Víte, že od 25.5.2012 naše weby porušují nařízení EU?

Právě jsem si přečetl článek Včera vstoupilo v platnost „sušenkové“ nařízení EU. A hned bylo odloženo o rok na justit.cz a zjistil jsem, že můj web 404m.com porušuje nařízení EU. Vy jako návštěvníci totiž musíte souhlasit s tím, že se vám do počítače nahraje cookies. Pokud vás neupozorním tak porušuji nějaké nařízení EU. Naštěstí začal platit odklad na jeden rok.

Celkem mě překvapilo, že o tak závažné změně neinformovala žádná větší média. Velká většina z nás totiž bude muset překopat weby. Přidat do nich skripty, které zajistí, že se k návštěvníkovi v případě nesouhlasu žádný koláček neuloží a přitom budeme moci na jeho dotazy správně reagovat.

Budeme muset vypnout počítadla návštěvnosti, všechny druhy reklamy anebo skripty třetích stran. Přejít na způsob přihlašování, který nevyužívá koláčky. No popravdě přihlašování bez uložení koláčků bude celkem sranda. Všechno bude muset řešit přenášení informací z jedné stránky na druhou – nesmíme ale nic kamkoliv uložit. Jedinou výjimku mají prý nákupní košíky u eshopů.

Takže máme jeden rok na to, aby jsme to vyřešili. Hmm … počkat, vždyť ten článek je jeden rok starý. Všechny služby na internetu už týden mají přece upozorňovat na to, že používají koláčky!

 

Citace z nařízení EU

Member States shall ensure that the storing of information, or the gaining of access to information already stored, in the terminal equipment of a subscriber or user is only allowed on condition that the subscriber or user concerned has given his or her consent, having been provided with clear and comprehensive information, in accordance with Directive 95/46/EC, inter alia about the purposes of the processing. This shall not prevent any technical storage or access for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network, or as strictly necessary in order for the provider of an information society service explicitly requested by the subscriber or user to provide the service.”


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

30 Replies to “Víte, že od 25.5.2012 naše weby porušují nařízení EU?”

  1. feese: přesně tak!!
    Nechápu, proč bych měl nutit uživatele souhlasit na webu s něčím, co má již nastavené v prohlížeči – a tedy s tím souhlasí, to je na hlavu.
    Pokud u nás tohle začne platit, bude to mít za následek hlavně to, že plno lidí, kteří samozřejmě nevědí, co je to cookie, se při příchodu na web poleká toho dotazu a radši z webu odejde…
    Snad budou mít naši zákonodárci světlou chvilku v tomto případě. (na což bych si nevsadil..)

  2. Ano přesně tak, kdo to má nastaveno v prohlížeči, ten s tím souhlasí. Proč by provozovatel webu měl řešit co si prohlížeč klienta ukládá? To by tam pak taky měl být souhlas s možností uložení hesla, ukládáním stránek do vyrovnávací paměti, uložením url do historie atd.
    Já věděl proč jsem tenkrát hlasoval proti vstupu do EU :-) Ale kdo z vás co tu nadáváte taky? :-P

Comments are closed.