Doména .pw

Tak schválně, kdo z vás ví kterému státu byla přiřazena doména .pw? Zkuste popřemýšlet a pak se podívejte na odpověď. Malá nápověda, jedná se o ostrovní stát(y) v Tichém oceánu zhruba 500 kilometrů na východ od Filipín. Původní domorodé obyvatelstvo žilo v matriarchátu, kde majetek ve vlastnictví klanu dědily pouze ženy.

Odpovědí je Palauská republika (Palau) a jejich národní doménu momentálně spravuje společnost Directi Group., která se rozhodla jí nejen znovuspustit ale také pořádně rebrandovat.

Doména .pw byla představena světu v roce 1997 a registrovat si jí mohli jen obyvatelé Paluaské republiky a to jako domény třetího řádu na celkem šesti doménách řádu druhého – co.pw, .ne.pw, or.pw, ed.pw go.pw a belau.pw. Koncem roku 2002 byla doména redelegována společnosti Micronesia Investment & Development Corporation (MIDCORP). Důvodem bylo naplnění Principů pro delegaci a administraci ccTLD ICANN z roku 2000. S tímto krokem souhlasila jak vláda Palau tak si tehdejší správce domény.

Zhruba někdy kolem roku 2004 vzniká nápad prezentovat TLD .pw jako Professional Web. V originálním návrhu je vytvoření jakési sociální sítě z provázaných webů na této doméně. Ovšem zůstalo jen u návrhu. V každém případě registrování domén .pw bylo pozastaveno.

Nově bude obnoveno tento rok. Zatím je doména ve stavu Sunrise (pro majitele TM) a to až do 15 února. Pak bude následovat období Landrush (pro všechny kdo si myslí, že na doménu mají oprávněný nárok) od 18.února až do 18. března. Registrace pro všechny by měla být spuštěna 25. března.

Původně se spekulovalo, že .pw domény budou velice levné,  ovšem na oficiálních stránkách je uvedena částka 11 USD/rok. Což rozhodně není žádné terno v porovnání například s .cz. Doménu si bude moct registrovat kdokoliv.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Doména .pw”

  1. Osobne mi pod pw zablesklo PoWer :). Professional web nebo Personal web? Myslim, ze moc velky zajem o domenu nebude – stejne jako tomu bylo .ws (website)

  2. zaujem pravdepodobne moc veľký nebude, ale je to dosť netradičná domena

Comments are closed.