Toolbary jako zbraně ve válce vyhledávačů

Základem v boji o nejlepší vyhledávač je mít co možná nejvíce prošlých stránek. Prostě informace, které se zpracují do snadno indexovatelné podoby. Dnešní crawlovací roboti už nemají problém prakticky s ničím. Zvládají prakticky všechno co se nachází v běžných html dokumentech, včetně javascriptů. Nemají problém s PDF, DOC, XLS a se spousty dalšími soubory. Ne vždy tomu ale tak bylo.

Pokud jste potřebovali rychle pomoct s indexací bylo potřeba si nainstalovat různé toolbary. Urychlovaly indexaci, protože informace, které jste získávali ze stránek pak proudily rovnou do centrály vyhledávačů. Vlastně to byl takový spyware, což jsou vlastně i dnes snad všechny toolbary. A je to velký byznys.

Data z toolbarů využívá i vyhledávač od Microsoftu Bing, kterému se nedávno podařil takový menší přehmat. Jedna společnost  využívala pro speciální reklamní kampaň soukromá YouTube videa. Na ně odnikud nevede žádný odkaz. Byl v nich navíc umístěn, nějaký speciálně vygenerovaný kód, aby se mohly vyhodnocovat výsledky (Jednalo se o reklamní kampaň přes AdWords). Někdo z uživatelů s nainstalovaným bing toolbarem, však zapříčinil, že se do výsledků vyhledávání bing dostala stránka i se specifickým kódem. Což znehodnotilo výsledky reklamní kampaně.

Dalším zajímavým případem je “kauza” allmagazineprices.com. Při přípravě projektu zjistili, že bing indexuje několik jejich stránek naprosto duplicitně. Liší se pouze v cílícim kódu AdWords. Podivovali se nad neschopností bing bota, protože nedokázal rozeznat reklamu AdSense od běžného odkazu.

Podle Microsoftu jejich toolbar respektuje právo na soukromí. Informace o navštívených stránkách zasílá pouze pokud to má uživatel povolené a stránka nepoužívá https. Do indexu se dále nedostanou stránky, které to mají v robots.txt zakázané, popřípadě mají meta tag nofollow. To ovšem nemění nic na tom, že ty stránky ten toolbar uvidí a může poslat nějaké informace ven.

Z druhého příkladu ale jde tak trochu strach. Představte si, že máte nainstalovaný pochybný toolbar, který pracujíc pro nějakou marketingovou firmu. Tento toolbar při vašem běžném brouzdání sbírá data a “proklikává” i odkazy na stránce. Přeci jen s dnešní rychlostí internetu není problém procházet třeba deset stránek naráz aniž by si toho uživatel všiml. Snadno tak může napáchat celkem slušné škody jak majitelům stránek, tak i inzerentům. S trochou konspirační nadsázky by tak někdo mohl ovlivňovat cenu reklamy PPC, jestli by ovládal dostatek toolbarů.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Toolbary jako zbraně ve válce vyhledávačů”

  1. Drago ak som pochopil správne tak z článku plynie že keby som chcel svoj web čo najrýchlejšie dostať do bingu, stačí si nainštalovať bing toolbar a prejsť kompletnú stránku ako užívateľ ???

  2. idem skúsiť mám web ktorý určite nie je v bingu :)

  3. doufám že se bing bude pořád vylepšovat a bude více konkurovat googlu, mohlo by to prospět uživatelům

  4. takový spyware se mi nelíbí a vím, že kerio upozorňoval na odesílání dat a nabídl blokaci. + adware to také odstraňoval

  5. Kéž by Lištička od Seznamu byla taky takovým kouzelným toolbarem, když přidávací stránka mi za chvíli vynadá, že dnes už toho bylo dost.

    Jinak mě článek po čase přiměl podívat se, jak na tom Bing je u mě. Ze součtů všech zdrojů návštěvnosti všech webů mi vychází jen 0,04% návštěv z Bingu. Na druhou stranu tito návštěvníci prolistují 14 stránek a zírají na ně téměř 9 minut, takže možná i něco objednávají.
    Pokud ovšem některý znuděně neusnul s tikem v ukazováčku na myšce a nezkazil tak statistiku…

  6. Dobry clanek!
    No ja jsem zasadne proti toolbarum ,ale asi si teda placnu bing toolbar na par dnu a testnu to zda se ty me stranky v tom Bingu najdou :)

  7. Trochu mimo téma: Mě zaráží, jak málo je českých stránek indexovaných. Česká verze už pár let nikde a Bing se nedá v ČR téměř používat pro lokální hledání. :-( Nevíte, kdy se to změní?

  8. A ještě se toolbary dají použít na unesení affilu, tedy změní v cookie affil kód a až dotyčný něco koupí tak provize nepůjde vám, ale těm co takový zákeřný toolbar šíří.

    sonny: jsem zvedav na výsledek!

Comments are closed.