Potřebují velké magazíny komentáře?

Dneska ráno jsem se dostal do poměrně tvrdé diskuze na téma zdali jsou vůbec u webů k něčemu komentáře. Ať jsem hledal sebelepší argumenty měl jsem problém najít takové ty užitečné pro návštěvníka, což mě překvapilo. Nakonec jsme si dali “argumentační pauzu” do večera. Zkusím to celé zesumarizovat a třeba na něco přijdeme ;)

Výhody pro provozovatel

Pro menší provozovatele mají komentáře od uživatelů značný přínos.

  • Získáte konkrétní zpětnou vazbu – Pokud se rozjede pod článkem diskuze, že by si čtenáři rádi přečetli pokračování a zároveň takovéto komentáře mají stovky souhlasných hlasů (mimochodem právě proto to se hodí přidat ke komentářům nějakou možnost like/+1/palec nahoru), je to jasný signál pro vás. Naopak negativní ohlas je také ohlas. Občas si to chce přiznat, že nastal čas zařadit zpátečku.
  • Zajímavé diskuze často překoná samotný článek – Určitě to znáte. Nakouslo se nějaké téma a rozjela se diskuze plná argumentů. Čtenáři ji sledují. Počet lidí přihlášených k odběru komentářů jde do stovek. Článek je každému ukradený, všichni se těší na nová fakta pod ním. Proč ne?
  • Čím více komentářů, tím více obsahu – S komentáři si často přispívající značně vyhrají. Už nejednou se mi stalo, že toho bylo dost na samostatný článek, tak proč toho nevyužít? Navíc vyhledávače zvláště na long tail komentáře občas přivedou nějakého toho nového návštěvníka.
  • Reklamní potenciál – diskuze pod článkem má spoustu prostoru po stranách. Vhodně umístěný reklamní prvek může něco vydělat. Navíc články s aktivní diskuzí mají velké množství impresí a mnoho blogerů na to i vsází.

U velkých portálů to ovšem neplatí. Zpětnou vazbu prakticky ignorují. Narážky na nepřesnosti většinou vyzní do prázdna. Teď nemám na mysli odborná média. U nás se stále najdou taková, kde si minimálně sám autor stojí za tím co napsal.

U zvýšeného počtu impresí jsme se shodli, že tu určitě ocení nas i větší portály. Na druhou stranu kdy jste si naposledy četli diskuze na novinkách, idnes apod.?

Nevýhody pro provozovatele

  • Spam – nevyžádaná reklama je problém. Pokud jí chcete efektivně regulovat musíte to dělat ručně. Stojí to tedy lidské zdroje. Občas můžete smazat i něco, co se jako reklama sice tváří, ale bylo to napsáno v dobré vůli. Takže chyba :/
  • Ochrana autorských práv – hodně diskutujících je schopno linkovat na všemožná videa. V některých případech i s nezákonným obsahem. Mít odkaz na warez video se ještě dá “ukecat”, ale nějaké nelegální adult už je větší problém.
  • Pomluvy a trollové – že si někdo stěžuje na politiky se ještě přežít dá, ale pokud se někdo začne navážet do nedotknutelných tak už je oheň na střeše. Do toho ještě trollové jejichž jediným cílem je vytvářet flame. Naštvaná komunita rozhodně nedělá dobrý image. To už je lepší žádná.

U menších projektů se všechno řeší moderací, protože komunita, je základem a pomáhá získávat nejen nové návštěvníky, ale i buduje brand. U velkých projektů se komunita ignoruje, do okamžiku než je potřeba “vyžebrat” hlas do nějaké křišťálové ankety. Tedy pokud nebereme sběr osobních dat a provázanost účtu s dalšími službami.

Velké weby jsou také náchylnější na akce “ochránců práv”. Jakmile se objeví někde něco nevhodného okamžitě se o tom informuje v duchu bulvární poptávky.

Závěr

Osobně si myslím, že většina velkých webů zachovává diskuze spíše z historických důvodů, anebo kvůli uživatelským účtům, které je spojují s dalšími službami.

Musím uznat, že moc důvodů proč u velkých webů zachovat komentáře jsem nenašel. Možné zápory převyšují klady. Aby se to vyplatilo, chce to s komunitou pracovat a to mnoho velkých webů nedělá.

