Odchyt domén se zřejmě prodraží

Přibližně před hodinou se na FB stránkách Subreg objevil příspěvek o zdražování speciální registrace. Pokud si budete chtít nechat odchytnout doménu zaplatíte místo dřívějších 200 CZK 500 CZK. Důvodem je změna přístupu k takzvanému “multicheck”. Což předpokládám, že je hromadné ověření domén v rámci jednoho dotazu. Podle výše zmíněného postu, by při stávajícím počtu objednávek vzrostly náklady o 250 tisíc CZK.

Základní balíček dotazů v rámci předplaceného paušálu roste s počtem spravovaných domén registrátorem. Velcí registrátoři tak mají výhodu nad menšími. Pravidla jsou údajně nastavená tak, že pokud výslovně neodchytáváte domény, neměla by se vás jako registrátora dotknout. Pokud je tu nějaký registrátor můžete mě případně opravit, anebo doplnit nějaké konkrétní čísla.

Uvidíme jak zdraží další registrátoři, kteří nabízí odchyt domén. Zvláště mě zajímá dAukce, kde ceny začínají také hodně nízko.

Co se týká konce spekulantsví v ČR, tak to se určitě konat nebude. V zahraničí se ceny odchytu domén běžně pohybují od 400 do 1400 CZK. Navíc kvůli velké konkurenci mezi uživateli, pak cena na aukci vyšplhá často několikanásobně. U nás do aukce ty lepší kousky většinou vůbec nejdou. Skončí u registrátorů, co odchyt ani veřejně nenabízí. Takže tento krok vlastně CZ NIC zrovna běžnému člověku moc nepomohl, spíše naopak.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Odchyt domén se zřejmě prodraží”

  1. Drago, jednu otázku trošku mimo…okolí aukcí píšeš pořád, už dlouho se chci zeptat:-) Jakou nejlepší doménu jsi koupil přes odchytové služby a zda to byl dobrý kup, resp. jestli na ní je nějaký projekt.

    1. petr: tak většina domén co jsem si pravidelně nechávám chytat má status fail, ale co kdyby :) Z .cz to zkouším na různé CC.cz z gTLD většinou také krátké, popřípadě něco na parkování. Zhruba před měsícem se mi povedla chytnout jedna s GPR 5 (je tam web o cestování). Ale výslovně nějaké hezké slovo se mi snad nepovedlo nikde chytnout.

  2. Vyslovene hezka slova se do aukci vetsinou nedostanou. Subreg nebo Daukce maji slusnou uspesnost u mene zajimavych domen, ale v okamziku, kdy v posledni dobe expirovala nejaka top.cz domena, tak se ji obvykle podarilo chytit jinym…

  3. TonyK bohuzel nemaš pravdu…vše kvalitni co expiruje vesmes odchytava jen subreg a daukce…pokud vidim extra domenu tak jen od Simona ktery ji prodluzuje v den expirace a neexpiruje, vše ost.vesměs z nejvetší úspěšnosti odchytava subreg.

  4. Hmmm…sleduju to, ale že bych viděl expirující .cz domény s PR 4plus to teda nevidím…

    1. petr: tohle byla .org doména. .cz domény zkouším jen dvouznakové. Naposledy: 2012-03-30 13:42:21 – g4.cz, 2012-03-06 20:32:33 l9.cz

      Chytal jsem spíše dřív .cz sám s API od General registry a to jsem zkoušel všechno možné.

Comments are closed.