Jak srovnání SEO školení rozvířilo stojaté vody

Josef Řezníček se rozhodl v rámci propagace svého projektu SEOŠkola srovnat nejznámější SEO školení v Česku.  Reakce které se na twitter i některých diskuzních fórech objevily byly zajímavé. Objevil se “flame” ale i komentáře od některých ze školitelů. Padala dokonce i sprostá slova. A to jen kvůli jedné tabulce, v které se dozvíte které školení cílí na jaká témata, zdali dostanete sebou nějaké materiály a kde je oběd zdarma.

Co se týká samotné propagace, nepřijde mi nějak za hranou. Srovnávání nabízených služeb podle dostupných parametrů, často i účelově, se používá běžně. Josef k svému kurzu přistupuje jako k produktu, co chce prodat na úkor konkurence. Tedy klasický byznys. Kdo první získá zákazníka ten prodá. Třeba právě tohle byl důvod proč se rozjel takový flame. Z Josefa se nám stal Hranař :)

Původně jsem jej podezíral z nějaké promyšlené akce, kde na konci bude video: “Takhle se dělá linkbaiting!” Proto jsem také sledoval jeho reakce na sociálních sítích a Webtrhu. Všechno pěkně odměřené, bez snahy o nápravu, ale ani žádné přilévání oleje do ohně. To bude mít určitě nějaké pokračování. Nakonec jsem to ale nevydržel a napsal mu jestli nemá zájem to celé veřejně (i neveřejně) okomentovat. Souhlasil a zaslal mi celkem obsáhlé vyjádření.

Včera mě Drago napsal email, jestli bych chtěl okomentovat rozruch, který vyvolala srovnávací tabulka SEO školení publikovaná před několika dny v rámci mého online školení optimalizace pro vyhledávače na SEOŠkola.cz. Nabídku jsem přijal a tak tu máte pár myšlenek a možná i pár odpovědí ohledně této záležitosti.

O čem je řeč?

Kdo neví, o čem je řeč, koukněte se na stránku se srovnáním, kde jsem zkusil vedle sebe srovnat různá SEO školení a ohodnotit je z hlediska ceny, délky školení, podpory po skončení tréninku, obsahu a dalším parametrů, které lze poměrně dobře určit. K ruce mi byly informace o školeních z oficiálních stránek agentur či lektorů. Získané informace jsem pak vložil do tabulky a jednotlivým parametrům nastavil bodové ohodnocení.

Po publikování se ale ozvalo spoustu lidí, kteří srovnání houfně komentovali, někteří z nich negativně. Nejčastějším argumentem tohoto tábora bylo to, že školení nelze porovnávat, protože jsou jiná (porovnávání jablek a hrušek), jiní protože náš trénink není plnohodnotným a proto nemá cenu ho srovnávat. Často měli problém s nevhodně stanovenými metrikami, objektivností a nepravdivými informacemi.

Jiní k tomu přistoupili z druhé strany. Asi prvním byl Marek Prokop, který řekl, že mu srovnání nevadí. Další lidi označovali akci za dobré PR, jiným to připadalo jako zajímavá forma propagace nebo to obhajovali. Nejvtipnější komentáře byly ohledně oběda.

Když už jsem vás zavedl do problému, dovolím si pár poznámek k celé záležitosti. Na úvod bych rád řekl, že jsem tak velkou odezvu nečekal. Věděl jsem, že se asi někdo ozve a pozornost to přiláká, ale tisíce návštěvníků několik dní v kuse na jednu podstránku webu jsem skutečně neplánoval.

Myslím, že důvodů pro tak velkou zpětnou vazbu bylo několik:

1. V IT a IM se toho poslední dobou moc neděje. Všechny bulvární plátky z tohoto oboru už zanikly (možná mezera na trhu), jak stránky Honzy Nohejla, tak Maigiho už nefungují, i když si pamatuji, že Honzovy stránky, na jejichž URL si už nemůžu vzpomenout, chodilo několik set lidí denně. Lidé mají tento typ zpráv od přírody rádi, ať se jim to líbí nebo ne. Teď ale nemají kde je číst, možná proto se ozvalo, nebo komentář přidalo tolik lidí.

2. Moje původní myšlenka byla trochu překroucena, ať už vědomě, nebo nevědomky. Ze srovnání podle ceny, podpory a obsahu mojí tabulku někteří označili jako pokus o objektivní studii, která se zabývala srovnáním kvality školení v ČR. Takovou ambici jsem neměl a bylo to už od začátku napsáno přímo v příspěvku.

