Jak vypadá byrokracie ve světě domén

Pro byrokracii je ideálním místem humor. Jakmile se s ní setkáme někde jinde, než ve světě zábavy, nevěříme často vlastním očím. Ostatně snad každý z nás se s tím už setkal a pokud nechtěl skřípat zuby po několik dní a nocí, bylo jediným řešením se zasmát. Co za šílenosti dokáže vytvořit armáda úředníků pod vedením státního aparátu často přesahuje hranice lidského chápání. Co teprve, když se dostane do světa, který se mění tak neuvěřitelně rychle jako je internet…

.GR národní doména Řecka, místa kde si úřady dávají na čas

Řecko je teď v EU známé spíše svými dluhy, z jejichž úroků teď vznikla černá díra. Řekové jsou známý ale také přebujelým úředním aparátem, který se podepsal i na jejich národní doméně. Zřízení .gr domény samo o sobě je zajímavý proces.

  • Když si chete registrovat domén, registrátor pošle žádost (declaration) registru na základě uhrazeného poplatku.
  • Registr pošle do 24 hodin registrátorovi potvrzení o obdržení žádosti, které obsahuje unikátní ID (declaration’s unique ID) s názvem domény a přesným časem.
  • Potvrzení žádosti je pak poskytnuto registrátorem vám.
  • Registr otestuje zdali je doménu možno registrovat (.gr doména má řadu omezení v tom co za slova si můžete registrovat). Do 3 hodin bude doména aktivována a do následujících 5 dnů také vám přiřazena (assigned).
  • Teď nastupují úředníci. Hellenic Telecommunications and Post Commission (EETT) musí vaši žádost posoudit a vyhodnotit. Což jim může trvat až 20 dnů. Pokud je papírování v pořádku doména je plně funkční :)

.cz doména, bez notáře ani ránu

Nemusí za to vždy moct státní správa. I lenivost registrátorů vás může dohnat k papírování. Naše národní doména je toho příkladem. Když CZ NIC umožnil převod domény bez úředně ověřeného podpisu, registrátoři jej i nadále vyžadovali. Ze začátku tuším byly jen dva co to umožňovali. Postupem času přicházeli nový a ti už s touto možností online převodu počítali od začátku. I dnes najdete registrátory, kteří to “neumí”. Naštěstí lze použít formulář na stránkách CZ NIC.

.cn doména místo kupředu, čelem vzad

Zdálo by se, že postupem času se vše na internetu zjednodušuje a uvolňují se pravidla. Najdou se ale i výjimky. Správce čínské národní domény se rozhodl pravidla naopak zpřísnit. Koncem roku 2009 se objevila zpráva, že k registraci .cn je potřeba ověřit nějaký reálný doklad. Poslouží například občanský průkaz anebo živnostenský list. Samozřejmě musí být notářsky ověřený. Po zavedení těchto omezení poklesl zájem o .cn domény o 75%.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Jak vypadá byrokracie ve světě domén”

  1. S tema .gr to tak mozna plati pro Reky … zrovna ted pred par dny jsem registroval .gr domenu, registrace byla online a pouze tam je opravdu “cekaci lhuta”, ve ktere muzou domenu zamitnout.

    Konkretne:

    The Domain Name is automatically checked by the Registry and if it is not a restricted Domain Name, it becomes active within a maximum timeframe of 3 hours. The temporary activation of the Domain Name does not grant the Domain Name applicant any rights over the Domain Name.

    The official registry (EETT) examines the application within a period of 4 – 8 weeks from its submission by the registrar to the Registry and proceeds to either accept or reject the request.

    Takze papirovani pro bezneho klienta rozhodne neni nutnosti. Jinak jsem primo drzitelem domeny, takze neni ani registrovana na jiny kontakt pro usetreni od papiru :)

    Co se ciny tyce, je to komplikovanejsi – zadatel musi mit primo vazby na Cinu, konkretne:

    Definition China Branch: international companies, enterprises and organizations that operate a wholly owned or share controlling entity in China, including a branch, a subsidiary or a representative office with same “name” as the parent entity. The person / employee submitting the application owner contact) on behalf of the registrant (the entity), must be a Chinese citizen and must have a valid PRC personal ID.

    To se uz ale da resit zastupnym kontaktem, za par desitek dolaru navic.

  2. Převod domén .cz.
    Pokud mohu hovořit ze zkušenosti jak z bývalé firmy, tak z WEDOS, tak to není o lenosti, ale o tom, že registrátor (provádějící změnu) ručí za to, že je schopen doložit CZ.NIC (a soudu nebo rozhodčímu soudu) to, že převod uskutečnil skutečně původní držitel a že s ním souhlasil současný.
    Nesmíte se zlobit, ale odkliknutí v mailu nebo v administraci (po přihlášení jen heslem) a jiné podobné snadné změny nepovažujeme za jednoznačně prokazatelné… Nemyslete si, že nikdy (u některých podobně snadných způsobů) žádný problém nestal. Většinou se to nějak “zametlo”.

