zhrozil a nadava na to, mozna si lidi zvyknou nevim, ale mne se to nelibi. Kdyz budu hledat obrazky nahatych slecen tak to mozna bude fajn zrovna tak pro designera co hleda weby s inspiraci, ale jakmile hledam nejakou informaci chci si precist text ne prohlizet mininahledy webu…

  8. Cely tento pokus je nasledovanie trendu mobilnych zariadeni, preto si myslim, ze desktop seznam.cz zmeny robit nebude.

  9. Když hledám nějakou informaci, tak mi náhled stránky opravdu nepomůže… Tohle je velmi dobré pro opakované hledání, když vím, že jsem hledal “koště”, ale zapomněl jsem, který web jsem našel. Novým hledáním mi díky obrázku ten web hned naskočí. Ale jinak… Nevím nevím…

  10. Proč seznam tak experimentuje, protože se vrátil do vedení Lukačovič a ten se chce po dlouhé době realizovat.
    Aneb. Lukačovič marketingovým ředitelem

Comments are closed.