Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio III.

fuck-yeah-close-enoughOd posledního článku se toho moc nezměnilo. Ono ani není moc co měnit, když máte peníze uložené v akciích a nehodláte na ně sahat. To by ostatně postrádalo smysl investování do dividendových titulů.

Postupně se mi podařilo utlumit takové ty pocity paniky, jak některé tituly v kterých mám peníze postupně padají. Například ČEZ jsem v průměru nakoupil za 656,40 CZK a teď je na 479 CZK. Takže -27% anebo Telefonica O2 spadla z 326,23 CZK na 256 CZK, tedy -21%. Člověk si říká, že teď by byla ideální chvíle něco spíše přikoupit :)

Vyplacená dividenda

Dneska jsem si byl v KB pro dividenda z PHILIP MORRIS ČR, které vlastním celou jednu akcii :) Sice tam na mě čeká už nějaký ten pátek (výplatní den byl 27.5.2013), ale nějak jsem se tam dokopal až dnes. Byla to pro mě nová zkušenost. Prostě přijdete na přednášku. Pozdravíte a řeknete, že si jdete pro dividenda. Následuje žádost o občanský průkaz. Zašklebení se, aby fotka ladila se současnou podobou. Následuje ověřování, vytisknutí dokumentu – Potvrzení o výplatě ve třech kopiích. Všechny musíte podepsat. Jsou na nich vaše osobní údaje, údaje o cenném papíru (emiter, ISIN, počet, období), výnos a zdanění. Momentálně je daň 15%, takže jsem si odnesl 765 CZK. Všechny papíry musíte podepsat. Následuje vystavení Potvrzení o výplatě hotovosti, to se také podepisuje a už máte peníze. Za pár minut je po všem. Suma sumárum zhodnocení 7,08%.

Druhou dividendu jsem dostal aniž by jsem o tom věděl. V prosinci 2012 jsem koupil 110 akcií společnosti FORTUNA za 86,90 CZK/kus. Byly to první akcie koupené přes Fio e-Broker a tak nějak jsem se spíše rozkoukával. Původně to nevypadalo na nějak zajímavou investici, ale nakonec se společnost rozhodla vyplácet zajímavě složenou “dividendu”. Že něco vyplácela jsem se dozvěděl na jednom diskuzním fóru. Tak koukám do Fie e-Brooker a fakt, že mi přibylo 68,25 EUR. Kurz mi přišel v pohodě (25,5699634), tak jsem z toho udělal 1.745,15 CZK. Celkem zhodnocení 18,26%.

Zkusil jsem si rizikový obchod

Všechny peníze na dividendové akcie jsem prakticky utratil v lednu zůstalo mi tam nějakých 540 CZK. Tak nějak jsem nevěděl co s nimi. Ani nevím jak mě to napadlo, ale rozhodl jsem se využít padající NWR a koupil si 16 kusů po 30,80 CZK. Sice dividendu tento rok nevyplatí (kdo ví jestli i příští), ale přišlo mi zajímavé zkusit rizikový obchod. Momentálně spadla na 21,40 CZK/kus. Když si člověk představí, že ještě v prosinci 2012 se prodávala nad 100 CZK je to šílené. Tak třeba se tam vrátí a já ztrojnásobím zisk :)

Co dál?

Dividendové akcie jsou celkem nuda. Nasypete tam peníze a o nic víc se nestaráte. Ostatně o tom ten pasivní příjem asi bude. Momentálně tam mám nějakých 1,7K CZK a asi by bylo fér tam vrátit i těch 765 CZK z PHILIP MORRIS ČR. Rovnou by jsem tam měl asi něco přihodit se zisků a využít situace na trhu. Třeba KB je momentálně na 3.605 CZK, při dividendě 230 CZK to dělá hezkých 6,83% (5,42% po zdanění). Navíc je zde ještě potenciál, že se vrátí k 4K CZK. Takže buď si počkat na dividendu, anebo po 6 měsících prodat se ziskem 400 CZK.

Napadlo mě také kouknout se po dalších titulech mimo mnou sledovaných (ČEZ, KB, O2, PM, Fortuna). V RM-Systému se obchoduje například DEUTSCHE TELEKOM AG. Momentálně je na 225 CZK s dividendou 0,7 EUR (17,50 CZK) tj. 7,78% (6,61% po zdanění). Zajímavá je i Nokia 80,80 CZK, div 0,269 USD (5,38 CZK) tj. 6,66% (5,66%).

