5 způsobů jak nárazově zvýšit návštěvnost

Někdy se naskytne příležitost jak pořádně protočit počítadlo návštěvnosti. Jindy by zase bylo vhodné, dostat na stránky větší množství lidí, než je běžné. Než se ale pustíme to příkladů a návodů je nutné si uvědomit, že pokud chcete na svůj web dostat lidi musíte si naprosto věřit obsahem. Nesmíte se bát prosadit. Většina tipů totiž vyžaduje trochu agresivního nasazení. Tak a teď už se do toho můžeme pustit.

Informace podle poptávky

Kdekoliv se zdržuje komunita, objevuje se i poptávka po informacích. Odpovědi jsou často natolik banální anebo běžné, že už nikoho nebaví se tím znovu zabývat. Tazatel je často zameten se slovy “Použij vyhledávaní!” anebo “Zkus si to vygooglit!” Někdy jsou použity i daleko agresivnější hlášky členy komunity. Proč toho ale nevyužít? Stačí si k tomu sednout. Napsat článek, návod anebo naprogramovat kalkulačku a pokaždé když se někdo zeptá, tak mu předhodit odkaz. Samozřejmě s krátkým shrnutím, které by mělo obsahovat i nějaké to lákadlo. Jednak nechcete aby to vypadalo jako spam a také potřebujete oslovit co možná nejvíce lidí. Touto metodou také získáte zpětné odkazy.

Tohle se netýká jen blogů a magazínů. Využít toho mohou i eshopy. Umím si představit nějaké srovnání, převodní kalkulačky, tabulky s porovnáním evropských / amerických / asijských rozměrů, různé ISO normy či certifikáty. Ani u eshopu nemusíte mít blog. na tohle bude stačit nějaká znalostní příručka (knowledge base).

Pokud máte vše kvalitně zpracované můžete využít vyhledávače a přímo vyhledávat otázky na různých stránkách. Pak na ně jen kvalitně odpovědět.

Zvláště u velkých diskuzních komunit takhle metoda dobře funguje a může vám pravidelně přinášet stovky lidí.

Dobře zpracované varovné informace

Tento způsob je trochu náročnější a vyžaduje už zkušenosti jak s psaním, tak i propagací. Dejme tomu, že stát vydá nějaké nové nařízení. Popřípadě jej může vláda jen zvažovat. Dopodrobna jej rozeberete včetně důsledků na svých stránkách a jde se propagovat. Na tématických diskuzních fórech jej předhodíte davu. Nejdříve nastíníte problém, pak v krátkosti důsledky a nakonec přidáte odkaz na vámi kvalitně zpracované informace. Výsledkem je rozsáhlá diskuze, spousta impresí a návštěvnost. Pokud vámi připravené informace jsou kvalitní nikdo nebude nic namítat.

Jestli chcete docílit většího účinku musíte se pokusit nastartovat virální šíření. Tzn. pěkně postnout na Twitter, Google plus a FB skupin. Zvláště pokud se jedná o informaci, která by se měla dostat k co nejvíce lidem můžete přímo vyzvat k dalšímu šíření (prosím #RT, sdílejte díky).

Pokud zpracujete varovné informace kvalitně a mezi prvními, tak je dost možné, že se vám to povede. Ovšem chce to už poměrně slušné zkušenosti.

Studená válka

U nás jsme zvyknutý na klasickou flame war, kdy si lidé vyměňují veřejně argumenty často nad rámec slušnosti. Ve většině případů ačkoliv by jsme neměli, tak nám to nedá a pořád se na diskuzi vracíme jen, aby jsme mohli sledovat kdo zajde v urážení nejdál. To je ovšem neefektivní z hlediska propagace.

Existuje však i varianta studené války. To je vlastně taková flame war, kde se místo urážek používají argumenty. Ani jedna strana se však nesmí zbytečně nechat strhnout. Důležité je být věcný, stručný, nerozepisovat se a případné statistiky, či důkladně zpracované argumenty přesunout na svou stránku. Když se to udělá dobře a obě, či více stran, pochopí pravidla naskytne se všem zúčastněným hezká reality show. Kde se dá pochytit i nějaké to know how.

U nás je něco podobného velice obtížně realizovatelné. Navíc samotné bojiště, kde se oponenti střetnou, musí mít liberálního moderátora či administrátora. U nás by to možná šlo udělat na Webtrhu. To je momentálně asi nejvolnější diskuzní fórum. Na druhou stranu zorganizovat takovou reality show není žádná sranda.

Obě stran si tam povyměňují čtenáře, rozšíří sociální sítě, ale chce si to dopředu stanovit pravidla :)

V méně agresivní formě, lze také vyvrátit podle dostupných zdrojů, statistik či analýzy něčí tvrzení. Ovšem to je časově náročnější. Takže pozor na to, aby se to vyplatilo.

