Co se stane s .cz doménou, pokud je majitel v exekuci

cz_ccTLD_logoPomalu se prokousávám hromadou emailů, která se mi za poslední dobu nahromadila a našel jsem jeden zajímavý dotaz, na který by stálo za to odpovědět veřejně. Tazatel se ptá, co by se stalo s jeho doménami, kdyby na jeho majetek byla uvalena exekuce.

Minulý měsíc mě pan Grill z WEDOS vzal sebou na školení CZ NIC, kde se tato problematika také probírala. Naštěstí jsme si udělal pár poznámek, o které se teď s vámi rád podělím.

Takže nejdříve to nejdůležitější. Ano exekutor může exekuovat i doménu a u nás se to i děje.

Celý proces začíná u exekutora. Ten pošle klasickou výzvu například bankám, anebo jiným společnostem kde by mohl mít dlužník nějaké peníze či věci, ale také CZ NIC. Vtip je v tom, že tohle se děje s předstihem. Dlužník o ničem neví, aby se na to mohl připravit a například převést domény na někoho jiného.

CZ NIC na výzvu musí reagovat blokací domény. Je důležité si uvědomit, že ta je zablokována na úrovni CZ NIC. Váš registrátor s tím v nic nemůže dělat. Můžete mu vyhrožovat, snažit se převést doménu jinam, ale nic s tím nenaděláte. CZ NIC umí blokovat nejen domény ale i kontakty, pokud by někoho napadlo třeba nějak je u domény upravovat.

Pokud o blokaci zažádá třetí osoba, v tomto případě exekutor, doména není znefunkčněna, takže na ní dál pojede současná prezentace. Běžně může trvat blokace domény maximálně čtyři měsíce, pak je nutné obstarat předběžné opatření soudu. Ovšem v poznámkách nějak nemám zapsáno jestli to platí i v případě exekuce, protože tu vydává pokud vím soud.

Ještě tu mám poznámku pro oblíbené anonymní registrace .cz domén, které jsou v podstatě v rozporu s pravidly, ale údajně je někteří provozovatelé u nás poskytují. Anonymní registrace .cz domény, či ať je to nazváno jakkoliv, vás neochrání před exekutorem. V tomto případě totiž musí poskytovatel sdělit všechny potřebné údaje, jinak se vystavuje dokonce sankcím.

Jen pro zajímavost CZ NIC má zkušenosti s tím, že se občas exekutor obrátí přímo na registrátora, ten jej samozřejmě musí přesměrovat na CZ NIC. Exekuce na domény nejsou příliš časté, ale už ne neobvyklé.

No snad jsem to s rychle psaných poznámek přetlumočil správně a srozumitelně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Co se stane s .cz doménou, pokud je majitel v exekuci”

  1. Další článek by mohl být o tom, jak se postupuje v případě úmrtí majitele a doména se stává součástí dědického řízení. A k tomu třeba pár příkladů z praxe.

  2. Tady je pro exekutora poměrně velký prostor, pokud nemá kde brát a musí umořit větší dluh, budou domény dobrý zdroj, pokud jich tedy majitel má dostatek. Jediný problém bych tu viděl v případném prodeji domén pokud na nich běží projekt. Dovedu si představit tu dražbu a odhad ceny domény, či webu. Je tu ale možnost rychle převést obsah na doménu, kterou nemá majitel v držení, vše přesměrovat a pokud by mu byla doména vydražena v rámci exekuce, nic na ní už nebude.

  3. No pokud si například u Wedosu zaregistruju doménu na fiktivní jméno, s fiktivními údaji, a s “fiktivním” (funkčním) emailem, nevím, jak by na mě CZ NIC mohlo přijít. V podstatě jediný link, který ke mně povede, je platba za doménu (kreditní kartou nebo přes účet). Ale i tohle se dá obejít a ty peníze si poslat na interní Wedos zákaznický účet “oklikou”.

