Seznam zavedl ve vyhledávání češtinu

Právě se mi na twitter objevil odkaz na nejnovější blogpost fulltextového týmu Seznam.cz Vylepšené filtrování výsledků podle jazyka a srdce mi zaplesalo. Konečně budou ve výsledcích vyhledávání preferovány české weby před těmi nečeskými! Už žádné obviňování algoritmu z alkoholismu.

Mno po přečtení blogpostu jsem byl trochu zmatený, protože problém byl vyřešený šalamounsky. Nově je totiž možné výsledky filtrovat na Všechny, Česky a Cizojazyčně. Takže Seznam už umí vyhledávat i čistě na českých stránkách, ale bohužel implicitně je zapnutý mišmaš. Na prvních místech tak občas stále dominují anglické stránky, které nemají problém převálcovat autoritou ty české. Musíme tak spoléhat na inteligenci BFU, kteří si budou jistě umět přepnout všeobecné vyhledávání na to české.

Není to sice dokonalé ale …

its-something

Závěr

Seznam je na tom teď podobně jako Google. Ten také defaultně má nastaveny mišmaš (Prohledat web) a musíte si zaškrtnout Stránky pouze česky, pokud nechcete, aby se vám ukazovaly cizojazyčné weby. Na druhou stranu ty mají poměrně hodně sníženou váhu a dopředu se dostanou jen pokud je zde přímá souvislost mezi hledaným slovem a stránkou (název produktu, ochranná značka a tak dále). Variantu Přeložit cizojazyčné stránky nemá smysl zmiňovat. Ta se zapíná jen pokud se chcete pobavit. Ovšem na rozdíl od Google, je filtrování výsledků v Seznamu značně jednodušší. Nové rozložení Vyhledávacích nástrojů v Google už vyžaduje od BFU pokročilejší znalosti. Tj. pár desítek hodin nasurfováno a několik hodin věnovaných akcím “Co se stane když kliknu …”

Z mého pohledu by na Seznamu mělo být defaultně nastavené vyhledávání na českých webech a pouze na základě požadavků uživatele přejít na smíchané výsledky. Určitě by jsem to bral jako plus. Míchání ruských, francouzských a anglických webů do výsledků na cizojazyčná slova rozhodně neberu jako dobrou uživatelskou zkušenost.

Je paradoxem že Seznam mohl získat nad Google značný náskok v personalizovaném hledání. Většina lidí co jej používá jej má propojený s emailem (seznam.cz, email.cz), ke kterému jsou permanentně přihlášení. Google musel uživatelé vlákat do různých služeb (iGoogle, Google plus, HTTPS), aby mohl s personalizovaným hledáním začít experimentovat ve velkém a Seznam už má k sobě připoutané uživatele dlouhé roky. Mohl už vědět jak dobře a kterými jazyky jeho uživatel mluví a vynechat je implicitně při procházení webů, anebo zvyšovat a snižovat jejich váhu ve výsledcích. Njn je to škoda, ale co já vím, třeba něco takového plánuje ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Seznam zavedl ve vyhledávání češtinu”

  1. Podle informací, které se ke mně dostaly personalizaci seznam nechystá. Má na ní dokonce nějaký spekulační názor, na který si teď nemohu vzpomenout. Jejich hlavním cílem je se dostatečně přiblížit k relevanci Google. Google své vyhledávání neustále inovuje, v podstatě se chce dostat k dokonalosti a má na to dostatek prostředků. Seznamu stačí se k této dokonalosti pouze přiblížit. Je samozřejmé, že čím má firma vyhledávací algoritmus dokonalejší, tím musí vynaložit více nákladů na sebemenší vylepšení.

  2. až tam bude méně slovenských webů, tak budu happy :-).

  3. Zkusila jsem si porovnat pár stránek na vyhledání fráze “svatební oznámení” a je zajímavé, že Všechny versus Česky změní pořadí i u česky psaných stránek. Dokonce na třetí stránce jedna česká .cz úplně zmizela. Přitom v kódu je lang=”cs”. Sice charset=”utf-8″, ale to mají i stránky před ní, které zůstaly na místě.

  4. Souhlasím, že by mělo být primárně nastaveno vyhledávání v češtině (respektive na českém netu). Když chci hledat něco na zahraničních webech, tak si vyhledávání přepnu, ale abych si musel vyhledávání přepínat, když chci vyhledávat něco v češtině? Nesmysl

  5. seznam jako vyhledávač už dávno nepoužívám, protože většinou hledám něco v manuálech a to je stejně v angličtině „how to …“ a na to je lepší google.
    A o emailu ani nemluvím, porovnávat kvality @seznam a @gmail snad ani nejde.

    Seznam.cz má jedinou výhodu a to je české publikum, které nerado cokoliv mění a už vůbec ne zvyky.

  6. Je ale zajímavé, že když jsem s českou stránkou na 10té pozici ve všeobecném vyhledávání, přede mnou je 6 cizojazyčných webů, zašrtnu “česky” a jsem stále na 10té pozici, jen se předemnou nacpou jiné české stránky. Kde se vzali? Z pořadí za mnou? Logicky bych to bral tak, že v českém jen nejsou vidět cizojazyčné, ale oni mají i jiný “rank”.

  7. drago spoliehať sa na BFU ?? to je asi to najhoršie čo môže niekto urobiť :)

  8. Tak mozno v tomto (iba CR vyhladavanie) mala byt ukryta ta sila znameho HLEDACE… mozno mal naozaj potencial.

  9. Seznam by se velmi přiblížil výsledkům Googlu, kdyby přešel na jejich vyhledávání.

  10. podľa mňa je lepšie ked je zapnutý najskôr mišmaš jazykov a až potom iba česke výsledky, pretože na zahraničných webov je tiež dostatok dobrých informácií, len člove musí ovladať trochu cudzí jazyk, ale to väčšina bfu asi nevie ale na druhej stránke ak by bol zapnutý najskôr český jazyk, tak ej pravda že seznam by získal určitý náskok pred google

Comments are closed.