3. Z tohoto druhého bodu vychází i další věc, a to sice, že jsem srovnání vydal já. Asi by bylo lepší nechat ho vydat nějakou neutrální osobu. S tím souhlasím, ale neudělal jsem to, protože mi přišlo, že pokud nehodnotím kvalitu, ale pouze faktické věci, není k tomu důvod. Navíc český rybník je dost malý a dost provázaný takže nevím, jestli bych někoho skutečně objektivního dokázal vůbec najít.

4. Dalším důvodem bylo určitě i to, že projekt SEOŠkola.cz je poměrně kontroverzní. Za to mohu poděkovat především Davidovi Kiršovi, na kterého se v minulosti svalila ještě mnohem větší vlna komentářů. Zjistil jsem už ale, že nemá cenu argumentovat tím, že jsem žádným školením od Davida neprošel, můj projekt založil ještě dříve než on svojí emailovou akademii a že inspirace byla úplně někde jinde, na projektech z USA, kde je prodej informací přes internet běžnou záležitostí s dlouhou historií. Nikdo to nechce slyšet a tak to postupně vzdávám. Nicméně i to pomohlo k rozšíření srovnání.

Moje komentáře k pochybnostem ohledně srovnání:

Cílem srovnání bylo ukázat, že v rámci tradičního SEO školení nemůžete za cenu několika tisíc předat tolik informací, probrat a ukázat tolik věcí, poskytnout takovou podporu a věnovat se lidem v takové míře, jako v případě online školení. Je to logické. Kdybych já pořádal fyzická školení pravidelně, nejen po individuální dohodě, také bych si to nemohl dovolit. Člověk musí z něčeho žít a dostat nějak zaplaceno, aby mohl ve svojí práci pokračovat. Na tom jsem to chtěl celé postavit. Bohužel se celé srovnání zvrhlo v objektivní porovnávání kvality. Tuto myšlenku jsem vzdal hned na začátku, protože vím, že kvalita je subjektivní, nedá se přesně změřit a každý může vnímat přínos školení jinak. Musel by se vzít názor mnoha lidí, udělat kvalitativní analýza výpovědí o kvalitě, to vše v krátkém časovém období. Klasická školení jsou navíc pokaždé jiná, takže by to byla velká práce s nejistým výsledkem. Proto jsem se do toho nepustil.

Dokonce ani Robert ve svém porovnání PPC agentur, kterou považuji za opravdu promyšlenou a povedenou, nepoužívá hodnocení kvality, výsledků, přínosu apod. Hodnotí především parametry, které se dají porovnávat, jako cenu, počet klíčových slov, mají či nemají ceník na webu apod.

Místo toho jsem se snažil porovnat to, co jde. Zaměřit se na jednoduché porovnání na základě toho, co o školení prezentují lektoři. Lepší by určitě bylo hodnotit školení podle jiných kritérií, ale jak jsem zmínil výše, nepřipadá mi to proveditelné. Proto jsem zvolil ty, které lze srovnávat.

Argumenty, že školení nejdou srovnávat, jsou podle mě především reakcí na to, že to ještě nikdo u nás neudělal. Myslím, že školení jsou pro stejnou cílovou skupinu, témata jsou velice podobná. SEO přeci nedělá každý úplně jinak, především u základních věcí vždy opravujeme nejdřív onpage faktory, děláme analýzu klíčových slov, hodnotíme odkazový profil a získáváme zpětné odkazy. Cílem mého i ostatních školení je naučit něco lidi, kteří se na něj přihlásí. Každý na to jdeme trochu jinak. Já průběžně, dlouhodobě, s důrazem na to, aby si člověk všechno vyzkoušel v praxi. Klasická školení naopak intenzivním krátkodobým vzděláním. Každý přístup má svoje výhody a nevýhody, ale směřujeme ke stejnému cíli. Nemůžeme moc dobře srovnávat okurku s hypotékou, ale bez problémů můžeme srovnávat výsledky žáků v testu z matematiky ze dvou středních škol. Přitom žáci se různí, učitelé jsou různí, podávají informace různými způsoby, ale jejich cílem je naučit řešit žáky matematické úlohy.

Pokud lektoři na svých stránkách neuvedli, co se v jejich školení lidé naučí, nebo co je všechno obsahem ceny, kterou platí, mohlo dojít k tomu, že tabulka není přesná, že některé informace v ní nejsou správné. V tom případě není problém zpětně údaje opravit, jasně jsem to psal v komentářích a komunikuji i s těmi, kteří měli připomínky. Já se vždy snažím na webu popsat co nejvíce informací, abych všechno nemusel vysvětlovat. Proto i informace, co člověk najde ve školení, na stránkách zmiňuji. Argumenty, že to jiní nedělají, nebo říkají, že pro to není na webu prostor, nebo to není možné všechno sepsat, mi připadají zvláštní, ale respektuji je.

