Francie zrušila facebook stránku oslavující vraha z Toulouse

Na popud francouzského ministerstva vnitra byla z Facebooku smazána stránka, která sympatizovala s vrahem z Toulouse. Tuto zprávu přinesla Agence France-Presse (AFP). Stránku údajně navštívilo přes 500 lidí a 435 z nich dalo stránce like, což novináře velice pobouřilo. Že takovéto “nevhodné” stránky vznikají asi nikoho z nás nepřekvapí.

Spíše mě zaujalo, že za zrušením údajně stojí francouzské ministerstvo vnitra.  Jistě nevhodný obsah může nahlásit kdokoliv, není to nic složitého. Stačí mít účet na facebooku. Klidně za tím vším můžou být jen média, snaha zviditelnit se, anebo jen připravovaná politická kampaň.

No ať je to jakkoliv, ani by jsem se nedivil, pokud by každému, kdo dal like založili u tajné služby složku. Ostatně na facebooku se určitě vyskytuje spousta subjektů z různých zájmových skupin, tajných služeb nevyjímaje. Vzpomeňme na případ Angličana, který se nedostal do USA, protože napsal nevhodný status na Twitter. Možná si vzpomenete na další případy (klidně napište do komentáře).

V diskuzích se lidé cítí volnější. Píšou své názory a nebojí se je sdílet. V reálném světě by ale “drželi hubu a krok”. Přeci jen jsou tu určitá sociální, etická a nucená pravidla, které musíte dodržovat. Pokud vám někdo kouří na zastávce pod nosem můžete mu říct, že vám to vadí, anebo můžete poodejít. Na internetu se ale pochlubíte jak jste mu to nandal, popřípadě jak by jste mu to nandal příště. Občas mi to přijde jako forma davového myšlení. Nějak podvědomě prostě chceme jít s davem. Co ale pokud by takovéto jednání bylo sledováno. Například zmínění “sympatizanti”, kteří klikli na like, by byli jeden po druhém předvolání na místní policejní oddělení, kde by si je přišel vyslechnout pán z rozvědky.

Na internetu to chce daleko víc myslet, než se na první pohled zdá. Musíme se spoléhat jen na to co čteme. Nemůžeme vnímat neverbální komunikaci. Často si tak uděláme o člověku mylnou představu. Zvykli jsme si nebrat virtuální svět až zas tak vážně. Jenomže on ten virtuální svět může mít nedozírné následky na ten reálný. Zvláště pokud je v tom politika.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Francie zrušila facebook stránku oslavující vraha z Toulouse”

  1. na internetu se cítí lidi anonymní.. pak se veřejně hlásí k nesnášenlivosti určité skupiny… ale osobně v tváří tvář radši ne.

  2. Internet se stává čím dál tím méně anonymní a nejen FB se dá o většině lidí najít takových informací…

  3. Když pominu činy a zaměření různých stránek s jakoukoliv činností… tak není to omezení svobody? Hold ty lidi s tou danou věcí souhlasí a je to jejich blbost… normální člověk má svojí mysl a nenechá se ovlivnit lajkama na fejsbůku…

  4. ”V diskuzích se lidé cítí volnější. Píšou své názory a nebojí se je sdílet. V reálném světě by ale „drželi hubu a krok“.”

    Tak toto jsou presne me slova pane autore :)
    No a dodam jeste ze tyto stranky maji velice zajimave clanky …dik uz vim kam chodit chroustat informace

Comments are closed.