    My v březnu spustíme změny bez úředního ověření podpisu. Budou online, ale bude muset být učiněno několik kroků, které už určitě nikdo nedokáže jen tak zneužít jak jedno heslo do administrace nebo třeba do mailu…

    Proč tak na tom lpíme? Není to ani tak ze strachu z CZ.NICu, ale jde o to, že jednak i nový držitel domény musí o změně vědět (nesmí jít o “bílého koně” na kterého najednou převedete problematický web) a ten člověk by reálně měl existovat.
    Nejdůležitější to však je z toho důvodu, že domény nemají hodnotu 125 korun bez DPH, ale často mají domény hodnotu větší než zbytek celé firmy (třeba budovy, vybavení továren). Není to žert. Mnoho firem je na svých doménách tak závislých, že ztráta domény je automaticky konec firmy. Stačí si vzít v úvahu kteroukoliv firmu aktivně působící na internetu. Hodnota domén je v mnoha případech v desítkách milionů (a často i víc). Dělat převody snadno a říkat si, že dokud se nic nestane… je snad nejhorší způsob jak celou firmu zavřít. Spoléhat na jednoduchý krok není optimální…

  3. to WEDOS: A proc neumoznit nebyrokraticky prevod a tem, kteri chteji sve domeny nadstandardne ochranit nabidnout moznost vyzsi ochrany, treba odblokace jen na zaklade notarsky potvrzeneho svoleni. Ona totiz teh domen co maji opravdu velkou hodnotu je mnohem mene nez tech s hodnotou minimalni.

  4. Petr: blokaci/odblokaci muze delat jen drzitel u nic.cz a registrator k tomu nema zadny nastroje ani pravomoce. NIC ma takovou politiku, ze registrator za zadnych okolnosti nesmi drzitele zadnym zpusobem “omezit” a proto lze primo z registru zaslat authid, a prevest domenu bezplatne kamkoliv jinam a neni pro registratora zadna moznost “blokace” jako tomu je u gTLD. Diky tomu registrator nema v ruce nic cim by domenu ochranil pred cimkoliv. Vicemene je uplne jedno jestli nekdo vyzaduje notare a nekdo ne, protoze vzdy lze domenu prevest ke komukoliv kdo tu autorizaci resi jinak (a ze jsou i registratori co neresi autorizaci vubec …).

  5. Ano, podobné řešení bude.

    V každém případě je lepší chránit víc než méně. Pokud někdo chce “spekulovat” nebo aktivně prodává, tak to zatím u nás nemá jednoduché. Lidé to řeší přesunem jinam, tam změnou a zase návratem.
    Nejde jen o cenu domén, ale jde i o autorizaci osoby, aby ten nový držitel třeba nebyl “jen zneužitou identitou”. Převod mailem apod. je jednoduchý, ale jak skutečně zajistíte, že osoba XY (nový držitel) existuje, a hlavně že ví o tom, že má doménu (třeba s dětskou pornografií) napsanou na sebe…

  6. To GRANSY:
    Ano, za stávajícího stavu “je to skoro jedno”, ale pokud k tomu každý registrátor přistoupí takhle, tak to můžeme zabalit všichni a nechat domény převádět třeba “na zavolání”…
    Podle nás současný “alibistický” přístup některých registrátorů není správný.
    Je jasné, že určitá skupina klientů to vyžaduje, ale určitá pravidla by se měla dodržovat. Ať již jde o to, že i nový držitel by měl být identifikován a měl by o tom vědět, že na něho je nějaká doména převedena…, tak i chránit hodnotu domén a řešit možné zneužití mailu nebo přihlašovacích údajů do administrace domény.

    Bohužel jednoduchost převodu vyhovuje klientům, kteří mají většinou relativně bezcenné domény, případně s nimi nějak spekulují nebo nějak aktivně obchodují. V každém případě jde (v naprosté většině těchto klientů) o málo cenné domény. Na druhou stranu na trhu existují tisíce hodně cenných domén, desetitisíce domén s hodnotou v v řádu milionů a více… a určitě polovina všech domén (s obsahem) má hodnotu desítek tisíc domén… Je to hodnota jako každá jiná, často vyšší než nemovitosti… A podle toho je k tomu potřeba přistupovat.

  7. S CZ doménami není problém, ale u SK jsem už notáře a podobné papírování musel pro zákazníka řešit.. Nic příjemného a rychlého to není.
    Chválím subreg.cz za rychlé reakce a nízkou byrokracii.

  8. Wedos: takovou domenu ( co ma hodnotu v milionech, atd .. ) si ma predevsim klient zamknout a ne spolehat na zabezpeceni registratora.

  9. Gransy
    To ano, ale jsou domény i za stovky tisíc nebo i tisíce a pro některé firmy nebo projekty může být ztráta takové domény likvidační.
    Z toho pohledu by potom měla být zamknutá každá doména na které je nějaký smysluplný obsah… Jenže potom jsme na tom mnohem více byrokraticky než za stávajícího stavu. Podle nás by naopak registrátor měl dbát na bezpečnost domén a tuto bezpečnost nadřadit svým obchodním zájmům (a tedy tomu, že u něho registrují různí “překupníčci”). Jenže často se kouká na obchodní zájmy a nadřazují se nad zájmům klienta (a bezpečnosti jeho domén).
    Myslíte si, že administrativa spojená s převody domén s úředním podpisem nás baví? Nebaví, ale jsou to hodnoty a ne malé…

    Tento týden nabídneme online řešení, ale bude určitě bezpečnější než to co je běžně v nabídce.

Comments are closed.