Vyprodání domén

U domén většinou platí, že čím méně jich je tím více jejich cena roste. Pro mnoho investoru začíná být trh zajímavý až v momentě když se dostane do stádia, kdy už potenciální kupci nemají moc z čeho vybírat. Pak nakoupí za spekulativní ceny a začnou hledat potenciální klienty, popřípadě čekají až se jim sami ozvou. Teď nemám na mysli nakoupit za reg fee. Místo toho si počkají až jsou na trhu ty správné podmínky a platí desítky tisíc, aby prodávali za několikrát tolik.

Ponechme teď, ale klasické spekulace stranou. Zajímavé je sledovat různé LL.tls a LLL.tld. To je taková zvláštní “platební devíza”. Sami o sobě většinou nemají žádnou velkou hodnotu. Nepočítáme li zkratky a slova. Hlavním argumentem bývá snadná zapamatovatelnost a šance, že do budoucna se tak může jmenovat nějaký produkt. Ano oboje argumenty mají něco do sebe. I když taková doména qxz.TLD se asi stěží v budoucnu něčím stane. Stále je zde marketingové oddělení, které dbá, aby byl produkt či služba snadno použitelný v reálném světě. Na druhou stranu na první pohled nepoužitelné domény občas poslouží jako zdroj návštěvnosti díky typo. Například apy.cz anebo eay.com.

Ať už je využití těchto domén jakkoliv zavádějící, jisté je že na trhu mají nějakou tu hodnotu. Vždy najdete někoho kdo vám LLL.com (tří písmenná .com) dá pár tisíc dolarů. A tady začíná ta zábava. Ty domény cenu mají ať jsou jakékoliv, protože se vždy najde někdo kdo je koupí. Jsou to tedy domény, které se dají v případě potřeby proměnit na peníze. Někdy to může chvíli trvat, ale byt také neprodáte přes noc.

Jak ale ke vzniku takovýchto události dochází? Prostě se vyprodají. Například CC.cz (dvojznakové .cz domény) se vyprodaly 7.6.2008. Od té doby jsem zaevidoval celkem 15 prodejů dvojznakových .cz domén. Většina z nich byla prodána na subreg aukcích v posledních měsících. Průměrná cena jedné vychází na 2470,67 CZK. Není to sice moc, ale pokud jste nakoupili za registrační poplatek jedná se o slušné zhodnocení.

Prodané dvouznakové .cz domény

 

Doména Cena v CZK Místo prodeje
y3.cz 3511 dAukce.cz
c6.cz 3050 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
b5.cz 2850 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
8k.cz 2700 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
d9.cz 2550 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
6e.cz 2550 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
7n.cz 2550 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
4j.cz 2550 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
6s.cz 2500 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
n7.cz 2500 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
6r.cz 2500 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
j3.cz 2450 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
n5.cz 2200 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
0q.cz 1550 dAukce.cz
h9.cz 1049 Česky ICANN akreditováný registrátor domén
Průměr 2470,67

Proč se nevyprodají i LLL.cz?

Existuje více důvodů proč “nechtějí” všichni vydělat na LLL.cz. Asi ten největší je v počtu domén. LL.cz je jen 676, CC.cz je 1296. Aby získaly na hodnotě musejí se nejprve všechny vyprodat a pak nesmí být k prodeji. Vyprodat to není zas takový problém, prostě se utratí balík peněz. Lidi už investovali do větších volovin. Jenomže pak je potřeba si ty domény udržet.

Krásným příkladem je NNNN.info. Ty jsou permanentně vyprodané. Jenomže každý den se jich velké množství uvolní, aby si je zase někdo ještě ten den registroval. Je to nekonečný koloběh. Nikdo za ně totiž nechce platit reg fee. Tady nastává ten problém. Lidé si je totiž nechtějí držet za ty poplatky. Jejich hodnota časem naroste, ale kdy to bude? Proč vlastně? Radši to vzdají, anebo si doménu zkusí znovuregistrovat za ty dva dolary ve věčné akci u godaddy.

U nás je to podobné. CC domény sice mají hodnotu ale kolik? Podle průměru vycházejícího jen z 15ti dokumentovaných prodejů 2470,67 CZK. Nejmenší prodej je na 1049, to je 5 renew poplatků. Navíc někoho třeba zisk pár stovek z prodejů neláká.

Sama doména si na sebe vydělá jen velmi těžko. Pokud tedy nemáte překlepovku, ale ani ty nejsou v ČR žádná sláva. Můžete jí samozřejmě pomoci a udělat na ní MFA, minisite, automatické RSS site anebo něco podobného. Jenomže to stojí čas. Navíc pokud by jste zabrali třeba hezkou dvouslovnou, měla by to i lehčí u vyhledávačů.