Závěr

Nedělejme z jednoho srovnání takovou vědu. Jsem si vědomý, že by srovnání šlo udělat i lépe, jak jsem uvedl výše. Pokud někdo chce udělat srovnání kvality školení, budu za to rád. To ale nebylo cílem mého srovnání. Ano, šlo o reklamu a způsob, jak vyzdvihnout online školení a poukázat na některé výhody, které nabízí.

Na druhou stranu mi nepřijde srovnání nijak špatné nebo urážlivé. Běžně se srovnává v mnoha oborech a nemyslím si, že se toto srovnání od mnohých liší.

Sám jsem se přesvědčil, že kontroverzní témata často vyvolávají větší zpětnou vazbu, proto je rád používám. Získat tolik zpětných odkazů z tolika kvalitních zdrojů je super věc, ale není to ten hlavní důvod, proč jsem tabulku vytvořil.

Nerad vidím, když někdo bezmyšlenkovitě nadává na něco na základě názorů ostatních a nechá se vést davem. Určitě existuje spousta lidí, kteří se nad věcí opravdu zamysleli, ale u některých o tom nejsem přesvědčený. Pokud chcete komentovat tento článek, prosím snažte se o konstruktivní kritiku, ať už pozitivní, nebo negativní.

Určitě jsem nechtěl nijak poškodit jakéhokoliv konkurenta, protože se mi samotnému nelíbí, když i bez účasti na mém školení někteří lidé hodnotí jeho kvalitu, pouze podle toho, co kdesi slyšeli, nebo jak to na první pohled vidí.

Díky za pozornost, Josef


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Jak srovnání SEO školení rozvířilo stojaté vody”

  1. Člověk se lidem nezavděčí, vždy se najdou stěžovatelé. V tomto segmentu zvlášt. A proto je lepší si toho nevšímat a užívat si nadcházejícího víkendu :-)

  2. Po těch hnusech, co někteří exoti na něj kydali, za jednoduché srovnání, jsem mu začal opravdu fandit. Navíc se mi tento styl “výuky” zdá o poznání efektivnější.

  3. Čau,
    zkusím ti dát pohled z druhé strany k tvým bodům:
    1. V IT i IM se toho děje každý den velká spousta, nesmíš ale zůstat v českém rybníčku a podívat se na zahraniční weby. V zásobě mám desítky článků a několik knih, kterým nemám čas se teď věnovat.

    2. V tabulce uvádíš nepravdivé údaje – například, že na školení H1.cz se nevěnuje analýze klíčových slov (školení u nich jsem měl sice před 2 lety, ale nepředpokládám, že toto vypustili, když jde o jeden ze základů). Další chybu jsi udělal v tom, že porovnáváš délku školení. Videa uvolňuješ sice 6 týdnů, ale 1008 hodin určitě netrvají, že (6 * 7 * 24 hod)? Stejně jako Marek Prokop neškolí celých 48 hodin, jak je možné z tvé tabulky pochopit. Jednotky v jedné dimenzi prostě musí být stejné. Matematické pravidlo z matematiky základní školy. Toto je druhý řádek ve srovnání, pro mě v této chvíli skončila jakákoli hodnota a je mi jasné, že ostatní věci budou taky hodně mimo.

    3. Není to o tom, kde to vyšlo, ale o tom, že metriky jsou zvoleny hodně špatně. Navíc objektivně to může hodnotit pouze člověk, který projde všemi školeními a není zapojen do žádné ze školících firem. Tady je jasně vidět, že jsi si metriky ohnul ve svůj prospěch.

    4. Tohle je myslím pro většinu lidí irelevantní. Inspirovali jste se zřejmě u stejného zdroje, ale to rozhodně není chyba ani důvod někoho odsuzovat.

    Opravdu poskytuješ podporu 1 rok? To znamená, že si tě můžu zavolat do firmy a ty mi budeš rok pracovat zdarma za 3900 Kč? Opět – jiné jednotky a bez vysvětlení. Neuvádíš, co to ta podpora znamená.

    Jako největší problém asi vidím i to, že jsi obodoval jednotlivé “faktory” a dal jim stejnou váhu. Srovnávat oběd, s délkou nebo analýzou klíčových slov? Michalem zmiňované jabka a hrušky.

    Když to tedy shrnu, tak základní problém jsou špatně vybrané metriky. Potom “porovnávací reklama” – v reklamě na prací prášek je taky porovnán X s “běžným pracím práškem” – protože firma nemůže říct, že produkt konkurence stojí na prd. Samotné srovnání tedy chyba z mého pohledu není, ale jeho provedení není dobré.

Comments are closed.