Cena .cz domény půjde dolů

Vánoční letargie mírně otupila mou ostražitost. Naštěstí jsem dostal anonymní upozornění na změnu v ceníku CZ NIC.

Dámy a Pánové, od 1.2 padá cena Vedení záznamu o doménovém jménu v Centrálním registru pro ccTLD .cz na dobu 1 roku na 125 CZK.

Pokud se nepletu, jakožto že po koštování vaječného likéru na jehož výrobu padly 3 flašky vodky, takže je to teoreticky možné, cena registrace a prodloužení naší národní domény bude od 1.2.2012 125 CZK pro registrátory. Ti si k tomu jistě něco připočtou, pak si k tomu ještě přidá 20% stát a výsledek zaplatíme.

Zjednodušeně řečeno, cena .cz domény by měla klesnout o 15 CZK pro plátce DPH a o 18 CZK pro neplátce. Jak to ale bude ve skutečnosti rozhodne nakonec trh. Jestliže nikdo zlevňovat nebude tak máme smůlu.

CZ NIC tak plní svůj slib o postupném zlevňování české národní domény. Poslední zlevnění přišlo 1.2.2011 a bylo také o 15 CZK.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Cena .cz domény půjde dolů”

  1. Zajímalo by mě, kam až ta cena může spadnout :-) Již nyní, pokud se nepletu, máme jednu z nejlevnějších státních TLD domén.

  2. Kam sa hrabe nas registrator? CZ NIC nesiaha ani po clenky. Cena je omnoho vyssia, tym padom domeny nejdu tak na odbyt a aby toho nebolo dost, mame system z roku 0, v ktorom sa musi prevod domeny riesit cez notara a v papierovej forme :( Kazdopadne pekne zmeny :)

  3. Já tipuju, že cena už moc padat nebude… Nad 100 korun se udrží řekl bych.

  4. Tak to je milé, a hranice pro uživení domény se dále posunula o kousek dál, cz nic jako nezisková organizace opět nezklamala :) a to v době kdy naopak zdražuje správce domén com a net, které teď nyní budou dokonce dražší nez cz doména

    osobně si myslím, že wedos to jistí a určitě nabídne velkoobchodní cenu, a pro registraci domény tušim stále forpsi má akci cz doménu za 90Kč.

    Když se nad tím zamyslíte, tak to neúměrně ovlivní cenu prodávaných domén, jelikož se sníží provozní náklady, a tím pádem jsou menší důvody proč domény prodávat, a tak se dle mého o něco zvýší ceny (jen u domén, které stojí maximálně za registrační poplatek se cena sníží)

  5. Drago muzes spocitat konkretni datum expirace domeny u ktere je mozne cekat do 2.2. aby nepropadla (nebo i datum znefunkcneni dns) a az pak zaplatit prodlouzeni?

  6. Chorvatsko:

    3.12 na dead-line
    3.1 na vyrazeni z DNS

    domeny 2.12 uz 2.2 nepujdou prodlouzit
    domeny 2.1 vypadnou 2.2 z DNS

  7. No a nebo to taky může dopadnout tak, že sleva v ceníku CZ NIC se projeví tak, že doména bude od 1.2. o 20 korun dražší :-D jak už to tak u nás chodí :-D

  8. Podle všeho se sice zlevnil poplatek za doménu o 15 Kč, nicméně cena za samotné připojení registrátora do CZNICu se zvýšila z 12.000 ročně na 65.000 ročně v Kč bez DPH…
    Takže byse to mohlo promítnout v ceně domén skoro opačně :(…

  9. CZ.NIC je banda zmrdů. Nedávno jsem jim psal angry email po tom, co mi whois házelo limity během manuálního checkování domén. Abych nemohl ověřit 3 domény po sobě, to je fakt směšný. Oni jsou tu pro nás a místo aby vycházeli lidem vstříc, tak vymíšlí kraviny typu mojeid, který se v čr prostě nechytnou. KUT!

  10. Meph: to ano, ale ve zase registrátoři ušetří na povinné záloze…
    Nyní: 12 000 + 190 000 = 202 000,–
    od 1.1.: 60 000 + 140 000 = 200 000,–
    rozdíl 2 000,– :-)

  11. internet1: dobrý postřeh, roční poplatek za připojení registrátora se sice zvýšil z 12 tisíc na 60 tisíc, nicméně velcí registrátoři to ani nepocítí, pro názornou ukázku jsem na rychlo udělal tabulku: http://macecha.cz/price.gif a počet domén jednotlivých registrátorů naleznete zde: http://www.domena.cz/statistics.html
    Ty registrátoři, kteří mají nad 5 000 domén rozhodně nemají důvod ke zdražování, naopak toto zvýšení je likvidní pro malé registrátoři a je jasné kam cz nic míří, stačí se podívat kolik registrátorů za poslední rok přibylo, tímto se cz nic chce bránit dle mého, aby nebylo sto registrátorů s pár domény.

  12. CZNIC je tvořen členy, tj. registrátory… A v jejich nejlepším zájmu je zvýšit bariéry vstupu do odvětví a ztížit to novým registrátorům.

  13. Potvrzuju první registraci za 125 Kč bez DPH (wedos). Jinak Forpsi stále za 90 Kč dumping :)

Comments are closed.