To vše je ale na RM-Systému, celkem uvažuju o něčem z amerického trhu. Přeci jen vytipovat nějaké zajímavé společnosti a počkat až padnou jejich akcie na úroveň 6% dividendy by prospělo diverzifikaci. Navíc na americkém trhu jsou společnosti co platí dividendu víckrát do roka, což je zajímavější než čekat třeba 9 měsíců. U nás už je většina dividend pro tento rok vyplacena anebo za ex-dividend date. Problém je, že Fio e-Broker nějak zpoplatnil nakupování na amerických trzích a něco si musíte koupit každý měsíc, což mi moc nevyhovuje :/

Vývoj portfólia

Od posledně se toho moc nezměnilo. ČEZ, kde mám 40% investic a Telefonica s 20% investic, tahají moje portfólio dolů. 27. června jsou vidět připsaná dividenda z Fortuny, které snižují ztrátu.

vyvoj-investic-21042013-11072013

Vzhledem k tomu, že trhu s akciemi moc nerozumím asi nemá cenu komentovat jednotlivé tituly. Ostatně mi to může být celkem jedno. Sleduju jen články, kde se píše jak to se společností vypadá vzhledem k dividendám. Pokud je nebudou měnit a cena akcií zůstane takto dole, tím lépe nejen pro mě :)

Moje současné portfólio akcií

  • 30x ČEZ
  • 110x Fortuna
  • 1x Philip Morris
  • 30x Telefonica
  • 16x NWR UK*

* má riziková investice za 500 CZK

Závěr

Nevím jestli jsem se něco nového od posledního článku naučil. Ono u pasivního zhodnocení peněz ani není moc co. V každém případě se opět těším na vaše komentáře, pod minulým článkem bylo opravdu co číst :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Jak jsem si začal tvořit dividendové portfólio III.”

  1. No já nevím, přijde mi, že rizikové akcie mohou být z portfolia skoro všechny, vytunelovalo se už ledasco.

  2. Je to o ničem, rozhodně ne cesta, kudy se dát. Nulová kontrola.
    Pěkný článek o NWR a Bakalovi byl v posledním Forbesu. Ztráta 96% od IPO v roce 2008.

  3. Pesimismus ohledně NWR nesdílím. Propad o 96% je pro někoho zisk 96%.

    Uvědomte si, prosím, že akcie se dají obchodovat i na krátko, tz., že nečekáte na růst ceny (levný nákup -> drahý prodej), ale na pokles, kde operujete přesně opačně, draze prodáte -> levně nakoupíte zpět.

    NWR není 96% v mímusu, je 96% v plusu, pouze je důležité být na správné straně trhu, ale to je chyba vaší vlastní analýzy nikoli NWR.

    Ještě poznámka ke krátkým obchodům. Ty jsou vždy výnosnější, faktor paniky a strachu dokáže s cenou hýbat opravdu neskutečně (5-10%/den) a sami uznejte, vzestup jakékoli akcie o 30%/rok je naprostá senzace a burzovní tip čtvrtletí, ale pokles o 30-50% za půl roku, to zvládne celá řada akcií, jen je umět vyhledat. Jedni z největších pracháčů se objevili při nedávné krizi, proč asi?

  4. Tak zrovna dneska píše JB o tom, že s ČEZem to není tak špatný, tak to třeba nebyla nevýhodná investice :)

  5. no nekdo chodi v bance na přepážku a frajeri rovnou na přednášku :)

  6. ta prednaska me taky pobavila

    doporucuji opustit cesky vody a prejit na americky trh

  7. Z poklesů bych si nějak nedělal starosti, pokud se s firmou skutečně neděje nic zásadního a ohrožujícího. Telefonicu bych moc nedoporučoval, na dividendách vyplácí dlouhodobě neudržitelné částky. ČEZ bych se nebál přikupovat…

  8. Drago, s tou Telefonicou jsem na tom stejne, davaji ale aspon relativne slusny dividenda a pri soucasny cene se, myslim, nevyplati prodavat… Cekam, az bude na 380 tak, snad se dockam:)

  9. Do akcií bych se bál investovat. Myslím, že trhy v Evropě jdou postupně ke dnu. Mezi bankami zuří v Čechách slušná konkurenční bitva a s dividenou to bude rok od roku horší. Je to vidět např. v České spořitelně, která teď snížila platy spoustě zaměstnanců, aby mohla dále vykazovat růst zisků. Je otázka, s čeho budou brát v přístích letech. Myslím, že obdobné je to v ostatních bankách. Investovat peníze neumí a klienti konečně přestávají být jako hloupé ovce, kterým je jedno kolik za služby platí. Význam mají nakupovat asi jen energetické společnosti, bez těch se člověk zatím neobejde:-(

Comments are closed.