LLL.cz je celkem 17576 kombinací. Některé jsou hezké, hodně průměrných a pak špatné. I kdyby se všechny vyprodaly, tak jejich cena nebude nijak závratná. Vyplatilo by se to, pokud by náklady na ně byly nulové, popřípadě velmi nízké. Navíc aby se jejich cena vyšplhala na zajímavých třeba 5000 CZK za průměrné … to je tak trochu nepředstavitelné. Nevím musel by někdo rozjet brand, který asociují jen trojznakové domény. A to by si asi hrál jen na svém písečku. Třeba jak jsou různé %tube.com stránky. Lidi vědí že na nich najdou videa, ale i tak to není zas tak správný příklad. Dejme tomu, že rozjíždím nějaké adult obsah. Nakoupím domény xxL.cz a čím vyšší je L v abecedě tím tam bude tvrdší obsah. Mám z 26 písmen třeba 20 a zrovna mi chybí xxz.cz. Pokud budu mít pokryto v ČR třeba 70% trhu s obsahem pro dospělé a polovina z nich zná princip xxL.cz, kolik asi bude mít cenu zbylých 6 domén, které nemám a kolik bude cena té xxz.cz?

Což to by jsem už ale vytvořil kompletní brand. I to se může stát. Nevíte co přinese budoucnost. Třeba se trojznakové domény bezvadně nějak ujmou. Třeba každý člověk bude chtít mít doménu e jako email, první písmo jména, první písmeno příjmení takže moje by bylo eis.cz. Budoucnost nám může nějaký ten brand přinést, anebo si jej můžeme sami vytvořit, ale ty domény asi jen tak sami na cenně nezískají.

Hmm to jsem se dneska zase rozkecal. Jdu taky trochu zapracovat. Alespoň jsem při tvoření tabulky zjistil, že při SQL selectu je _ zástupným znakem pro jeden znak :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Vyprodání domén”

  1. “Ty domény prostě nějakou tu doménu mají ať jsou jakékoliv, protože se vždy najde někdo kdo je koupí.” … “nějaoku tu cenu mají” není potřeba uvěřejňovat :)

  2. Souhlasim, domen LLL.cz je hodne na maly trh, nikdy to nebude mit prilis na cene.

    1. Ma: kupuj překlepovky, zkus je zaparkovat, když na nich nic nevyděláš a mají trafik, nasaď hard core MFA (IQ testy, (ne)výherní soutěže), pokud to nepůjde zkus prodávat trafik (1000 lidí za 50+ CZK), pokud stále nevydělává tak minisite rozhoď linky, ze začátku zkus bannery, pak odkazy. :)

  3. Uvedené ceny pouze znamenají, že do CZ domény se NEVYPLATÍ investovat.
    Nevíte zda ahyde těch 3000 lll.cz ještě má? Chtěl je prodávat za 100 litrů, ne?

    1. Petr: Tuším že někde na blogu v komentářích psal, že je ještě má, ale nemůžu to najít.

  4. Dneska končila ochranná lhůta pro s3x.cz, napsal jsem si skriptík, co ji měl zaregistrovat, volal se co 45 sekund, spustil jsem jej ve 14:00! Samozřejmě ji před chvílí regnul ASPOne, to jsou zm*di :-) Oni si asi mohou dovolit volat skript častěji, aniž by je NIC.cz dočasně bloknul…

  5. To je zbytecne kecy. CC.cz je odpad. A LLL v .cz velka loterie, ktera Ahydovy nevysla. S mensim poctem domen to bude jeste vetsi loterie.

    Radeji udelej statistiku, kdo bere ted vsechny ty domeny na dAukci a jestli se zmeni whois za nekolik dni. Pred tim nebyly zadne aukce, a ted je jich hodne, a to na uplne nesmyslne domeny.

    To same se tyka predeslych zebricku prodanych domen. Doslo tam k zmene v whois?

    1. Jerry: jednou za čas aktualizuju doménový rejstřík, ten jsem původně dělal hlavně kvůli tomu, aby dohlížel na převody, ale nějak to narostlo a už mě nebaví to pořád aktualizovat.
      Lelkoun: ok, tak to nebyla diskuze na blogu ale v baru :)

  6. A protože jsem se pěkně naštval, že jsem doménu s3x.cz nevyhrál (óoo jak jsem byl naivní:-))), tak jsem si udělal radost a zakoupil LLL.cz si doménu jedné mé oblíbené hudební skupiny :)

  7. Imho nejcenější jsou 1 znakové, pak 2 znakové.. 3 znakové už musí dávat nějaký smysl nebo hezkou kombinaci, zkratu.. 4 znakové už jsou bezcené a číselné jenom pokud něco znamenají – 2000, 1968, 2012,9999 apod..
    Sám mám dvouznakovou 5w.cz (původně na ní bylo tvorba webu nebo seo – aby váš web měl 5 W). a tím to končí.

  8. DOPR: Je to trochu zjednodusene a zobecnene, ale ma pravdu.

    Drago, ja se ptam jestli ten objednavatel ty domeny vubec zaplatil.

    U tech aukci je otazka podobna, jake procento z nich vydrzili vlastnici dAukce.

    Misto kecu radeji trochu investigativni zurnalistiky. A info uzitecne pro kazdeho domainera.

Comments are closed.