Další IDN TLD je na světě

Když se začalo šuškat, že Omán hodlá dělat změny ze svou národní doménou, začal v domainerských centrálách rozruch. Přeci jen, právě Omán má to štěstí a vlastní doménu .om. Jenomže umožňuje pouze registraci pod .com.om, .co.om, .org.om a .biz.om. Což už není tak zajímavé. Brzo se však ukázalo, že jde o planý poplach. Omán se rozhodl vydat pro své lidi IDN variantu.

Národní doménu má v Ománu má na starosti tamní The Telecommunications Regulatory Authority (TRA). Ten se rozhodl zároveň vytvořit nový systém pro registrace. Prostě to celé předělat, tak aby byla doména více přístupná a flexibilnější pro nové registrátory. V březnu 2011 tak byla vybrána společnost ARI Registry Services. Ta vše překopala a zároveň připravila půdu pro novou IDN doménu prvního řádu عمان. (.oman).

ARI Registry Services svůj úkol splnila a nové IDN domény se dočkáme již brzo. Tedy spíše lid Ománu. Evropané si jí zřejmě až tak moc nevychutnají. Češi si navíc IDN domény mohou vychutnat maximálně u gTLD. Naše národní doména IDN pravděpodobně nikdy podporovat nebude. Přitom české firmy tak rády lepí na své vozy internetovou adresu s diakritikou :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Další IDN TLD je na světě”

  1. Ja IDN na .cz taky nechci. Ale jestli to jednou protlacej a nedaj nejakou sunrise pro soucasne majitele nediakritickych domen, tak to bude peklo. Ale i tak se ho rad zucastnim.. aspon bude zase naka sranda a nervy ;)

    1. nextclick: sunrise bude určitě. Po zkušenostech ze světa by si to nedovolili.

  2. admin: trebas kdyz AFNIC spoustel v Prosinci .wf, .tf, .pm, .yt .. tak zadne sunrise nebylo :) A to neslo ani o IDN ale o dlouho neregistrovatelny ccTLD.

Comments are closed.