Jeden nepovedený test

Párkrát jsem v příspěvcích zmínil, že mám web, který čeká na Panda Farmera. Chtěl jsem si otestovat jak v praxi vypadá taková penalizace, důkladně jí zaznamenat a popsat. Včera to bylo přesně půlroku od založení a stále nic. Vlastně z pohledu toho co jsem se snažil udělat to dopadlo doslova katastrofálně.

Takže co jsem se to vlastně snažil udělat. Před půl rokem jsem byl přesvědčený, že Panda Farmer má chránit kvalitní obsah a likvidovat weby s velkým podílem duplicity. Vzhledem k tomu, že v ČR jsem se s žádným jasným případem nesetkal rozhodl jsem se, že web bude anglicky. Koncept byl ideální. Autoblog postavený na kopírování obsahu s autoritativních zdrojů, které mají spoustu zpětných odkazů a rychlou indexaci.

Vzhledem k tomu, že jsem nic podobného nedělal část jsem přebral z různých návodů, nějaké know how z diskuzních fór a zbytek musel domyslet, jak to zhruba chodí. Základem byl WordPress a plugin Syndicate. Free šablona twenty eleven, All in One SEO Pack, Google XML Sitemaps, PHP Text Widget, WP Super Cache a Raven’s Antispam. Poslední zmiňovaný nebyl potřeba, protože komentáře byly stejně vypnuté. Nedával jsem tam žádnou reklamu. Ostatně mělo to být město duchů.

Celkem jsem tam nacpal něco přes 42 RSS kanálů. Podle výše zmíněných kritérií. Dbal jsem na to, aby každý zdroj měl GPR minimálně dva, historii a slušné odkazové portfólio. Bez toho by se mohl ten můj experiment dostat v některých vyhledávačích nad originál a  to rozhodně nebyl můj úmysl.

Do deníku jsem si nezaznamenal všechny kroky offpage optimalizace, mám tu jen vytvoření a propojení twitter účtů, využití like služeb (like, share, tweet, retweet, +1). Vím že na to padlo celkem dost kredit a bylo to rozdělené zhruba na dva měsíce. Určitě jsem to ale v té době ještě někam nacpal – zpětné odkazy z různých seomatů, automatické registrování do zahraničních katalogů a podobný humus. Ale nic velkého protože jsem měl políčeno na Pandu ne Tučňáka.

Aby jsme nezapomněl. Skript na kontrolu RSS nebyl napojený na cron. Aktualizoval se pomocí návštěv. V pravidelných intervalech jsem tam pouštěl lidi z takového toho automatického surfu. Dá se nastavit příděl kreditů, třeba každou hodinu. Používám to na suplování crona :)

Po dvou dnech měl autoblog 534 blogpostů a sledoval jsem aktivitu v Google Webmaster Tools.

Za zhruba dvanáct dní už 907 blogpostů. Některé se začali objevovat ve vyhledávači a zaznamenal jsem i příchody z nově vzniklých zpětných odkazů. Na doménu už dříve vedly zpětné odkazy, dokonce měla GPR 2. Objevilo se několik reálných twitter followerů. Celkem bylo publikováno 205 tweetů.

Měsíc na to se něco začalo dít špatně. GWT sice hlásil že z 1759 blogpostů je pouze 322 indexovaných, ale začali přibývat zpětné odkazy. Nevím kolik jich bylo na začátku ale 860 rozhodně ne. Vzhledem k počtu indexovaných souborů jsem byl přesvědčen, že Google rozeznal duplicitu a bude to řešit tvrdě.

Další dva měsíce se penalizace nekonala. Záznam z 8.11 mluví o poskočení GPR z 2 na 3.

Poslední oficiální záznam je z 5.12. 1328 odkazů z 98 domén podle GWT. Další přibývají. Návštěvnost se vyškrábala na cca 1800 lidí/měsíc. Na grafech z Google Analytics se začínají objevovat hrboly, po bližším zkoumání zjistím, že na to lidé odkazují z diskuzních fór a blogů, místo originálního článku. 1180 lidí chodí z Google, 140 baidu, 58 bing, 22 facebook, 10 yahoo, 5 babylon, 4 ask, 4 yandex a dokonce 3 seznam. Je jasné, že se experiment nedaří. Odkazy začínají vznikat naprosto přirozeně.

V prosinci mi také píše jeden z webmástrů ať stáhnu jeho RSS export. Omluvím se mu a vysvětlím, že jde o test, kdy chci dostat ban a všechny posty od něj smažu. Odpověď je, že mi to moc nejde protože jsem ho “outrankoval”. Tady už mi to začíná vadit. Říkám si, že pokud se Panda neobjeví do půl roku tak to mažu.

13.1.2013 jsem vypnul aktualizaci. Nechám tam dojet jen aktuální obsah.

Takže je to půl roku. Web se má k světu. Počet návštěv z vyhledávačů narůstá (Krom Google, tam mi to rozbila ta 404ka. Po opravě se to teprve vrací do normálu.). Počet indexovaných souborů v GWT ze sitemap je 3850/4304. GPR je stále na 3. Návštěvy z vyhledávačů mají podíl 68%. Počet odkazů je teď 1432 ze 100 domén.

Závěr

Chyba byla zřejmě v doméně, kterou jsem projektu přidělil. Její historie se datuje do roku 2004. Do začátku měl tak projekt autoritu i ranky (v té době 2, v době odchytu domény měla 4). Odchytl jsem jí kvůli parkování. Zpětných odkazů bylo na začátku možná pár stovek. Měla to být ochrana před tučňákem a ulehčit rozjezd.

No co dodat. Na celém tom autoblogu byl originální jen nadpis a upozornění v spodní straně, jak zažádat o odstranění. Jinak nic. Takovýchto projektů by se dalo provozovat stovky a jediný problém je automatická aktualizace WordPressu. Popravdě pokud by to Google zaplácl, stále tam bude dost návštěvnosti z ostatních vyhledávačů a přirozeně vytvářených odkazů. Dokonce i sociálních sítí.

Web ještě pár dní pojede, kvůli ověření teorie s opravou chyb 404. Pak na ní dám buď nějaké minisite anebo rovnou zaparkuju.

Věnováno Panda Update #24, který vyšel 22.1.2013, snad už konečně k něčemu budeš.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

31 Replies to “Jeden nepovedený test”

  1. Tak po přepočtu odkazů jsem zaznamenal v GWT dost velký nárůst dementů co začínají vykrádat rss kanál webu. Netuším jestli je inspiroval tvůj článek, ale je to dost možné. Vše vesměs běží na WP s pluginem, což je jediné co ty lamy dokáží nainstalovat, i když někteří se to snažili vylepšit a odkaz na zdroj redirectují, ale samozřejmě blbě a google zdroj stejně najde. No a ovšem jak jinak je všude kolem perexu nasraná reklama AdSense. No protože jsou to blbouni, co to fláknou na doménu .cz a jdou tak velmi dobře dohledat, asi se budou brzo divit :-) Apropó, našel jsem i pár komiků co si myslej že jim ten nejlevnější hosting od Wedosu zvládne tahat x desítek kanálů najednou, ha ha. Web se vleče a neustále padá samozřejmě. No a pak jsou tu trolové co používají domény.EU obdobný odpad, ale opět zapomněli jak moc jsou dohledatelní. Já jsem na ně zvědavej, zvláště na některé, kteří už vykrádají i fóra jako WT, WD atd. To bude pálka :-)

Comments are closed.