Dnešek je posledním dnem na podání žádosti o vlastní TLD

Jak říká nadpis dneska končí první kolo pro podání přihlášky na vlastní sTLD. Odhady říkají, že by mohlo být podáno až 1500 návrhů. Dvě třetiny by měli byt různé značky a jen jedna třetina opravdové nové domény. Největší nápor se prý strhl v posledních týdnech. Ostatně jak je to vždy zvykem.

Možná se i dočkáme nové TLD .google anebo .youtube. Ale spíše to bude něco trochu jiného. Spekuluje se, že by velké internetové firmy mohly využít nové domény na podporu nejen svých brandů, ale i řešení. Schválně si představte jaké by to bylo, mít vlastní profil na Google plus, jako domén druhého řádu.

Mezi nejzajímavější patří .music, .eco, .green, .sport, .london, .sydney, .berlin, .paris, .nyc atd. Otázkou bude nakolik jim bude ICANN nakloněn.

Domény by měli být funkční do jednoho roku od schválení ICANN. Cena za žádost byla 185 tisíc USD. Udržovací poplatek za rok bude dalších 25 tisíc dolarů.

Podle odhadů bude trvat 3 až 5 let, než ICANN si budou moci další organizace zažádat o nové TLD.

A kdy se nových domén dočkáme? Teoreticky by to mělo jít za rok od schválení ICANN. Například doména .free slibuje první otevřenou registraci koncem roku 2013, tedy pokud jí samozřejmě ICANN schválí.

No uvidíme :)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Dnešek je posledním dnem na podání žádosti o vlastní TLD”

  1. Asi tuhle možnost předám někomu jinému. Zajímalo by mě, kolik nových TLD domén se objeví.

  2. .music si dovedu představit, ale ostatní moc ne a nemyslím si, že jsou potřeba..

Comments are closed.