“PR článek” like a boss

like-a-bossUž to budou skoro dva roky, co jsem si jen tak z hecu založil vlastní web na publikování reklamních článků dejEcho.cz. Za tu dobu vyděl nějakých pět stovek, počítám li jen ty dvě malé plochy AdSense, další peníze šli z affiliate a tak dále, to ale není podstatné. Daleko víc mi ale přinesl formou nových zkušeností. Prošel jsem si manuální penalizací. Zjistil jak se ve světě takzvaných “PR článk” podvádí, které témata jsou in a dokonce máte i přehled o nových affiliate programech, protože se tato forma linkbuildingu stále úspěšně používá. Když nad tím vším přemýšlím, kolik nápadů a experimentů jsem zkusil, rozhodně stojí za to dělat věci jen tak z hecu i když jsou nepochopitelné a nevyplatí se. No myslím, že na jeden menší ebook by to i bylo.

Před pár měsíci jsem se dostal do nějakého polského spamlistu. Stále se mi tam registrují poláci a vkládají nějaké články. Naštěstí WordPress umí mazat autora i s jeho výtvory. Zatím toho nikdy nebylo tolik, aby stálo za to řešit problém přes nějaký plugin. Popravdě poláci se ani moc nesnaží. Prostě tam hodí kus textu a konec. Nic zajímavého.

Zřejmě bude dejEcho.cz opravdu na nějakém seznamu webů co zveřejňují články pro každého. Občas se tam totiž objeví i článek v jiném jazyce. Většinou to nestojí ani za zmínku, ale tento týden mi tam někdo hodil jeden zvláštní, a musím se vám přiznat, doslova mě svým zpracováním nadchnul. Schválně se koukněte na screenshot:

dejecho_profiscreenshotMá to naprosto všechno, co pořádný reklamní článek potřebuje. Dostatek textu se správným zvýrazněním klíčových slov, optimalizované obrázky, SEO friendly odkazy a navíc vše uděláno, aby se to dobře četlo. Ten Play Now button je jen třešnička na dortu. Na dejEcho mám 850 schválených článků a přes stovku v koši, ale jediný z nich se ani zdaleka nepřiblížil tomuto.

Závěr

Když se na to tak dívám mám pocit, že máme hodně co dohánět. Pokud se v zahraničí vytváří takovýto materiál jako “žrádlo pro vyhledávače”, tak nevím co tedy děláme my.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to ““PR článek” like a boss”

  1. trochu nerozumím tomu, proč to na Dejecho dávají v Aj, když mají i českou verzi (nejenom) moje-obchody.blogspot.cz/

    Každopádně na “PR” článek je kvalita slušná. Až mám z toho pocit, že je snad cílem aby to opravdu někdo četl.

  2. ja som chcel niektoré články z dejecho pridať na vybrali.sme.sk ale zakaždým mi napíše že: neplatný URL

  3. Unikátní pravděpodobně není, každopádně kvalita je tedy úžasná. Každopádně v zahraničí se taky za takové vložení PR článků do “free” PR webů platí jiné částky než u nás, takže člověk si s ním opravdu může vyhrát.

  4. palo: mne sa to stáva pri wordpress.com blogoch, takže predpokladám, že smetiari majú nejaký blacklist.
    Skús schovať odkaz cez skracovač url…

  5. Hezký článek to je, nicméně to vypadá, že do publikování se neproboxoval.

  6. Jednoducho si sa dostal do AA – listu . Cize AutoApprove listu, ktory si niekto nabije do softwaru a ten submituje pekne zaradom. Vacsina ludi tieto programy pouziva len na tier 2 takze si nepozera jazyk alebo zameranie PR webu ide im len o “link juice” .

    Zmenenie struktury submitu / registracie clanku pripadne nejaky pekny plugin proti automatickym registraciam a malo by to byt OK :)

  7. uzivatel: skúšal som to aj cez nejaký skracovač, ale ajtak to nejde, škoda pretože by som poslal dragovi nejaký link juice a možno by som pre seba získal nejakých návštevníkov zdarma

  8. To mě zase včera uzemnil jeden komentářový spam – CZ firma a spamuje anglicky na webu komplet v češtině. Ještě tak blbě, že tam je odkaz na firmu a IP adresa pachatele. Vysvětlí mi to někdo? :D Jinak ten PR článek mi vnuknul jistou inspiraci, díky :)

  9. Snáď sa inšpirujeme zahraničím a posunieme vpred, zvýšilo by to aj kvalitu webov a odkazy by nevyzerali tak neprirodzene.

  10. Jak jsem už někde psal, tak PR články ti zaberou čas. Jestli to budeš dělat tak, aby to mělo smysl a bylo to vůbec čitelný nebo naopak záleží na tobě. Kvalitní PR články se psát dle mého názoru vyplatí

  11. Škoda, že s PR články ještě nemám zase tolik zkušeností, každopádně bych rád, kdybych se nějak dozvěděl, jestli je lepší psaní PR článků, nebo třeba jen výměna odkazů. Nikde jsem pořádně nenašel nějaké pořádné srovnání všech technik. Nejlepší bude asi kombinace všeho.

  12. Mám dotaz trochu mimo mísu. PR články samozřejmě využívám a zřejmě jsem jeden z mála jejich (posledních) zastánců. Snažím se psát unikátní nebo alespoň 1 PR článek umísťovat na max. 5 PR webů. Teď ale přemýšlím nad tím, že bych “zainvestoval” a zaplatil si PR na magazínu pro ženy. Jsem svatební fotograf a chci tedy cílit ženy kolem 20 – 30 let. Nemám ale zase takový rozpočet, abych mohl PR článek publikovat na větším portálu (zeny.cz, omlazeni.cz apod.). Máte nějaké zkušenosti s publikováním na konkrétním magazínu pro ženy za “rozumnou” cenu? Předem děkuji.

    1. Martin Holík: Reklamní články fungují dobře, když jsou na správném místě a dobře napsané. Zkus menší blogy a magazíny. Dodají ti podklady o návštěvnosti. Stačí pak dobře usmlouvat cenu. S tím smlouváním to platí i pro ty velké. Cena se dá srazit i o polovinu :)

Comments are closed.