Uživatelé jsou s Google plus spokojení, Facebook propadl

Podle studie ACSI (American Customer Satisfaction Index) jsou lidé nejvíce spokojeni se sociální sítí Google plus. Ze 70 tisíc respondentů získal známku 78/100. Naproti tomu Facebook se propadl na 61/100. Oproti loňskému roku si pohoršil o 5 bodů a je nejhorší sledovanou sociální sítí.

Pořadí

  1. Google plus 78/100
  2. Wikipedia 78/100
  3. YouTube 73/100
  4. Pinterest 69/100
  5. Twitter 64/100
  6. Linkedln 63/100
  7. Facebook 61/100

Facebook si to u uživatelů nejvíce pokazil zavedení, Timeline. BFU klikající na všechno možné si najednou musel zvyknout na novou podobu vzhledu, která funguje trochu jinak, než samotná zeď. Facebook si ostatně u zavádění novinek servítky vůbec nebere. Politika “Prostě to používej, anebo vypadni” se lidem nelíbí, ale nic s tím nenadělají. Dokud nevznikne nějaké pohodlné prostředí, které by zvládalo komunikovat mezi jednotlivými sociálními sítěmi, zřejmě se také nic dít nebude.

19% dotázaných má také problém s reklamou na Facebooku. Ovšem to se všeobecně dá čekat. Reklama na službu jako je Facebook prostě patří. I když to cpaní příspěvků na zeď formou propagačních článků je celkem nepříjemné. Spousta lidí tyto články mimochodem hlásí jako nevyžádaný spam. BFU to nechápou neví o co se jedná.

Dalším problémem Facebooku je ochrana soukromí. Za tu dostal Facebook v průměru 5 bodů z 10. Že má Facebook zmateně navržené nastavení soukromí, které je nekompatibilní s BFU se ví už dávno. Navíc implicitně zobrazuje víc než je zdrávo. Vynucuje si po lidech aktualizovat stav a nutí je zadávat víc a víc osobních údajů. Když k tomu přidáme nadšené novináře, kteří rádi poukazují na případy zneužití osobních údajů na Facebooku není se čemu divit, že je FB hodnocený tak jak je. Na druhou stranu 18% responedntů dalo FB známku 9/10 a lepší.

Naproti tomu Google plus je na tom lépe. 9/10 dalo víc jak 42%. Tady to ale zřejmě bude spíše aktivními uživateli, kteří už nějaké ty zkušenosti mají. Když přecházíte do nového už od začátku si všechno důkladně nastavíte. U FB člověk nevěděl do čeho jde a něco prostě odklikal.

Google je také kladně vnímán za svou absenci klasických reklam. Ostatně Google si ty peníze z uživatelů dokáže dostat jiným způsobem. Například lepší cílení reklamy AdWords anebo napojení na ostatní své služby. Už nejednou zaznělo, že Google plus je spíše lepidlo, které drží služby Google pohromadě, než čistá sociální síť.

Body u uživatelů získal Google plus se svou mobilní aplikací. Bohužel nemůžu posoudit.

Další co mě zaujalo je přítomnost wikipedie. Před pár měsíci jsem si tam udělal účet a sleduji tamní dění. Musím uznat, že by se teoreticky o nějaké sociální síti i mluvit dalo. Diskutuje se tam, jsou tam roztržky mezi wikipedisty a sdílení myšlenek či vytváření obsahu je ostatně i jejím cílem. Wikipedisté si běžně zakládají profilové stránky. Když nad tím přemýšlím opravdu se jedná o formu sociální sítě.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Uživatelé jsou s Google plus spokojení, Facebook propadl”

  1. Ad titulek – to bude tím, že já jsem nehlasoval. S Google+ rozhodně spokojený nejsem.

  2. wikipedia sa postupne stáva veľmocou v oblasti informácií na internete, čo sa týka aspoň obrovským obsahom ale kvalitou už trochu zaostáva

  3. Tak já osobně jsem spokojený s google +,už jen proto,že nedělá žádné scény při uploadu videa,které to samé na youtubku je blokováno v některých zemích kvuli muziky na pozadí co hraje :(

  4. Mě osobně se nejvíce líbilo, jak každý IT men říká, Google Plus je zabitá síť, a najednou tam má každý účet a sbírá kontakty. Plusko je spjaté s Googlem jen díky vyhledávání a je jen otázka času, kdy přijde s číslem 500 milionů uživatelů. Jde o to, kolik jich ale bude aktivní.

  5. Tak já jsem FB zrušil poté co i přes výslovný zákaz mě přidal do nějaké skupiny a začlo spamování nesmyslnými příspěvky.
    Pokud to udělá víc lidí, třeba se něco stane, jinak těžko.
    G+ raději nemám, už bez toho toho o mně ví Google dost. A co se mi na Google nelíbí je to brutální provazování všech účtů – dost často nevratně.

  6. Já osobně používám twitter. Jsem s ním nadmíru spokojen.

  7. Ja som si na G+ založíl učet a tým to haslo. Myslím si že takýchto “mrtvých” učtov je tam neporovnateľne viac ako na FB

  8. Podle mého je jen otázka času, než začne google dávat reklamy i na plusko. Má je v mapách, ve vyhledávání, ve videích, chystá je i v chromu. Jestli se z pluska stane silný hráč, bylo by mrhání penězi, tam reklamu nedát. Upřimně, koho by to odradilo?

Comments are closed.