Jak jsem si nainstaloval a otestoval AdBlock

disgusted-oh-god-why-textNedávno jsem tu řešil zajímavý problém. Jak jistě víte nabízím zájemcům podčlánkovou reklamu. Jsou to krátké textové inzeráty, jejichž největší výhodou je velice rychlé umístění. Zaplatíte přes PayPal a jakmile dojde k vygenerování stránky (je tam nějaká prodleva kvůli chache) ihned se zobrazí.

Jeden člověk této nabídky využil, ale postěžoval se mi, že mu reklamu schoval AdBlock. Což je prográmek na odstraňování reklam z webových stránek. Hodně mě to překvapilo, protože právě kvůli podobným věcem by měla mít textová reklama navrch. V čem byl háček?

notbadobamaMusím se přiznat, že mi vyřešení tohoto problému zas tak moc času nezabralo. Jako první mě napadlo, že to bude pojmenováním divu. Prostě tam bylo slovíčko reklama. Přejmenoval jsem tedy název na amalker a už to jelo. Musel jsem uznale přikývnout, protože tohle je rozhodně chytrý způsob jak eliminovat reklamní elementy ze stránky. Prostě si v různých jazycích nastudujete jak se řekne reklama a pak eliminujete o sto šest.

Samozřejmě mě okamžitě napadlo jak by se toho dalo využít. Pokud jeden název divu rozhoduje o tom co je a co není reklama, snadno se to dá použít proti lidem co AdBlock používají. Proč jim jednoduše neschovat rovnou celý obsah? Ale to už by jsme se dostali do nekonečné války svobody informací vs agresivní reklama. To necháme na jindy :)

Mimochodem po dalším testování jsem zjistil, že se nezobrazují i některé affiliate, stačí když je v url třeba affil anebo součástí elementu advert.

Když už jsem byl u toho dolaďování napadlo mě zkusit si ten zázračný AdBlock nainstalovat do Opery, kterou používám na různé testování. Musím uznat, že to většinu stránek znatelně urychlilo. Flash jsem nikde nějak zvlášť neměl v lásce. Na mém předchozím počítači jsem používal plugin, který implicitně deaktivoval všechny flashové prvky. Aktivoval je vždy až po kliknutí. Značně to ulehčovalo život. Od té doby popravdě některé uživatelé AdBlock chápu. Překrýt obrazovku masivním flash bannerem, když na pozadí jedou další dva považuji za nechutnost. Jednou mě takto naštvalo ČSFD a od té doby dávám přednost konkurenci.

Ale zpět k mému testování. Zjistil jsem, že velká většina webů s AdBlock umí svým způsobem pracovat. Nahrazují reklamu méně agresivní formou anebo se brání rozhodzením stránky. Je zajímavé také sledovat takovou tu velkou reklamu, co je na pozadí stránky. Když se odstraní reklamní prvky a stránka se zúží, tak právě tento druh reklamy celkem slušně vynikne. Chvilku jsem přemýšlel jestli je to schválně, anebo jen shoda okolností.

Závěr

Myslím si, že jednou budeme muset řešit problémy se skrýváním reklamy všichni. Tedy alespoň ti z nás, kdo reklamu používají na stránkách. Google dokonce AdBlock plus odstranil v půli března z Google play i za cenu kritiky. Postavit se na jednu stranu barikády? Anebo stát někde uprostřed? Kdo ví…

Víte co se možná stane? AdBloky se nakonec zničí sami. Jednou jsem potřeboval překrýt hodně blikající reklamy a sáhl pro plugin co blokuje určitou reklamní síť. Vtip byl v tom, že tento prográmek umožňoval vyplnit prázdné po reklamě různými věcmi. Třeba RSS feedy, vtipy anebo zábavnými fakty. Jak daleko to má do “neagresivní” reklamy?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Jak jsem si nainstaloval a otestoval AdBlock”

  1. Blokovat uživatele protože mají adblok to je asi moc.

    Na některých stránkách na místo po zablokované reklamě napíší něco ve smyslu prosby o odblokování reklamy protože je to živí a pokud je to dobry web který mi něco přinesl tak ji rad odblokuji a tím je můžu “podpořit”.

