Francouzská vláda legalizovala 30K domén

Logo AFNIC správce domény .frFrancouzi jsou velice konzervativní země, alespoň co se týká internetu. Zákony jako třikrát a dost se tam mají šanci projít. To ale nic není proti tomu, co schválila vláda v roce 2004.

Afnic (správce národní domény) zakázal registraci více jak 30 000 domén, které by mohly nějakým způsobem vést k “narušování veřejného klidu”. Například není možné registrovat doménu jako xenophobia, Satan, mosque, slave, Jew, brothel, church anebo cannabis. Když se nad tím zamyslíte, tak to u nás s tou internetovou svobodou na evropské poměry není zas tak špatné.

Teď to ale padá. Francouzská vláda “unbanovala” těchto 30K domén. Používám uvozovky, protože to neplatí tak úplně. Aby jste se k těmto doménám mohli dostat musíte si podat speciální žádost, přes jednoho z registrátorů. Ta pak bude zvážena podle vašeho “legitimate interest”, tedy legitimního zájmu. Spíše by se ale hodilo dodat vhodné užití. Máte tak možnost získat například doménu internet.fr anebo url.fr. Není žádným tajemstvím, že domény náboženství a vyznání, zřejmě nezíská nikdo. Francie bude v tomto případě náramně opatrná. Mimochodem je celkem zajímavé, že vaší žádost budou posuzovat státní úřady, nikoliv správce domény.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Francouzská vláda legalizovala 30K domén”

  1. tak pokud tam sou urady stejne zkorumpovany jako u nas, tak by si z toho mohl nekdo udelat slusnej biz :-)

Comments are closed.