Nejrychlejší zdroj informací

Kdyby jsem se vás zeptal jaký je nejrychlejší zdroj informací, co by jste odpověděli? Nemám teď na mysli slovo internet, to je jasné, ale spíše službu, popřípadě stránku? Za těch pár let co píšu články na 404m.com jsem vyzkoušel velké množství zdrojů informací. Dlouhou dobu u mě vedla diskuzní fóra.

Například webtrh nebyl vůbec špatný. Velké události se tam probíraly do několika hodin od té doby co se staly. Dokonce se držel podobně jako ostatní velká zahraniční fóra, která sleduj.

Pak přišel facebook. Ze začátku to bylo fajn. Doslova studnice novinek. Jednou za čas tam člověk koukl a hned bylo o čem psát. Postupem času ale došlo k nějakém “unudění”. Už tam je velice málo lidí, kteří postují novinky ze světa IT. Spíše se jedná o zajímavosti, které ale nespěchají.

Po útlumu facebooku jsem si oblíbil RSS kanály. Naházel jsem tam důležité kategorie z diskuzních fór, několik blogů a agregátory informací. Tuto variantu používám dodnes. Je to efektivní způsob jak být v obraze a nepropásnout důležité technické novinky, informace o prodejích, vydání souhrnných zpráv a samozřejmě blogposty od expertů v daném oboru. Jediným problémem se staly nové zdroje informací. Stejně tak jak staré blogy zanikají, tak se rodí i nové. Tady to pro mě byl trochu zásek. Chce to trávit víc času nad pročítáním komentářů. Za těmi kvalitnějšími se většinou skrývá odkaz na zajímavý zdroj informací. O nové zdroje se postarají i agregátory tématických článků.

Dostatek takovýchto zdrojů pak většinou vede k tomu, že témata skoro nikdy nedojdou. Tedy krizové jsou pátky a víkendy. To je doba, kdy se hodí psát články u kterých nezáleží na aktuálnosti. Doporučuji zápisník a když vás něco napadne tak si to poznamenejte. Když dojdou aktuální témata stačí se kouknout do zápisníku.

Mít zdroje informací je dobrý základ. O všem většinou maximálně 12 hodin poté co se to stane. V kombinaci se zahraničními diskuzními servery v pohodě přeběhnete místní magazíny a portály. Ty to většinou mají se zpožděním i dva, tři dny. Tedy až na aktualne.cz, ihned.cz a idnes.cz. Ty jsou hodně pružní. Důležitou IT událost mají většinou do dvou hodin. Navíc v redakci jsou i lidé co tématu rozumí, takže to není jen tlumočení zpráv mediální agentury. Ale i je jde předehnat ;)

Ta kouzelná služba, která je dokáže předehnat se nazývá Twitter. Stačí sledovat ty správné lidi a můžete být doslova v centru dění. Není tak problém vydat článek pár minut poté co se to dozvíte. Na rozdíl od vás musí velké informační portály čekat na nějaké to potvrzení, popřípadě oficiální zdroj. Vy se rozhodujete podle autority, která informace zdělila, popřípadě tlumočí. Zodpovědnost je jen na vás. Přinejhorším jen pobavíte čtenáře :)

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Nejrychlejší zdroj informací”

  1. Používám RSS a Twitter. O tom důležitém, co náhodou nemám ve čtečce, se dozvím na Twitteru. Stačí sledovat správné lidi, ale není to podmínka; důležité/užitečné/zajímavé informace se velmi rychle šíří pomocí retweetů.

  2. Kromě výše uvedených ještě sleduju Newsletter od Domaining.com. Stačí se zaregistrovat a každý den chodí souhrn toho nejlepšího o doménách.

  3. U mne je to kombinace RSS -> delší články do Kindle, twitter (když na něco čekám nebo se nudím) a facebook, to je spíš žumba než informace.

  4. Kromě twitteru začíná být docela dobrý i Google+, jenže tam většinu lidi píší podobné věci co na twitteru a tam jsou stručnější. Takže preferuju twitter.

  5. No já si české věci naházel na web (nechal naházet), co mám v podpise…zatím nejsem ve stdiu nějaká moudra sdělovat, protože jsem dutej jak bambus…ale za chvíli mi bude 40 let, tak kolem 50 ze sebe začnu taky něco sypat :-)

  6. Z toho clanku to tak vyplyva, jako bys pripravoval nejake nove online zpravodajstvi, mfa uz nejedou ? :)

    1. simje: spíše se nenápadně snažím prosazovat rozvoj twittru v ČR. Je pravda že na MFA jsem snad rok ani nehrábl :)

  7. Já jsem zatím věrný zdrojům, které mám v rss čtečcce. Spíše než rychlost informací víc ocením jejich zaznamenání, né vždy je ihned po jejich vydání čast je číst.

Comments are closed.