Proč by se mohly vyplatit trojznakové domény

neutral-conflicting-emotionsVčera ráno jsem jel něco přes hodinu autobusem. V polospánku matně vnímal moderátory v rádiu. Tak nějak jsem zpozorněl, když se začali bavit o nějakém eshopu. Majitel nabídl do soutěže nějaký slevový kupón. Vše byla reklama, která trvala asi deset minut. Moderátoři se celkem snažili, aby bylo dobře slyšet spojení značky a druhů zboží. Vzhledem k tomu, že zrovna moc rádio neposlouchal, tak vše pro mě bylo zajímavé poslouchat. Zkoušel jsem si hodnotit jednotlivé pasáže a jak co zhruba mohlo ovlivnit potenciální zákazníky. Říkám si, že to nemusí být špatné, ale kolik si toho budu pamatovat až se dostanu k počítači?

Někdy uprostřed zazněla adresa internetových stránek. Tady se rozhodli v rámci své improvizace moderátoři vše nadiktovat. Začalo to klasicky: “vévévé tečka …” pak si chvilku dělali srandu. Následovala značka obchodu (brand),  a pak slovíčko “it tečka cz.” Jediné co jsem si v ten okamžik říkal, že v tom by jsem měl totální guláš. Teď už si ani nevzpomenu jak to bylo, ale vím že tam měli přes 400 košil v nabídce :)

Nevyplatilo by se v takovém případě použít zkratku. Třeba když mám stránky Modrý smajlík shop dát mss.cz? Prostě využít jakéhosi zkratovače pro reklamu v určitých médiích? Když jsem nad tím později přemýšlel, napadl mě Czechcomputers.cz, kteří přešli na czc.cz. Je klidně možné, že jsme nějaký trend i přehlédl a dělá se to už běžně :)

V každém případě cena domény .cz je dnes podle mě hodně v pohodě. Proč nemít takovouto doménu, která usnadní komunikaci i přes telefon. Ono nadiktovat něco přes mobil je stále problém. Navíc by se takováto doména dala využít i jako zkracovač. Všude už jsou standardem SEO friendly URL, jenomže vyťukejte to potom :)

Mít třeba mms.cz/k25 (doména.tld/KategorieČísloproduktu) by podle mě mělo něco do sebe. Navíc je na takto zkrácených doménách určitě lepší mít email. Respektive by stačilo jen přeposílání. Jednoduché a usnadní komunikaci. Před pár lety jsme diktoval slečně s FÚ moji emailovou adresu přes mobil – drago ještě ušel, ale landofice je zlo. Není to česky a každý v tom vidí office jako kancelář :) V ten okamžik jsem si říkal jak by bylo super mít prostě ivan@LL.cz. Prostě dát si na dvoupísmennou doménu přeposílání a byl by klid.

Když jsem si to tak seskládal dohromady, tak mi z pohledu možné budoucnosti ty LLL.cz domény nepřipadají zas tak zbytečné. Co si myslíte?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Proč by se mohly vyplatit trojznakové domény”

  1. On by s tim byl problem i v tom radiu. I ten MSS bych musel ladovat z pameti. Kdyby zaznelo v radiu i z ceho je nazev odvozeny, tak by to mohlo jit.

  2. Ono by stačilo i nějaké obyčejné hezké slovo české, ale i to si asi už budeš muset koupit od nějakého sběratele domén.

  3. Mám jeden offtopic dotaz – O domény jsem se nikdy moc nestaral, stačilo mi vždy jen jednu najít pro projekt. Narazil jsem ale na expireddomains tečka net (nechci spadnout do spamu) a zajímalo by mě, jestli je i nějaký takovýhle vyhledávání pro .cz domény, který by ukazovalo i SEO staty.
    Díky.

  4. Na své první doméně jsem měl podobný problém, vyhláskovat pro mail v telefonu správně doménu. A taky uvažuji o zkratce, protože jak je vidět, problém má více lidí.

  5. Asi jsi ten trend skutečně přehlédl :-) Co třeba Alzasoft -> Alza, Alfacomp -> Alfa, Mobilpohotovost -> mp.cz, studentagency -> sa.cz Většina toho je dost stará, ale stále přicházejí další. I když poslední dobou už když někdo vymýšlí název, pamatuje na jeho jednoduchou použitelnost a tak takové hrozné názvy už moc nevznikají. On je spíš problém takovou třípísmenkovou doménu sehnat, jsou celkem rozebraný :-)

  6. A nebo mít něco relativně zapamatovatelného (nemusí být nutně krátké), ale jedinečného. Tj. až přijdu k počítači a nebudu schopen přesně trefit adresu, tak dám do vyhledávače “jak to nejspíš znělo” a ten vyhledávač mne kdyžtak opraví.

  7. dobře no tak já si tedy tu 959.cz prodloužím :) vážně jsem zvažoval její puštění…

  8. takéto využitie domeny by ma nenapadlo, ale niečo na tom bude, pretože aj ja osobne mávam často problém si zapametať nejaku domenu, napriklád ked ju vidím na bilboarde

  9. Takhle to používá třeba e-shop Queens.cz, mají doménu qns.cz a používají přesně to zkracování. Určitě to vypadá a diktuje se lépe.

  10. tom:
    ou som vôbec nevedel, že seznam takto funguje na slovensku ale celkom sa mi to páči, len z pohľadu webmastera to má tú nevýhodu že treba byť v TOP 9 inač šanca na nového návštevníka z vyhľadávania je veľmi nízka
    a myslím si, že toto môže byť slušná konkurencia pre google, pravdaže ak bude seznam zobrazovať seriozne výsledky

  11. Doménový trh také nijak nesleduji, ale zaznamenal jsem v posledních měsících zvýšenou poptávku a tím pádem i pozvolné zvyšování tříznakových domén.

  12. Tak je snad jasné, že trojznakové dnes co za něco stojí už jsou k mání jen za odkup..:-)

  13. u LLL je malinkaty problem a to, ze kdyz nekomu rikas, v pripade MSS.cz je to “EM ES ES”. Nekteri tam slysi jeste to “Ecko”.

    U emailove adresy, jsem spokojeny se svym prijmeni@jmeno(tecka)com. ALe i zde jsem se tykal s problemy typu: “Je to na gmailu?”, “Mate na mysli seznam.cz”…

Comments are closed.