  2. Instalací skriptíku, který nepustí návštěvníka na stránku je IMHO majitel stránky sám proti sobě, to bych asi nikdy nenasadil. Ale to s těmi DIVi mě napadlo, zda by nešlo část obsahu skrýt? Jeden DIV s nějakým upozorněním, že zbytek obsahu je viditelný jen při neblokování reklamy, protože… a nastavit přes něj DIV se zbytkem obsahu – pojmenovaný reklama, který by normálně upozornění překryl.

    No ale ve skutečnosti stejně všechny tyto věci budou jen obtěžovat normálního návštěvníka případným nekompatibilním chováním kódu.

  3. Podporovat antiblock mi prijde jako naprosta silenost :) Sam mam weby, sam vydelavam na reklamne, atd.. Ale ten humus co davaji na weby psychopati se sklonem k obrim rvoucim flashovym animacim proste nelze tolerovat. Textová kontextová reklama je v pořádku. I slušný kvalitní banner snesu bez problému. Snesu i větší flashovku, když má nápad, styl a kvalitní neobtěžující zpracování.
    Jenže bohužel, 90% reklamy jsou nevkusné gigaflashe bez náznaku kreativity, takže díky za adblock!

  4. Jednou jsem si říkal, jestli ten plugin jednou nebude místo blokování reklam na stránkách dávat svoje vlastní reklamy.
    Peníze se dají vydělat na všem možném ;)

  5. je zajímavé že člověk co si zadává reklamu používá AdBlock:) teda pokud to jenom netestoval

  6. AdBlock dokonce blokuje diskusi inzerenta a blogera na postsgenius.cz ! Ale ten vtip se schováním (části) obsahu pro použivatele AdBlocku tento víkend určitě vyzkouším ;-)

  7. Adblok by byl fajn, kdyby blokoval jen a pouze to otravné blikající, vyskakující, svinstvo. Bohužel je to tak promakaný, že to zablokuje i pouhý affiliate odkaz. Který uživatel vidí, klikne na něho vědomě, ale partner z toho nemá nic. Zdravím post affiliate pro.

  8. Tak jsem antiblock ve verzi php nasadil na web. Nestačí adblock vypnout na konkrétní doméně, musí být vypnut úplně. A i tak při vložení odkazu na článek na Facebook se vedle obrázku načte text antibloku s prosbou o vypnutí blokovače reklamy, text se musí na FB vložit ručně.
    Ještě uvidím, co to udělá s návštěvností ;-)

  9. Myslím, že to je boj jako každý jiný :-) Obě strany budou zdokonalovat své zbraně až to dojde tak daleko že se to prostě někde ustálí a dál s tím půjde hnout jen těžko. AdBlock má několik způsobů jak detekuje reklamu, jméno divu je samozřejmě ten jeden z nejtriviálnějších :-)
    Pokusím se nasadit vlastní detektor adblocku na web, který je živý pouze z reklam a uvidím jaký má efekt :-) no co, vždyť já tam ty lidi nepotřebuju, tak ať si jdou ke konkurenci, když chtějí mít vše zadarmo a bez reklam :-P
    Samozřejmě jsem odpůrcem agresivních a náročných reklam a takové nikde nenasazuju. Ale reklama jako taková je jen způsob, jak je obsah zaplacen návštěvníkem aniž by za něj návštěvník zaplatil.

  10. Já AdBlock používám a když jsem na cizím počítači, obvykle se upřímně vyděsím množstvím reklamy. Takový super.cz, novinky nebo centrum se neštítí mít až 80 % stránky jako reklamu a PR články. Pochopím affil, nevadí mi banner nebo reklamní ikona, PR článek apod. Ale pokud “zpravodajský” server nebo “vyhledávač” vypadá jak blikající vánoční stromeček a obsah se krčí kdesi mezi reklamama, tak to teda ne. Co mě dokáže rozběsnit jsou samovolně spouštěná videa a překryvné šmejdy ve flashi, které navíc mají schválně poschovávaná tlačítka na zavření. To už je hodně daleko za hranicí veškeré slušnosti…

  11. adBlock som si nainštaloval práve pre CSFD, od tej doby som ho nevypol. keby mi CSFD zablokovalo prístup skriptom, proste by som venoval polhodinku aby som našiel niečo podobné a viac by som na CSFD nešiel.
    Tým reagujem na prvý komentár pri tomto článku.

