.sk doména se možná posune o kousek dál

Podle domainnews.com čekají slovenskou národní doménu změny. SK NIC začal  s důležitými zúčastněnými stranami debatu o změnách. SK NIC změny potřebuje. Například nedokáže pružně řešit doménové spory. Zatímco u nás se všechno řeší přes arbitráž, tak na Slovensku to zřejmě musí řešit klasické soudy. Vlastně ne jen u nás. Řešení přes arbitráž mají všechny správci domén ve střední a západní Evropě. Právě tento bod je nejdůležitější, ale není rozhodně jediný.

Další specialita slovenské domény je nemožnost registrovat jí na delší období než jeden rok. Podle navrhovaných změn, by se tato relativně krátká doba mohla prodloužit až na 99 let, což by určitě ušetřilo starosti nejedné společnosti.

Otázka vlastnictví domény pouze slovenskými subjekty je také samozřejmě ve hře. Evropská Unie tlačí na všechny své členy, aby otevřeli možnost registrace národních domén pro všechny země EU. Nedávno se tak stalo u správce francouzké národní domény.

Zajímavé je, že jsem o těchto plánovaných změnách nenašel informace nikde na stránkách sk-nic.sk. Doufám, že se na DomainNews.com nemýlili a opravdu čeká slovenskou národní doménu lepší budoucnost.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “.sk doména se možná posune o kousek dál”

  1. Sk je moc přísná co se týče převodů a tak. I na subreg.cz vše musí přes notáře.. proto ji nerad kupuji nebo prodávám a spravuji.

  2. Ha ha, to je pekne, tieto avizovane zmeny tu boli uz pred rokom aj pol a hovno z toho. SK-NIC je klasicka spolocnost, ktorej ide iba o zisk a kedze tu ma monopol, tak sa do inovacii rozhodne nezenie.

  3. upřímně slováky lituji, sk doména by byla dnes úplně jinde kdyby měla schopnýho správce například jako je cz nic :) měli bychom si jej vážit

  4. Hlavně je taky dost drahá...SK trh nepatří k největším…Nevím ale, zda by jí snížení pomohlo.

  5. nemoznost registrovat na vice nez 1 rok neni dobre, díky tomu a me zapomnetlivosti mi uz několik dobrych domen expirovalo a musel jsem je nazpet kupovat od novych majitelu za 20-50násobky poplatku. Meli by dat sk domenu za podobnou cenu jak u nas tedy 8-10eur, prodluzovani i na více let a prevody online.
    Mam cca 40sk domen a vetsinu bych hned prodlouzil na 3-5let. Koupe sk domeny od puvodniho majitele mi nyni trva cca 7dni nez ji mam v poradku na svem uctě, mezi tim nejake telefonovani, emaily nastesti subreg i nic.sk reaguji velice rychle a snazi se vyjit vstric, nezdrzuji prevod atd.

  6. ono uz koncom minuleho roka sa schvalili zasadne zmeny ako elektronicke registracie a prevody, vypustenie alebo skratenie trvania niektorych stavov,napriklad dom_ta na 3 dni a rovnako aj predlzenie na viac rokov. Problemom je ze nebol stanoveny ziadny datum kedy zmeny vstupia do platnosti, iba ze to bude s prichodom noveho systemu, ktory tu mal uz toto leto…

  7. Řešení slovenskejch domén přes tzv. mandátní smlouvu od hostingový společnosti je na prd. My češi potřebujeme SK domény, ale nemůžeme je vlastnit, to je šilenej stav.

Comments are closed.