Na čem zbohatnou provozovatelé sítí, pokud se přikloní na temnou stranu?

Většina lidí na internetu alespoň jednou za den něco zkusí vyhledat. Ať už z využitím vyhledávače, skriptu na stránce, anebo třeba přímo adresního řádku. Právě adresní řádek se stává velice zajímavým obchodním artiklem. Jak se zachová při zadání nefunkční internetové adresy dokáží ovlivňovat nejen různé lišty, které si pohrají s prohlížečem, ale hlavní slovo mají vlastně ISP, tedy poskytovatelé internetových služeb.

Co by se stalo, pokud se ISP rozhodne si dejme tomu trochu pohrát s výsledkem neexistující adresy. Dejme tomu, že místo nefunkční adresy, anebo požadavku na vyhledávání jednoduše vrátí svou stránku. Může vypadat třeba nenápadně. Jako omluva, že požadovaná stránka nebyla nalezena s návrhem řešení. Třeba google, seznam anebo někdo třetí? Že to je neetické, anebo snad nelegální? Bude záležet co podepíšete. Ono by se nakonec mohlo klidně stát, že provozovatel, který bude mít právě takto “ošéfované” neexistující domény, bude nakonec nejlevnější. A o legálnost se postará už smlouva.

Co jsem koukal po internetu, tak některé společnosti už tento “šedý” byznys nenápadně provozují. Například v Americe se snaží být celkem nenápadní. Přesměrovávají jen některé fráze. Jedná se například o slova jako apple, dell anebo safeway. Tedy takové ty co by se dobře daly hromadně prodávat. Když k tomu ještě přidáme možnost kvalitního lokálního cílení, zní to už lákavě.

No uvidíme co na to svoboda pohybu po internetu.

Zajímavé info

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Na čem zbohatnou provozovatelé sítí, pokud se přikloní na temnou stranu?”

  1. V Británii tohle dělal např. Virgin Media, nevím teď jestli všechny neexistující stránky, ale tu jejich chybovou hlášku jsem viděl docela často.

  2. u nas je to uz davno zavedene.
    najvacsi poskytovatel, t-com, pri zadani neexistujucej domeny presmeruje na chyba.sk.

  3. není nad to používat důvěryhodné servery dns :) a nespoléhat se na ISP, ale stejně známe BFU uživatelé internetu

Comments are closed.