    Na .cz doménách sice není privacy (a asi by to ani k ničemu nebylo v případě exekuce), ale osobně podle mě pokud si tam ty kontakty vycucám z prstu, tak je to prostě nedohledatelný. Respektive to by muselo CZ NIC vyloženě párovat platby za domény se jmény majitelů těch účtů a tvořit si pro sebe nějakou databázi nebo tak něco…

    Jediná cesta, co mě napadá je, že by exekutor musel kouknout na výpis z účtu a dohledat si, že byla provedena platba u registrátora (pod nějaký m var. symbolem) a kontaktovat ho takhle, otázkou co potom znamená to “V tomto případě totiž musí poskytovatel sdělit všechny potřebné údaje, jinak se vystavuje dokonce sankcím.”, když ty údaje jsou vymyšlené.

  4. Tohle je zajímavé téma, díky za článek. Vztahuje se exekuce i na obsah webu, tedy na autorská práva? Do dražby imho může jít pouze doména, ale obsah vlastníkovi zůstane, takže jej má stále možnost přesunout na jinou doménu?

  5. Abych řekl pravdu, tahle myšlenka mi někdy nenapadla, ale napadlo mě to, co když majitel domény zemře, je poté možný nějaký transfér? Či doména zaniká?

    1. Martin K.: pokud vlastník zemře tak se to řeší. Od 1.1.2014 to bude jednodušší, protože podle nového zákona bude doména věc.
      GeorgeV: tak to nevím, jak je to v případě autorského práva.

  6. Mordemy:

    Na ty fake údaje u domén raději pozor. Pokud ti na to NIC přijde, tak ti smažou všechny domény, které mají tento falešný kontakt.

    A přijít se na to dá. Měl jsem sadu domén na “falešný” kontakt. Jednu z nich jsem nechal expirovat, ale zbylé mají celkem vysokou cenu. A těsně před expirací mi můj “bílý kůň” píše, že mu přišel klasický dopis od NIC o expiraci. Takže kdyby se jim ten dopis vrátil jako od neexistujícího adresáta, tak okamžitě můžu mazat moje domény. :/

    Jsem si to dokonce ani neuvědomil, že ten dopis chodí, jsem měl akorát štěstí, že to píšu na real osobu.

    Jinak s těmato fake údajema a podobně je někdy celkem sranda. Někdy napíšu, jak ho chtěla žalovat Komerční banka. Chudák akorát vždycky čumí, co všechno je na něho napsané a co se na něho hrne za průsery.

  7. S tou anonymizací bych to viděl podobně jako Mord, imho když chceš, tak kontakt na sebe prostě nedáš a nijak se k tobě exekutor nedostane. Pro většinu z nás je to ale snad jen teoretické zamyšlení :)

  8. nejuspesnejsi+Radek: No “vyřešil” jsem to tak, že ten můj vymyšlenej falešnej kontakt má (špatně dohledatelnou, byť existující) adresu v USA a americký jméno, takže tam snad žádnej dopis posílat nebudou :D A jen tak pro nic za nic to snad taky nezruší (jenom proto, že je tam amík).

    Jinak přišel mi od NIC.CZ nedávno mail “Vážená paní, vážený pane, dovolujeme si Vás zdvořile požádat o kontrolu správnosti údajů, které nyní evidujeme u Vašeho kontaktu v centrálním egistru
    doménových jmen.” plus výpis informací v kontaktu u jedný domény a poznámka, že údaje musí být správné, jinak se vystavuju postihu.

    Je to předpokládám automatickej mail, co náhodně rozesílají na mailovky v kontaktech u domén, takže jsem “zkontroloval správnost údajů” a nic neměnil samozřejmě. Říkám si, že to asi takhle zkoušejí na lidi a kdo se chytí a fakt ty údaje začne měnit a upravovat, tak si na něj posvítí…

  9. Domnívám se, že pokud si s tím někdo dá práci, vždy se k reálnému majiteli domény dostane, a to právě, jak bylo zmíněno výše…prostřednictvím identifikace bankovních převodů. Exekutor po soudním vydání usnesení o nařízení exekuce začne zjišťovat majetek dlužníka a velmi jednoduše se tak prostřednictvím bankovních transakcí může dostat až k platbám za příslušné domény. Otázkou zůstává, pokud by byla registrovaným vlastníkem třetí osoba, jak by exekutor dokázal, že transfery pro tuto osobu jsou určeny právě pro platby za domény. Proč ale vlastně ale registrovat doménu na někoho jiného, když jsem jejím „provozovatelem“ já? Kvůli spekulacím, podvodným praktikám…? Rovněž by mne zajímalo, jak by exekutor doménu oceňoval, než by šla do dražby…a i tady vlastně může rozhodnout o přímém prodeji konkrétnímu zájemci, dražbě se vyhnout a prodat tak pod cenou.

