Chcete diskutovat na aktualne.cz? Jedině přes Facebook!

Dnes se na Aktualne.cz objevil článek Facebook na Aktuálně.cz: Nabízíme obsah tváří v tvář, který nás informuje o převratné novince. Odteď už budou diskuze krásné a čisté, protože se diskutující nebudou moc skrývat za anonymitu. Vše půjde totiž přes Facebook!

No jestli si provozovatelé aktualne.cz myslí, že tímto ochrání své diskuze před “hatery” a “flame war”, tak se pletou. To spíše ubude těch oponentů, kteří každým rozumným názorem budou riskovat, že někdo začne tahat argumenty z jejich profilu, popřípadě vyhrožovat rodinám. Založení si nového účtu je otázkou minuty? Naházení vymyšlených, popřípadě provokativních osobních údajů dalších pár minut. Pak už jen stačí “diskutovat”.

Také je možné, že si jen Aktualne.cz uvědomili sílu sociální sítě FB a toto je nový způsob jak získat návštěvníky. Ostatně zaškrtnuté políčko Zveřejnit na Facebooku by tomu i nasvědčovalo. Možná bude i daleko efektivnější než tlačítko To se mi líbí, které lezlo do soukromí až tak moc, že jej v některých částech Německa pod pokutou museli zakázat [1].

Diskutabilní je i volba platformy. V ČR na FB je rozhodně hodně lidí, ale otázkou je jestli dostatek na to, aby to byl jediný způsob pro používaní diskuze na tak velkém portálu. FB u nás vlastně ani nemá konkurenci v propojení aplikace se stránkami. Na druhou stranu jestli jde jen o formu autorizace, tak tu konkurence je. Například projekt MojeID od CZ NIC. Nestálo by za to místo využití soukromé společnosti FB raději vsadit na český neziskový projekt, kterému by se rozhodně větší propagace hodila?

Takže sním hladinu adrenalinu a zkusím se nad tím zamyslet s chladnou hlavou. Aktulne.cz vsadil na FB a první zatěžkávací zkouška jej čeká o víkendu, kdy se bude demonstrovat ve Varnsdorf a blízkém okolí. Pod články, kde se jen název tohoto městečka vyskytl, byla vždy diskuze zakázána už jen preventivně. Uvidíme jestli jí Aktualne.cz povolí. Bude rozhodně zajímavé také sledovat kdo bude diskutovat a jak se zachovají moderátoři, kteří slibují jen skrývání příspěvků před světem.

Hmm teď mě tak napadlo, že jsem nezkoušel jestli jsou v diskuzi povolené aktivní odkazy. Možná by se daly články s tisíce přečtením použít k propagaci.

[poll id=”142″]

 

Odkazy na další zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Chcete diskutovat na aktualne.cz? Jedině přes Facebook!”

  1. No,vždyť i na FC jde bezproblému založit falešné účty s falešnými jmény :-)

  2. Urcite to povede k neprimemu spamovani. Urcite bude vytvoreno mnoho profilu na Fb propaguji nejaky produkt ci nazor a tohle bude levna a efektivni cesta jak pri dostatecne udernem komentari na aktualne.cz dostat lidi na svuj profil.

  3. Nemyslím si, že tímto způsobem lze dosáhnout toho, aby lidé diskutovali ne-anonymně.

    Kdokoli bude chtít zůstat ve stínu si zřídí nový účet a bude pokračovat v tom, co se mu zamlouvá.

    Ten kdo se nebojí vyjádřit veřejně svůj názor, bude opkračovat, jen se bude muset skrze facebook přihlásit.

    Jenže jsou odepsaní ti uživatelé, kteří facebooku neholdují.

    Proč jen nepřidat možnost přihlasit se pomocí facebooku? Proč to nařizovat? Nevím, připadá mi to jako diskriminace lidí, kteří facebookem nežijou :)

  4. mno, jako návštěvník jsem zastáncem toho, abych měl na výběr přihlášení přes facebook / twitter / web.
    A jako webmaster nechci být závislý na facebooku a nechci u nich mít tisíce komentářů.. bych o ně pak mohl lehce přijít.

  5. Diskusia len cez facebook je vraždou diskusie. Veľa ľudí odmietne prejaviť svoj názor pod svojím menom (i keď môže byť zaujímavý). Zakladať fake účet kvôli tomu nebudú.
    Spameri – to je iná káva – tým nebude robiť problém založiť fake účet – kľudne aj desiatky.
    Myslím si, že facebook diskusia je krok späť.

Comments are closed.