Tragédie webfair ve třech dejstvích

Přemýšlím jak začít tuto úvahu, která shrne události včerejšího odpoledne, podvečera a noci. Tolik zvratů jsem online už nesledoval pěkně dlouho. Asi bude nejlepší si to vše pěkně shrnout popořadě.

Prolog

Když se Webtrh rozhodl změnit směr, mnoho členů se stalo pro něj nepotřebnými, ne li doslova nevítanými. Jejich zájmy i obchodní aktivity už zde neměly více místo. Rozhodli se tak hledat útočiště jinde. Během této temné doby vznikl společně s dalšími i WebFair. Na nic si nehrál prostě to bylo místo, kde jste si mohli pokecat s dalšími, kteří už na webtrh nesměli, anebo zde nebyli vítání. Majitel se o něj patřičně staral a věnoval mu pozornost. I to byl jeden z důvodů, proč se postupem času stal nejnavštěvovanější ze všech klonů. Dokonce ani otočení kormidla na webtrhu zpět jej nijak neoslabilo. Pohodová komunita se rozrůstala a to i díky benevolenci majitele. Prakticky zde nebyl žádný zákaz. Vznikl zde například černý trh, kde se dalo prodávat i kupovat vše co neodporovalo zákonům ČR. Ovšem otěže z řetězů webfair, měli jeden slabí článek a tím byl sám majitel.

Dějství první: Inkvizice

12.09.2011 v 18:59 zveřejnil Martin Schlemmer (majitel a provozovatel Webtrh.cz) informace o podvodném jednání Antonína Piláta aka Lelkoun (do té doby majitel a provozovatel Webfair.cz) na webtrhu. Jednalo se poměrně rozsáhlou síť podvodných účtů, pomocí kterých  ovlivňoval vývoj některých svých aukcí. Což je hrubé porušení pravidel Webtrhu, která vedou k permanentnímu banu. Lelkoun pak některá podezření přímo potvrdil.

Popravdě nemá moc cenu dále porušení pravidel na webtrhu rozebírat. Každý případ se zde posuzuje individuálně a většinou v tichosti i vyřeší. Jen velmi výjimečně se Martin uchyluje k veřejnému označení podvodníka. Takže předpokládám, že jej to muselo opravdu naštvat. Nehledal by jsem v tom rozhodně nějakou skrytou myšlenku a snahu o zničení WebFair. Sám jsem býval moderátorem na webtrhu a vím, že Martin si opravdu potrpí na diskrétnost a pokud má dojít na ban, tak se jedná s rozvahou a často po poradě s minimálně dvěma až třemi moderátory. Pak se jde ale po zabanovaném člověku opravdu tvrdě. Žádná druhá šance, žádné odpuštění, žádné další účty. Bez slitování.

Ohledně multiúčtů Lelkouna čistě na webfair se není čemu divit. Sám jsem mu poradil ať si do začátku založí více účtů a začne mezi sebou diskutovat a rozebírat zajímavosti. Nové fórum se jen tak nerozjede. Osobně v tom nevidím žádný problém. Prostě nadhodíte problém, který by mohl zaujmout budoucí komunitu fóra a sám se sebou o tom diskutujete. Postupně se přidávají reální lidé a pak už mutliúčty nepotřebujete.

Co se týká obvinění o “sabotování” konkurence, tak nevím co je na tom pravdy. Provozovatel WebDeal o tom se mnou sice mluvil, ale pravost tohoto tvrzení nedokážu potvrdit ani vyvrátit.

Dějství druhé: Lynčování ale dílo musí žít dál

První reakce na webtrhu na sebe nechala čekat neuvěřitelných 17 minut, na webfair pak 19 minut. Lelkoun se ke všemu postavil čelem a přiznal část hříchů. Nesnažil se z toho nějak vyvléct. Na webtrhu nastalo poměrně mírné veřejné lynčování. Od odpůrců webfair jsem čekal trochu ostřejší slova. Příznivci se naopak začali strachovat a to i já. Měl jsem strach, že to majitel prostě zabalí. vypne fórum a už o něm neuslyšíme. Těžko říct co se mu honilo hlavou. Člověk většinou reaguje v takovém stresu hodně náhodně. Jaké byly možnosti?

  • Fórum prostě vypne a už o něm neuslyšíme.
  • Fórum nechá dál běžet, nebude to řešit.
  • Fórum někomu předá dál.
  • Dosadí do vedení nějakého známého
  • Za fórum mu v krizi někdo nabídne peníze a on to vezme.
  • Fórum zkusí prodat

jak se brzo ukázalo na webfair mu opravdu záleží a radši než to zabalit tak jej někomu prodá i za minimum. Dokonce se tam objevily úvahy o předání fóra zdarma. Aukce začínala na 0 a vsadím se, že by bral i tu korunu, jen aby webfair mohl žít dál. Bin tam dal podle mě jen tak. Jenomže potenciál to rozjeté fórum opravdu má a já jsem věděl, že se prodá. Dokonce jsem uvažoval hned na binem, ale rozhodl jsem se počkat do rána. Až budu mít chladnou hlavu.

Dějství třetí: Deus ex machina?

Když jsem se po půlnoci vrátil k internetu, to co jsem viděl mě doslova šokovalo. Fórum, které leželo na jednotce intenzivní péče a připravovalo se podle mnoha na poslední výdech, jako by dal polibek anděl. V 23:38 jej koupil za bin majitel Subregu. Wow to je dostatečná autorita, aby z webfair udělala znovu důvěryhodné místo. Jenomže to jsem ještě netušil že za pár minut zaregistruje člověk s přezdívkou denny007 a nenápadně zmíní, že stejně chtěli s Honzou udělat nějaké fórum, tak se jim prodej webfair hodil. Takže Czech Made Man a majitel Subreg.cz koupili WebFair. A z nastíněné budoucnosti se má z WebFair stát něco jako webtrh o dva až tři  evoluční kroky zpět. Debata o všem možném, aukce jen ve vlákně a na vlastní nebezpečí. Takže pokud jste někdy chtěli, aby se vrátil starý webtrh, teď by jste měli nahlas říct wow.

