Zajímavá infografika o využívání vyhledávačů

neutral-conflicting-emotionsDneska jsem při brouzdání narazil na celkem zajímavou infografiku. Pojednává o využívání vyhledávačů běžnými lidmi.

Konkrétně mě zaujalo, že 86% lidí se díky vyhledávačům dozvědělo něco nového, co jim pomohlo rozšířit obzory. Mě osobně by nenapadlo dávat kredit vyhledávačům. V podstatě obsahují jen setříděné stránky. Čím lépe umí třídit výsledky vyhledávání tím jsme jako uživatelé spokojenější. Dalo by se říct, že mezi tvůrci obsahu a vyhledávači je symbióza. Jeden potřebuje druhého. Je tomu skutečně tak? Potřebuje projekt wikipedia Google anebo Seznam? Nevím, možná jen mám už po těch letech tvoření obsahu trochu pocit, že vyhledávače diktují co mají dělat těm díky kterým vlastně existují. Ono se dobře říká, že existuje vždy náhrada. Kdo nechce používat vyhledávače ať si dá na stránky noindex a nikomu nebude chybět. Ve skutečnosti ale chybět bude. V češtině existuje velké množství, často lukrativních témat, které nemají kvalitně zpracované know-how, návody či texty. Problém je, že to je moc drahé a časově náročné. A když to dneska nedělá profesionál, tak to za moc nestojí. Napsat obsáhlý, důvěryhodný a hlavně čitelný text není žádná sranda.

41% lidí naráží na problém, kdy našli 2 rozdílné odpovědi a nedokázali zjistit, která z nich je správná. To je další věc, co souvisí s předchozím odstavcem. Vyhledávače vám servírují výsledky, ale už nezaručují jejich správnost. Je tak na našem úsudku a zkušenostech rozlišit pravdu. To ovšem vyžaduje zkušenosti, nadhled a hlavně u toho myslet. Denně se setkáváme s velkým množstvím zavádějících informaci zvláště komerční povahy. Začíná to v obchodě kdy se Polský salám nevyrábí z pravých Poláků a navíc často v České Republice, pokračuje přes různé neomezené sliby u služeb no a končí naprostou dezinformační PR kampaní. Na prokouknutí občas stačí použít mozek, jindy je nutné větší bádání. V každém případě základem je pochybovat. Ovšem kdo by si dovolil pochybovat o tom co nám říká třeba Google?

38% lidí trpí pocitem, že informací je už příliš. V některých oborech jednoznačně souhlasím. Například u zpravodajství mám neustálý pocit, že mi něco důležitého uniká. Pokud by bylo celostátní povstání, možná by jsem si toho nevšiml, nebýt sociálních sítí. Na FB mám z dávných dob několik novinářů, jejichž příspěvky jdou často proti proudu, tomu co vidím v televizi. Často podložené odkazy na další zdroje. Někdy je jednodušší sledovat, to co sleduje nějaká důvěryhodná osoba.

34% lidí zjistilo, že nějaká důležitá informace ve vyhledávačích prostě není. Mno nekonečné pláně internetu, asi nejsou tak nekonečné jak se zdálo. Stále jsou potřeba lidé, kteří by je rozšiřovali. Což je také důvod, pokud se vás někdo zeptá zdali má začít blogovat, říct mu ano!

Co lidé hledají na chytrých telefonech

Teď už vážně :)

Mobilních zařízení je u nás dostatek. Neomezený internet stále pokulhává. Ovšem bude dobré se na to připravit. Tabulku co lidé nejvíce hledají na smartphonech doporučuji nastudovat. Brzo se může stát, že vaše návštěvnost z vyhledávačů překročí tu z desktopů. To znamená, že je třeba myslet na design, monetizaci a další věci kolem mobilních webů.

Závěr

Celkem by mě zajímalo podobný průzkum u uživatelů Seznamu. Na rozdíl od většiny lidí si nemyslím, že je o tolik horší než Google. Existují totiž kategorie, kde Google naprosto selhává, kvůli různému filtrování nevhodných výsledků. Například má daleko efektivnější vyhledávání seriálů a warez věcí. Na Seznamu tohle najde opravdu každý. Oproti tomu Google vyžaduje buď znalost angličtiny anebo nějaké ti zkušenosti, prostě vědět určitá slovíčka a to není záruka. Pamatuju si na jeden díl seriálu, který jsme velmi moc chtěl znovu vidět a Google nepomohl ani po prostudování 10té stránky. U Seznamu to byla tuším třetí stránka. Třeba celou dobu Seznam funguje skvěle jen na něm nehledáme tak jako jeho cílovka :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Zajímavá infografika o využívání vyhledávačů”

  1. vedieť ako používať správne vyhľadavače je tiež umenie, musíte proste vedieť napísať tú správnu frázu

  2. Už jsi někdy viděl jak v lese stojí houbař s chytrým telefonem a určuje druh houby podle fotky z Google Images? Jak asi maminky dělají diagnózy svým ratolestem jestli podat kapky nebo sirup? Je to horší, než si kdo myslí…
    Dr.

Comments are closed.