    Aj po nainštalovaní adblocku mám dosť reklám stále na stránke, ale je to o poznanie lepšie.

  12. to je aká sranda, že ak adblock vypne reklamy tak ich aj sám nahradí nejakým iným reklamným priestorom :D

  13. Nevím, proč to řešit tak drasticky, velké servery, kterým adblock napáchá škody daleko více to řeší jednoduše upozorněním, že díky Adblocku nebudou mít peníze na provoz. Což mi přijde fér. Nějakým odrbáváním těchto uživatelů tomu nepomůžeš.

    Jediná cesta je nespoléhat jenom na tuto formu reklamy a hledat zdroje jinde. Tak to děláme na Objevit a nějaký Adblock je mi zcela ukradený.

  14. Nekdy ty reklamy jsou sice prasarna, ale clovek si na to stejne vypestuje slepotu, takze i kdyz jsou povolene, podvedome je ignoruju.

  15. Najvtipnejšie na tom všetkom podľa mňa je, že reklamy sú pre návštevníka tým najlacnejším spôsobom, ako “zaplatiť” autorovi webu/článku za čas a energiu, ktorú do neho vložil.

    Neviem, príde ľuďom spravodlivejší systém a la PIANO na Slovensku, kde musia zaplatiť mesačný poplatok za rozšírené služby (zobrazenie komentárov, videí, atď)?

    Osobne celkom nerozumiem celému tomu nadávaniu na reklamy, pretože ak to niekto na webe jednoducho preženie a čitateľa otrávi, ten odíde a už sa nemusí nikdy vrátiť. A rozumný webmaster s tým počíta. Na druhej strane – aj webmaster musí z niečoho žiť, no a väčšina z nich žije práve z tých reklám…

    Systémy ako Adblock z môjho pohľadu zbytočne narúšajú ekosystém…

  16. Používám AdBlock a stránky ho nedetekují. Jednoduše proto, že jsem nepoužil default seznam k blokování a mám svůj.

    Takže ani antiblock skripty nepoznají, že mám zapnutý AdBlock.

    Kromě toho řadu reklam pouštím skrze AntiBlock, ale nezobrazují se mi. Protože řadu věcí blokuji v /etc/host jako celé domény nebo části domén. Takže se sice zobrazí, ale ze serveru to reklamu nastáhne, protože většinu zdrojů reklamy přeloží DNS na 127.0.0.1.

    S reklamami jsem ztratil slitování. Už dávno ten psychedelický koncert překročil férovou mez.

    Na začátku internetu byly reklamy férové, postupně to nabíralo grády a rok od roku se to zhoršuje.

    Koneckonců nenarodil jsem se proto, abych žil jenom pro internet, nebo abych vyplnil sledováním reklam.

    A ostatně nemusím vidět web nikoho, kdo si to nepřeje. Život je v reálu ne ve virtuálu.

  17. Doom: „Najvtipnejšie na tom všetkom podľa mňa je, že reklamy sú pre návštevníka tým najlacnejším spôsobom, ako „zaplatiť“ autorovi webu/článku za čas a energiu, ktorú do neho vložil.“

    Nevtipnější na tom je, že velká většina webů by zjistila při systému Piano, že by za ně nikdo neplatil. Ona na nabídku musí být také poptávka, to je taková maličkost.

    Navíc už jsem webům, které se mi líbily poslal peníze přímo.

    E-shopům platím za jejich čas a energii objednávkami. A přijde mi to levnější a přijatelnější způsob, když získám, co potřebuji a zároveň to platí webům zisk.

    Wikipedie reklamu mít na stránkách nemusí.

  18. Piano je absurdni. Lidi plati za to, ze muzou psat komentare, a tedy pro nekoho produkovat content. Kolik lidi to plati?

Comments are closed.