Epilog

Ještě před týdnem by nikdo neřekl, že má webfair šanci být alespoň průměrné fórum, ještě včera by si hodně lidí vsadilo na jeho úplný konec a dnes jsem dokonce našel úvahy o tom, že webtrh možná bude mít konkurenci. No není ten internet úžasný.

[poll id=”141″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Tragédie webfair ve třech dejstvích”

  1. V “Dějství první: Inkvizice” mas chybny datum jestli teda nevidis do budoucnosti :)

  2. Mně se na tom celém asi nejvíc líbí to, že WF díky té komedii jen vydělal. A Webdeal včetně jeho majitele oproti očekávání mnohých dostal virtuální bitchslap :)

    Původně jsem plánoval napat o tom článek na blog, ale asi bude nejlepší, když si to nechám pro sebe.

    A teď se konečně jdu věnovat něčemu užitečnému.
    WEBFAIR FTW!!!

  3. No, mazec.. Po tom co se stalo (falešné účty, sabotování) bych měl problém stejnému člověku věřit.

  4. Lelkoun stale si sa nezmenil :). Ja sa uz tesim ako sa opat raz na nete niekedy objavis spod tanej prezivky. Ale pohoda, ako som vzdy tvrdil – pravda vzdy vyjde najavo. Aspon ze WF kupili skutocni pani…pani podnikatelia a ludia co uz vedia co s tym. Som velmi zvedavy, kolko do toho investuje denny007 a co s tym spravi.

    Anyway ako som vravel, nezmenil si sa, stale si nedokazal prijat konkurenciu inak, ako v hneve. Nevadi, prijemne poucenie mat aj takuto konkurenciu, hoci tu rozumnu mam radsej. Tak vela stastia v skutocnom podnikani, ked si si uz teda zalozil zivnost a zacal s radostou vypisovat tu oblubenu vetu “faktura samozrejmosti”. ;)

  5. otěže z řetězů měli slabí článek…? :D dobře ty

  6. Werbfair byl sice nejúspěšnější klon, ale bylo to spíše kecací forum. Na prodej tam bohužel nic zajímavého nebylo, což je ostatně i případ ostatních klonů. Škoda…

  7. O tom, že než dá Martin Schlemmer ban, tak to učiní s rozvahou, bych dlouho polemizoval. Já jsem v mžiku dostal ban na učet s 15ti pozitivními itradery a dobrou historií jen díky tomu, že jsem slušně vyjádřil názor v tématu Webtrh mění směr, což tuším založil sám majitel. Já byl jeden z těch, co mu tam nelezli do zadku a odnesl jsem to doživotním banem. Sám budu rád, když se základna uživatelů přenese jinám, abych zase mohl kvalitně prodávat/nakupovat a nevyužívat cizích lidí :) (přece bych se o tu krásu nenechal okrást, spousta přátel vždy za provizi pomůže)

  8. I kdyby tu komedii vymysleli ti nejlepsi marketeri, nedopadlo by to lepe, nez to dopadlo.

    Poznámka k podvodum: podvod je skutek, ktery porusuje zakon. Retail neni zakonodarce a proto poruseni pravidel webtrhu neni podvod. Rozjizdel jsem nekolik for, vzdy jsem zacinal s multiucty. Ostatne Retail mel na webtrhu taky nekolik prezdivek. Kdo pamatuje Labakana?

  9. A jeje to jsem zase něco prošvihnul. Bolí mě zub jako ďas a tak jsem byl včera off. Možná jsem ušetřil :p .. Webfair se mi ňák líbí ;)

  10. Rozjet fórum bez multiúčtu je velmi těžké. Kdysi jsem se pokoušel nastartovat jedno fórum a více účtů jsem si taky založil.

    Lelkounův problém na webtrhu nebyl v účtech, ale v manipulaci s vlastními aukcemi. Nakonec pro webfair vše dopadlo lépe, než se dalo při vypuknutí té “pseodokauzy” očekávat.

  11. Jiří Šubr: Taky jsem tenkrát dostal ban, ale po čase jsem zjistil, že už jej nemám. Není to i váš případ?

  12. Každopádně díky informaci,kdo je novým majitelem webfair jsem se tam zaregistroval. Je to pro mě pozitivní zpráva.

  13. Lelkoun/vydrus to je to arogantni dite za kterym nikdy nestal zadnej projekt ale vzdycky si hralo na velkopodnikatele? Tak to se potom dalo ale cekat. Mimojine i jeden z duvodu proc nemelo smysl se pro normalniho cloveka reagovat na webtrh klony. Protoze to obecne provozujou/provozovali podobny pohadkari a bastlici co se chlubi kamaradum na blogu ze vydelali 1 500 Kc za mesic.

  14. Také jsem to sledoval s údivem… Každopádně, člověk se musí pozastavit nad tím jestli to nebyl jen marketingový tah. Přeci jen to takhle(ikdyž negativně) foru hodně pomohlo a dalo o něm znát…

  15. Ukáže mi někdo fórum, které se po roce 2008 rozjelo bez jediného fake účtu? Stěží to šlo v roce 2005, natož v této již přefórované době s Facebookem v zádech.

    Každopádně díky za shrnutí Drago.

  16. kolik byl (drago) pls bin?.. chvili nesleduji ,,scenu” a nestacim se divit.. diky

Comments are closed.