Project 94

.org domény od července 2013 podražíPIR (Public Interest Registry) správce domény .org rozjel Project 94, což je marketingová akce, která má upozornit na plánovaný prodej celkem 94 .org domén, které nikdy nebyly vypuštěny do světa.

Co se bude prodávat

Jedná se o 94 jedno a dvouznakových domén, které byly původně v roce 1985 vyřazeny. PIR je označuje jako “set aside”. Po 26 letech si to ale rozmysleli a rozhodli se, že nastal čas tyto pěkně uleželé kousky prodat. 9 z nich už má svého majitele. Jednalo se převážně o cc (country code), takže zůstává 85 kousků. Ty by měly být vydraženy prostřednictvím GoDaddy a eNom.

Jedna taková zajímavost. GoDaddy a eNom si postupně na přeskáčku vybírali domény, které zařadí do své nabídky. Zatímco GoDaddy sáhl po samohláskách jako a.org, e.org. i.org a tak dále, tak eNom vybíral čísla.

Když už jsme u těch zajímavostí, PIR aktivoval dražené domény. Takže když zkusíte třeba a.org, tak se dostanete na propagační stránku. Rozhodně dobrý marketingový tah.

Jak se bude dražit

PIR chce, aby na doménách něco vzniklo. Takže pokud se budete chtít účastnit aukce musíte také uvést, co na doméně hodláte vybudovat. PIR chce být hrdý na to, co na doméně vznikne. Údajně každá žádost bude posuzována přímo PIR. Navíc jednoznakové domény začnou na 50K USD. Což by mělo odradit zvláště menší spekulanty, pokud by o domény nebyl zas tak velký zájem. U dvouznakových domén to má být 1K USD.

První prodeje na GoDaddy začnou 18. března. eNom bude dražit domény prostřednictvím NameJet 7. dubna.

Kontroverze

Projekt vzbuzuje trochu kontroverze. Domény by totiž registrátor měl prodávat za stejnou cenu. Zvláště u .org, které byly původně určeny například pro neziskové organizace. Otázkou je zdali by nebylo lepší místo toho vybrat nejvhodnější projekt, který na nich bude vyrůstat.

Závěr

“What’s worth doing is worth doing for money.”
– Michael Douglas as Gordon Gekko – Wall Street (1987)

Zdroje

PS: ano taky mi ten součet nějak neladí dohromady :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Project 94”

  1. Suma zajímavá, nicméně se bojím toho, že se do Čech asi ani jedna nedostane. Měl by o ně vůbec tady někdo zájem?

  2. tieto domenu sú asi určené pre nejaké veľké spoločnosti, ktoré maju na to aby do toho išli, a nikto nemôže zaručiť že vybuduje na domene presne taký projekt čo sľuboval, a či bude úspešný to tiež nikto nevie

Comments are closed.