Nová pravidla o převodu .eu domén a zmatení registrátoři

EURID se překonal a 21. listopadu 2012 vešla v platnost nová pravidla .eu domén. Jak už to tak bývá při změně jakýchkoliv pravidel, měly v ČR někteří naši registrátoři problém s jejich správným pochopením.

Převod domény k jinému registrátorovi

Proces je v podstatě stejný jako u převodu gTLD (.com/.net). Necháte si u svého stávajícího registrátora poslat autorizační heslo – AUTHID a zadáte jej u nového. Při převodu si budete muset zaplatit prodlužovací poplatek – renew, který automaticky také doménu prodlouží.

Pokud by se váš stávající registrátor “cukal” anebo by jeho rozhraní zasílání AUTHID neumělo můžete si autorizační heslo nechat poslat přímo z EURID. Je to o trochu složitější proces. Nejdříve si musíte vytvořit na EURID účet. Následně obdržíte email s instrukcemi jak si heslo vyžádat. Existuje i složitější nouzová varianta, pokud jste přišli například o emailovou adresu.

V každém případě převod domény – Transfer. By měla být otázkou pár vteřin. Jakékoliv zdržení je jen administrativa u nového registrátora.

Po převodu si ještě pro jistotu vždy zkontrolujte nastavení DNS. Zdali je vše v pořádku.

Převod domény na jiného majitele

Tady nám to někteří registrátoři popletli. Změna majitele domény je pouze modifikace stávajícího záznamu. Není nutné generovat žádné heslo, ani prodlužovat doménu o další rok. V rámci jednoho registrátora by to mělo být stejně jako u ostatních gTLD. Pár prohozených emailů a doména má nového majitele.

Takže pokud plánujete obchodovat s doménami, tak si nejdříve ověřte zdali váš současný registrátor nevyžaduje i prodloužení domény.

Tímto by jsem chtěl poděkovat Honzovi Horákovi, který mě na rozdílná pravidel u registrátorů upozornil.

Závěr

Už jsou to tři dny, kdy se můžou .eu domény pohodlně a bezplatně převádět. V ČR drží domaineři velké množství poměrně hezkých kousků, tak jde jsou nějaké ty akce? :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Nová pravidla o převodu .eu domén a zmatení registrátoři”

  1. Díky za upozornění. Ihned jsem toho využil a zaslal na Český hosting žádost o provedení několik změn na doménách, co tam mám. Snad vyjdou vstříc! :)

  2. máš pravdu nekteri registrátoři v cr, jsou zmateni a hlavne technicka podpora mi nedokazala odpovedet na konkretni otazku, jen me furt odkazovala na faq, kde to nebylo napsany, nakonec uznala ze mi nedokaze odpovedet…

  3. To se hodí, protože zrovna potřebuji jednu EU doménu převést od majitele a do teď jsem čekal (ještě 5 měsíců), na její expiraci, abych neplatil zbytečně za prodloužení.. Teď lze převádět bez poplatku :)

  4. Tak Český hosting hned o nových pravidlech věděl. Poslal jsem jim seznam domén a změny na kontaktech provedli do pár minut.

    1. Karel: Tak ČH má obecně ke klientům velmi vstřícný přístup. Slyšel jsem o případech, kdy klientovi pomohli opravit chybu v CMS, přeinstalovali šablonu anebo “dokódovali” webdesign. Vše prý zdarma.

Comments are closed.