Zanedlouho se u AdSense dočkáme responzivního formátu

happy-little-kidPřed chvílí Inwebstor.cz na svém twitter účtu upozornil na plánovanou novinku z dílny AdSense. V beta testu je reklamní formát, který se přizpůsobí aktuální velikosti, podle potřeby.

Při vytváření reklamy si vyberete u velikosti Responzivní velikost. Ručně pak bude potřeba upravit u generovaného kódu minimální výšku a šířku pomocí CSS. zatím je vše ve fázi beta, takže do budoucna se ještě může několik věcí změnit. Například reklamy se načtou podle aktuální velikosti plochy. Pokud má někdo zrovna poloviční okna a maximalizuje jej, tak kus reklamní plochy nebude zobrazovat reklamu jak má.

Responzivní reklamní plochy samozřejmě půjde sledovat v AdSense účtu. Což může být zajímavé pro A/B testování. Podíl mobilních zařízení totiž roste a například blogy jsou stále oblíbenější. Ne všichni mají takový staromódní design jako mám já a určitě uvítají možnost si pro něj udělat reklamu.

Osobně jsem byl celkem skeptický vůči reklamám v mobilních zařízeních. Jasně jsou neuvěřitelně super. S rozvojem mobilních zařízení si na své určitě přijdou zvláště lokální stránky. Umím si představit dokonce cílení na části měst, možná i ulice. Ovšem problém tak trochu vidím, že tohle vše přijde už do rozehrané hry. Co když se objeví prohlížeče, kde už bude předinstalovaný adblock? Souboj prohlížečů o nadvládu bude tvrdý a nekompromisní.

Proto jsem spíše než na PPC vsázel na čistý design a reklamní články či product placement. Tedy chytře umístěnou nevlezlou reklamu. Možná to teď zní trochu divně, ale představte si budoucnost, kde třeba 80% přístupů půjde přes mobilní zařízení. Budeme mít upravené designy, kde nebude moc místa pro reklamu, ale natěšení inzerenti jí budou chtít a zaplatí si za ní slušné peníze. Tak proč ne. Klidně se zmíním, že mi přišla SMSka na můj mobil Nokia N95, anebo že jsem si ráno vyčistil zuby pastou Colgait. Když za to někdo zaplatí :)

Naštěstí se asi revoluce konat nebude. Viděl jsem nové tablety v akci a mají lepší rozlišení než můj monitor. Takže nějaký responsivní dezign ani nebude potřeba. Díky svému výkonu vykreslí cokoliv. Jestli se něco bude měnit, tak jen proto že to bude v módě.

I když úplně by jsem to nezahazoval. Internetové stránky se začínají vracet spíše k pojmu internetové prezentace a tam už se představivosti meze nekladou.  Posouvají se zleva doprava, mění se velikosti. Tam je prostoru dostatek.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Zanedlouho se u AdSense dočkáme responzivního formátu”

  1. To je podle mě docela fajn zpráva, i když uvidíme, jak to nakonec bude. AdSense je určitě dobrá věc :).

    Osobně spíš vidím problém ve flash reklamách, jelikož mobilní zařízení (platformy) jej ve většině případů nepodporují. A nejhorší je, že většina mých inzerentů chtějí na web dávat flash bannery. Když ale čím dál tím více lidí chodí na web přes smartphony nebo tablety, tak potom není divu, že na flash reklamu neklikají (nemohou ji ani vidět). V tomto ohledu zlatý GIF :).

  2. to zní dobře, souhlasím, ty reklamy v mobilu jsou dle mého jen na jedno k nasrání uživatele :) já už sto krát kliknul na reklamu v mobilu omylem, a vidím to i u dětích co si na tom hrajou, úšpěšnost těchto reklam vidím mizivě, odhaduji že pouze takových 10% je úmyslných :)

  3. Tak to zní jako zajímavá zpráva, automaticky měnící se velikost reklam by se mi skoro na jednom webu hodila.
    Dá se ten reklamní beta kód nějak vyzkoušet nebo to je jen pro vybranou skupinu?
    S těmi tablety, ale i mobily je to pravda :-) Ty displeje jsou ve vývoji k nezastavení.

  4. Responsivní design bych určitě ocenila, nejde jen o mobily, ale spousta lidí hlavně starších, používá k surfování předpotopní crt monitory s nízkým rozlišením, i třeba proto že na vysokém rozlišní ty malé písmenka nevidí..

  5. ja som si už dávnejšie všimol, že keď vytváram nové reklamné jednotky v adsense tak na záver mám na výber z dvoch možností kódu: Synchrónne a Asynchrónny kód reklamy(verzia BETA) a iba som čakal, kedy tu na 404m.com pribudne niečo o tom :)

  6. Já si myslím, že si to své lidi najde. Ve hře je to rušivé, to je jasné ale jsou i weby kde to bude mít smysl.

Comments are closed.