  10. Jak exekutor toho dluznika identifikuje? U pravnicke osoby je to celkem jednoduche. Ale u fyzicke nepodnikajici osoby? Do kontaktu se prece nepise rodne cislo. Taky do kontaktu mohu napsat adresu kde bydlim, ktera ovsem neni vedena v uredni databazi. Exekutor tak ma jen jmeno a tech jsou tisice shodnych.

  11. Taky by mne zajímalo, zda se na takovou doménu dá podat vylučovací žaloba, nebo jak se to jmenuje. Často se stává, že někdo koupí doménu a zaplacením to pro něj končí.

  12. A co když exekutor vlastníka dokáže dohledat kvůli obsahu, co na doméně je? Reklamní systém, affil, atd. Tak budete mít taky falešné údaje?

    1. Musilda: řekl by jsem že rozhoduje co je psáno v CZ NIC. Pak bude na protistraně dokázat, že doména patří jemu na ne dlužníkovi.

  13. Jak je to u o generickych domen, kdyz tam mam nepravdive udaje? Mam u dvou domen na jmeno kamarada, kt. o tom nevi :)

  14. Výborný článek, už jsem párkrát přemýšlel nad tím samým.

    Byly doby, kdy se daly přes exekutorské dražby koupit výhodně nemovitosti.

    Nevíte, z jakých zdrojů zjistit, že se koná dražba domén? Že bychom si koupili nějakou prémiovou doménu za hubičku…

  15. Jen k té exekuci -od nového roku exekutor už nemusí žádat soud o povolení výkonu. Také pro exekuci už lze jít jen k exekutorovi, ne k soudu – zrušila se tak dvoukolejnost, která už tak přetíženým soudům přidávala ještě další práci.

  16. Inwebstor:

    Musíš si zaplatit přístup do databáze exekucí na exekutorské komoře, mají to zpoplatněné, tuším je to 10 korun za dotaz. Aby se totiž náhodou někdo nedostal k informacím a nevyfoukl jim dobrej kšeft.

  17. to DJ: Exekutor nebude proverovat platby 140 Kc za prodlouzeni domeny. On to ani udelat nemuze, protoze banka exekutorovi vypisy nedava, myslim si dokonce, ze neoznamuje ani obraty, zustatky, jeji povinosti je jen dat cislo uctu a na nem zablokovat penize.

    Taky pokud nekdo ma dlouhodoby problem s ex, pak obykle platby neprovadi z vlastniho uctu, protoze tam nema penize v bezpeci.


    Ja si opravdu myslim, ze domeny nepodnikajicich fyz. osob, ale i drobynch podnikateli, pokud si daji trochu pozor, jsou v bezpeci.

    Jasny problem ale ma pravnicka osoba, zvlast pokud je jeji zaklad jeji cinnosti v internet podnikani.

  18. Jak muze exekutor zabavit domenu, kdyz dle pravidel NICu je domena defacto pouze zapujcena – neni to vas majetek…

    To je to stejne, jak kdybych mel pronajaty byt, prisel mi exekutor, vyhodil me a nekdo jiny by se tam (bez ohledu na nazor majitele bytu) nastehoval, protoze si “vydrazil moji smlouvu k pronajmu”… nebo i tohle jiz u vas v cesku lze? :(

  19. Rád bych podotkl, že u Wedosu je možnost platby přes Sazku, žádné ověření údajů jsem nepotřeboval, stačilo dát jen číslo, co jsem obdržel od Wedosu pro platbu a bylo hotovo.

Comments are closed.