Nové TLD, fakt tak velká věc?

Poslední dobu se veřejně mluví o nových sTLD, které mohou už “brzo” spatřit světlo světa. Četl jsem články na aktualne.cz, novinky.cz a dokonce se objevil i spot v televizi, který oznamoval příchod sTLD jako naprostou změnu struktury internetu.

Budou si velké firmy kupovat vlastní sTLD? U některých si to umím představit jako součást podpory značky. Každá doména druhého řádu by mohla být věnovaná jednomu jejich produktu, podobně jako se doteď využívaly subdomény. Výhod by bylo hned několik. Pokud se uživatel přepíše neskončí v lepším případě na parkingu. Místo toho se mu objeví hlavní stránka firmy, anebo vyhledávač. Dále mě napadá třeba zabezpečení, přehlednější URL, prakticky nulová šance zneužití a rozšíření služeb pro zákazníky. Například každý zákazník bude mít svou vlastní emailovou adresu na desítkách domén druhého řádu. Ačkoliv se to zdá být jako maličkost, vzpomeňme na seznam.cz a jeho emailové schránky. Dodnes si díky nim seznam drží velké množství uživatelů.

Jednoznačně největší potenciál nových sTLD vidím u velkých měst, které vydají za celé Československo. Jako příklad si vezměme New York. To je vlastně stát ve státě. Gigantické uskupení nejen lidí, ale i podnikatelských subjektů. Podle mě je to ideální cílová skupina pro tento produkt. Až se nová sTLD .NYC rozjede budou v tom těžké reálné peníze. Podobný potenciál mají i další velká města s dostatečnou kupní silou a rozšířeným internetem.

A jak se to dotkne nás? Nijak. .cz je králem a .com je king. Ten zbytek je tu jen do počtu. Můžeme se o tom přesvědčovat jak chceme. Ostatní gTLD nikdy nebudou mít hodnotu .com. A .cz doménu nenahradíme žádnou jinou doménou. Natož novými sTLD. Ostatně pořádná .com doména má často cenu jedné sTLD prvního řádu i s poplatkem na 5 let dopředu :)

Tedy krom velkých firem se zaměřením na poskytování služeb přes internet a velkých měst tu pro nové sTLD není místo? Vždy se najde výjimka, anebo něco nového, co prostě může a bude fungovat. Vždyť nové sTLD nemusí být jen o tom, že je budou všichni používat a respektovat. Stačí když si na sebe vydělají a zůstane dost peněz pro provozovatele. Mě osobně se líbí myšlenka .FREE, kterou plánuje Jan Barta alias Ahyde. Uvidíme jaký nakonec bude finální koncept.

Podle mě nemá cenu kvůli novým sTLD šílet. Zvláště když se ještě hodně dlouho neobjeví ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Nové TLD, fakt tak velká věc?”

  1. Je zaujimave ako sa zacalo o novych tld hovorit aj vo velkych mediach a pritom schvalene su uz dlho len sa zacalo obdobie podavania ziadosti.. inac si myslim ze to dobrych par rokov potrva kym sa zacnu pouzivat vo “velkom”. zatial veru len ako ty hovoris je to vec pre velke firmy/mesta..

  2. Nějaké bližší informace, jak dlouho se neobjeví, by nebyly? Dočetl jsem se, že žádosti se podávají do 12. dubna, ale kdy se plánuje zprovoznění, o tom jsem se nedočetl…

  3. Jeden ze způsobů, jak podojit velké firmy o slušný balík. Pokud to nebude mít nějaký systém, vidím v tom celkem guláš na internetovým poli. Nepřeberné množství všelijakých koncovek různě zpřeházených. .berlin bude mít třeba město Berlin. Berlin.Free třeba zase EO,ne ? Berlin.Music zase někdo jiný. Nefandím tomu.

  4. .cz je králem a .com je king” – tohle je klíšé a už dost ohrané, To možná platí pro starší domainery. U BFU bych to viděl jasně na cz pak eu, někteří ani nevědí, že com se píše s “cé”.

  5. myslim ze v CR je jedna skupina obyvatel, kde by kazdy byl ochotny dat tech cca 10,- na to, aby si mohli zalozit vlastni TLD .morava :) Skoda, ze pri tom narodostneni nemysli trebas i na to :)

  6. obecně nikdy není dobrý názvů dost, takže časem až klesne cena, tuto možnost jednoznačně vítám.

  7. Já si myslím, že dost zanedbávaná je dle českých domainerů .info TLD . Sám Fandor komentářem replikoval, že .info je z pohledu domain byznysu dost na prd. Dubai.info šel za 35 000 USD, newyork.info šel taky do desetitisíců USD a když jsem ted chtěl nějaké dobré geo domény,tak byly ceny stejné. Mohu prozradit že africa.info byla za 150 000 USD. Osobně plánuju web se zaměřením na vzdělání a mezinárodní TLD bude org nebo info(com je nedostupná). Něco jiného platí samozřejmě pro služby a ecommerce,kde je .com jedničkou a info je stezi prichazi v uvahu (holinky.info pro eshop). Každopádně si ale myslím, že pro projekty, kam si člověk zajde pro info je .info dobrá volba. Nemluvě o tom, že je googlovatelná pro miliardy lidí oproti .cz variantě,kterou si najde jen pár milionů čechu a slováků a info je i při troše štěstí dostupná oproti té samé .com verzi, která pujde do tisíců USD.

    Musím ale říct, že mým cílem je dělat profitabilní projekty na ne uplně shitových doménách a pokud nemusím,tak domény neprodávám,ale kupuji.
    Budu rád, za Váš názor.

  8. Curious : k mému překvapení info není ani špatná volba pro cz projekty. Na rozdíl od .net projektu mi např. bajecnahypoteka.info vyjíždí na 1.stránce Googlem.

Comments are closed.