Vyhněte se pětistovce

Google adsense pravidlaUrčitě jste se setkali s pojmem Stavový kód HTTP. Je to odpověď serveru na váš požadavek. Říká jestli vše proběhlo jak mělo (kód 200), že je dokument přesměrován (301) anebo stránka nebyla nalezena (404). Roboti vyhledávačů s těmito kódy pracují každý den. Díky nim dokáží vyhodnotit jestli se stránkou děje něco vážného, anebo se jedná jen o dočasné nedopatření.

Moderní CMS se dokáží postarat o funkční stránku i z pohledu Stavových kódů. Pokud přesunete obsah, postarají se o to, aby crawler správně pochopil, že obsah byl přesunut a je nutné upravit adresu v SERP. Také se postarají, aby stránka 404 nebyla mylně považována za rozcestník k dalšímu obsahu. Prostě se s tím umí poprat.

Spousta lidí má obrovský strach s různých chyb, aby si nepokazili své pozice ve vyhledávání. Pravda je, že vyhledávače chtějí dávat návštěvníkům kvalitní výsledky z kvalitních webů. Google přiznává, že vliv na SERP má rychlost načítání stránek. Pomalé servery tak nejsou v konkurenčním prostředí zrovna ideální. Důležitá je spokojenost návštěvníka a ten pokud si na odpověď má počkat 20 vteřin anebo 5, tak je pro google jasná volba zvolit rychlejšího z konkurentů. Tohoto se ale spíše musí bát eshopy, anebo poskytovatelé služeb, kteří mají to samé. Pokud máte unikátní informace, které nikde jinde nejsou, tak si prostě bude muset návštěvník počkat. To jen tak na okraj.

Když váš server vrátí 503ku (služba je momentálně nedostupná), neznamená to, že automaticky přijdete o pozice. Prostě na webu probíhá údržba, anebo byl přetížen. Podle mě je to lepší než všechno redirektovat na jednu stránku, která vrátí 200 (vše v pořádku) a na ní bude “Na stránce se pracuje!” Při delší údržbě, by se mohl vyhledávač domnívat, že jste se rozhodli z vašeho blogu udělali MFA. Vím že to je extrémní příklad, ale pokud dělám údržbu stojí za to neříct to jen návštěvníkům, ale i jejich prohlížečům a robotům.

Popravdě tu ale je jeden kód, který může opravdu ublížit a to je 500 (Internal Server Error), prostě nějaká chyba na serveru. Chyby se stávají. Něco se upgraduje, něco se opravuje, někdo něco udělal špatně… atd. Tato chyba může být velice nebezpečná. Pokud jí vaše stránky vracejí v náhodných intervalech moc často, google zvedne varovně ukazováček a penalizace celého webu je na spadnutí. Přitom chyba bude na provozovateli vašeho webhostingu, popřípadě na vás, jestliže máte možnost hrabat se v nastavení software. Opravdu není nic horšího, než když se objevuje na první pohled náhodně. Vy si toho nevšimnete, 99 návštěvníků ze 100 také ne, ale roboti, ti na to ve většině případů narazí.

Naštěstí je tu Google Webmaster Tools, které má v sobě diagnostiku chyb procházení. Právě zde by jste měli najít seznam problémů na které robot narazil. Pokud tedy váš web záhadně spadnul do propasti SERP, zkuste jako jednu z možností projít GWT a kouknout se na chyby. Možná právě zde najdete problém.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Vyhněte se pětistovce”

  1. co se týče rychlosti, tak se mi u mi ani jednoho hostingu, ani u VPS nepodařilo dostat v grafu do rychlé oblasti. všechno mám v té pomalé.. Není to tím, že roboti mají servery v USA a proto jim to tak trvá? Normální doba načtení stránky mám 0,0801s což mi přijde v poho.

  2. Olda Šálek: Obávám se, že to není tím že jsou roboti v USA, protože já mám téměř všechny neWP weby v rychlé oblasti :-)

  3. jvic: A jakou máš dobu načtení stránky? WP taky nepoužívám a například mozektevidi.net se načítá rychle ne?

  4. Ahoj,
    s pětistovkou se nyní bohužel u pár našich webů čas od času potýkáme (nikoliv celkově, prostě je u pár stránek) a mám opravdu strach z vyřazení ze serpu. Setkal jste se s tím už někdo blíž, máte s tím zkušenosti?

  5. Zajímalo by mě, jak je to s chybami v GWT pro “nenalezeno” (404). Po opravení a odeslání přez GWT by mělo býti vše OK a ze seznamu by měli zmizet? Počítím do 5 dnů?
    Máte s těmito opravami nějaké zkušenosti?

Comments are closed.