Naopak u středních a menších webů mi komunita vychází jako jedna z nejdůležitějších součástí a je nutné si jí patřičně hýčkat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Potřebují velké magazíny komentáře?”

  1. V zásadě se s tím dá souhlasit, naproti tomu když se podíváš třeba na zmíněné novinky, tak jsou tam články co mají přes tisíc komentů a přijde mi, že někteří tam chodí právě proto, aby se veplácali do komentu. Takže těžko říct, co by se stalo, kdyby třeba právě novinky tu diskuzi zrušili.

  2. Vacsinou sa pod clankami najdu zaujimavejsie komentare ako clanky, len tie komentare treba vediet automaticky najst a zvyraznit.

  3. Mě se diskuze líbily jen na bolgách na Aktualně, kde byly moderovány panem Stejskalem. Další zajímavé diskuze jsou na http://www.presseurop.eu/cs kde komentují lidé z celé EU hlavní články významných novin. Je super koukat jak na problém evropy nahlíží v různých státech. Jinak ty diskuze stojí všude za bzum

  4. pri veľkých webov nebýva výnimkou aj zopár stoviek komentárov pod jedným článkom, a často sa tam objavuje aj flame, do ktorého sa zapojí veľký počet komentujúcich,
    na väčších webov sa dá aj dobre spamovať odkazmi, pretože niekedy tam je také množstvo komentárov že ľudské zdroje maju problem to prefiltrovať od spamu

  5. Sorry, článek jsem vůbec nečetl jen mě zajímá diskuze pod ním :)

  6. Když se nad tím zamyslím, tak mám stejný pohled na věc jako autor článku. U těch velkých webů (hlavně zpravodajské portály) je ta diskuze k ničemu, protože to, co tam lidi píšou se ani mnohdy nedá číst. Některé portály problémy s dikuzemi částečně řeší diskuzemi přes Facebook.

    No, každopádně jsem snad nikdy pod žádný článek na “velkém” nic nepsal. Naopak u oblíbených blogů a středně velkých magazínů často rád něco napíšu a diskuze je tam obvykle přínosná a hodnotná.

  7. Nelze než souhlasit. U blogů a webů, kde je nějaká menší (odbornější) komunita jsou hodnotné komentáře. Zpravodajské weby a magazíny, tam je to spíš o tom, že kdejakej jouda vyfiltruje svoje pocity a nic kloudnýho nepřidá.

  8. Seznam.cz na komentáře pořád hledí, a často je bere jako plusové body do vyhledávání. Pokud odkazuji na své články z jiných, tvořím tak zpětnou odezvu a některé posty se tak díky tomu i lépe umisťují. Akorát nechápu, proč má mezi nimi WP nofollow. Komentáře rozšiřují obzor článku a to je jedině dobře.

  9. Velká výhoda je, když se díky diskuzím zvedne počet zobrazených stránek na jednu návštěvu. imho to pak je lepší hodnocení pro google vyhledávání..

    Logicky, nějaký web má poměr početstránek:návštěva 1.2:1 a jiný web má 15:1. Kde jsou asi hodnotnější informace?

  10. Docela jsem o tom teď přemýšlel. Zda komentáře nechat či ne. Ale přeci jenom je to takové oživení, zpětná vazba… proč to mazat.

    Já jsem se zařekl, že dokud komentáře na webu budou za něco stát, mají smysl a nechám je.

    Hodil jsem na weblog i anketu “Čtete na internetu běžně diskuse pod články?” tak jsem zvědav :).

  11. Stane se Ti občas, že narazíš na nějaký článek, je úplně jedno z jaké oblasti, kdy se domníváš, že autor třeba lže nebo neuvádí tak úplně zcela pravdu, typicky bulvární odpad typu super.cz? Já mám prostě občas potřebu reagovat a pokud pod článek není prostor pro diskutéry, odcházím většinou otráven. Na Super.cz to svého času nabralo obrátky – většina diskutérů se semkla proti autorům bulvárních lží a diskuse podle toho vypadala. Proto ji asi také zrušuli a teď si mohou nerušeně psát lži bez toho, aniž by jim někdo vynadal. :)

Comments are closed.