Pár zajímavých čísel k Fortune 500

neutral-conflicting-emotionsFortune 500 (F500) je roční zpráva časopisu Fortune o pěti stech největších amerických firmách. Bere se v potaz jejich majetek a velikost. Vzniká od roku 2008 a zaměřuje se na všechno možné včetně dopadu sociálního marketingu. Právě zde se objevuje pár velmi zajímavých čísel.

Blogy

34% z těchto velkých společností má svůj firemní, spíše už korporátní, blog. Před pěti lety to bylo pouze 16%. Největší zastoupení mají telekomunikace. Tam jej vlastní 9 ze 17 společnosti (53%). Nejméně pak motorová vozidla a výrobce různých součástek. V tomto oboru jen 2 z 15 (13%). Odvětví tabákových výrobků, farmaceutiky, hraček a sportovního zboží dokonce žádný.

79% blogů povoluje komentáře, odběr novinek a má RSS kanál. U všech je zároveň poměrně velká frekvence přidávání komentářů a interakce se čtenáři. Oproti předchozím letem jde o posílení. Předpokládá se, že za to může zvýšená konkurence u menších společnosti, které blogy využívají k propagaci.

Twitter

Twitter je ve světě dnes velice důležitým nástrojem jak šířit povědomí o značce. Je to rychlý způsob jak vydat tisková prohlášení a reagovat na jakékoliv situace. 387 z 500 společností jej má a využívá. Konkrétně  77% společností napsalo za posledních 30 dnů alespoň jeden tweet. Osm z deseti největších společností tweetuje pravidelně (WalMart, Exxon, Chevron, Phillips 66, Apple, General Motors, General Electric a Ford Motors). Zbylé dvě (Berkshire Hathaway a Valero Energy) netweetují vůbec.

Nejvíce followerů na Twitter má představte si Facebook 8,6M, dále Google 5,9M, Starbucks 3,8M, Whole Foods Market 3,3M a pátý je Walt Disney s 1,7M.

Facebook

Facebook využívá jen 348 (70%) společností F500. Tohle je pro mě osobně celkem překvapením. Neumím si dnes představit firmu bez vlastní Facebookové stránky. Dalším překvapením pro mě je, že pro korporace je zajímavější Twitter než Facebook.

Nejvíce fanoušků na Facebooku má překvapivě Facebook 92M, dále Coca-Cola 66M, Walt Disney 44M, Starbucks 34M a pátý je WalMart 29M.

Google plus

Nejmladší sociální síť využívá 177 společností (35%). 19% společností má svůj Google account ale neaktivní. Odborníci se domnívají, že velké společnosti se zatím s touto sociální sítí učí anebo nevědí jak jí zapojit do své reklamní kampaně.

Pinterest

U nás poměrně ignorovaná sociální síť s obrovským potenciálem pro propagaci většiny odvětví. S F500 jí používá 9% společností.

Foursquare a Instagram

Foursquare používá 9% společností v roce 2013, obdobně je tomu o i Instagram.

YouTube

V YouTube je budoucnost a čím dříve jej začne vaše společnost používat tím lépe. Vědí to i velké společnosti. 345 z nich YouTube aktivně používá. Oproti minulému roku byl nárůst o 7%. Mít pod kontrolou nejen vlastní reklamy je velká výhoda zvláště pro fanoušky. Pokud vaší video prezentaci nahraje nějaký fanoušek pod svůj soukromý účet s velkou pravděpodobností uvidíte také reklamu konkurence.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Pár zajímavých čísel k Fortune 500”

  1. Je vidět, že se už vše víceméně soustředí na internet všeobecně, což bude trendem dalších let.

  2. Pěkný přehled, díky. Je zajímavé, že některé velké firmy si pořád myslí že se obejdou bez komunikace přes internet, ale myslim ze je to jen otazka par let a budou tam téměř všechny

Comments are closed.