Guestblogging originálně

Guestblogging je metoda jak získat zpětné odkazy ale i návštěvnost. U nás se většinou jde po rancích. Princip je jednoduchý. Napíšete článek na cizí blog se zpětným odkazem na ten váš. Varianty jsou různé. Někdy je to pozvánka, jindy jste redaktor na hostování. Ovšem u nás je to spíše o výměně link juice.

Pokud chcete ale vzbudit nějakou odezvu musíte být originální. Co kdyby jste si například zkritizovali své blogy. Znít to sice divně, ale představte si dva grafiky, jak si vyměnění blogposty o tom jak se jim nelíbí grafika tohoto blogu a co by udělali jinak. Všichni se navzájem chválí, vyzdvihují výhody, tak proč to neudělat obráceně? A co návštěvníci? Myslím, že budou pořádně zmatení až na svém oblíbeném blogu, najdou blogpost konkurenta, který jim je zkritizuje. Ale nebojte se. Jestli Češi něco umí ocenit tak je to originalita a drsný humor.

Další možností je společná práce. Představte si projekt, na kterém makají oba dva a na každém z blogů bude jedna jeho půlka. Sice tím donutíte čtenáře přejít z jednoho na druhý, na druhou stranu získá 2x tolik informací a 2x tolik kvality.

Anebo co si s “konkurentem” vyrazit na pivo a udělat společný video blog post. Můžete společně okomentovat nový desing, SEO praktiky, zrecenzovat něco velkého, vytvořit návod anebo vytvořit cokoliv co má 2 alternativní konce. Prostě posunout hranice dál.

Když už na to máte být dva, dají se posunout hranice vždy dál. Buďte originální, pokrokový, když to bude až moc a přeženete to, tak to stejně splní svůj účel ;)

Interaktivní akce

Jakákoliv interakce mezi tvůrcem a komunitou může mít daleko větší rozsah. Ať už se jedná o soutěže, hry anebo jen výzvu k nějaké akci vždy se musíte snažit, aby to přesáhlo hranice komunity. Tohle už dávno pochopili velké společnosti a proto se setkáváme s akcemi jako kofolonizuj svět, časopis Epocha na cestách anebo jakékoliv sesbírej X hlasů.

Minimálně eshopaři by měli zkusit akce jako vyfoť se v našem produktu s nejlepší kamarádkou/kamarádem. Postněte to na naší FB stránce, získejte 100 like a obě získáte prémiové tričko zdarma (slevu XX%, budete naší tváří měsíce atd.).

Blogeři zase můžou navrhnout čtenářům ať si napíší o čem chtějí číst. Z návrhů vyberete třeba 10 nejvhodnějších témat a necháte měsíc hlasovat. Stačí celou dobu udržovat bojovou náladu ať lidi hlasují a až článek publikujete uvidíte ten počet share, tweetů a +1. Když už si to čtenáři poctivě vybojovali a uvidí, že jste si s tím dali práci, tak to rozhodně rozšíří dál.

Závěr

Daly by se určitě vymyslet další způsoby, jak získat návštěvnost. Ale ty si necháme zase pro příště. Už tak je tento článek až moc dlouhý.

Dnešní článek byl inspirován nadpisem článku 5 způsobů, jak okamžitě zvýšit návštěvnost webu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “5 způsobů jak nárazově zvýšit návštěvnost”

  1. U nás to moc funkční není jelikož je málo zdrojů, ale ve světě sem i viděl předpřipravené WordPress agregatory jenž mají v image vše nastavené a pak když se objeví dostatečně silné téma tak jí stačí nahodit a agregovat feedy na KW dotyčného tématu (např. úmrtí Michaela Jacksona etc…) Takto jde v v řádu hodin nahodit plně připravený web jenž se ocitne na vysokých pozicích google a bohatě zaplatí náklady (domena etc) a ještě vydělá i přes jepičí život těch témat.

  2. No jo, traffic vzroste, ale kde jsou v tom peníze? Třeba taková reakce na novou vyhlášku – co jim prodám? Nebo kalkulačka převodu velikostí – co jim prodám? Hádka dvou lidí – co jim prodám?

  3. A navíc ještě. Český trh je tak malý, že jakkýkoliv originální přístup k získávání trafficu je úplně neefektivní. Prostě přes různé odkazy v komentáří, a já nevím co, proudí denně jednotky UIP – součtem ze všech takových zdrojů. Stejně tak nějaký thread na fóru – za 7 dnů je to totálně mrtvé a nikoho to už nezajímá.

  4. no prvé 4 ma vôbec nezaujali, až ten posledný ma niečo do seba a zdá sa mi najlepší

  5. Díky za článek, přijde mi o hodně lepší než ten, který tě inspiroval a to z jednoho hlavního důvodu – ty chceš pracovat s obsahem a něco vytvářet pro čtenáře, inspirující článek se jen snaží přechytračit vyhledávače.

  6. Souhlasím s tím, že tenhle článek je mnohem lepší a inspirující, než ten původní. Některé metody znám, jiné vyzkouším v nejbližší době. A nemyslím si, že bych měl každým článkem někomu prodat nějaké zboží.

Comments are closed.