ICANN schválil nový gTLD program

V Singapuru právě teď probíhá důležitá konference ICANN. Asi nejsledovanější záležitostí je projednávání nového programu o gTLD doménách. V podstatě se čekalo jak se ICANN postaví ke koncepci TLD pro každého. Hlasování nakonec šlo překvapivě hladce z šestnácti členů bylo hned  třináct pro (1 proti, 2 se zdrželi). V podstatě se tak otevírá možnost firmám, organizacím ale třeba i městům mít svou vlastní doménu prvního řádu. Ostatně není to nic nového. Už dříve se spekulovalo o doménách pro velké města, která jsou schopna jen počtem aktivního uživatelů internetu překonat lecjaký stát.

Podle nově schváleného programu tak mají zástupci nových TLD možnost lobovat až do 12. ledna 2012, kdy začíná oficiální příjímání žádostí (application period). Toto období potrvá až do 12.4.2012. Všechny žádosti budou vyhodnoceny v listopadu 2012. Předpokládá se, že nové TLD by jsme mohli vidět aktivní počátkem roku 2013.

Pokud by jste měli zájem o svou doménu prvního řádu, připravte si pěkný balík peněz. Poplatek za podání žádosti (application fee) je totiž 185K USD a roční poplatek je dalších 25K USD.

Nové TLD však přináší i spoustu otázek, které se objevují na různých fórech a diskuzích.

  1. Pokud nějaká velká firma získá třeba doménu .car bude moct zakázat konkurenci, aby si registrovala doménu druhého řádu?
  2. Jak se bude stavět ICANN k doménám jako .con? Jedinou podmínkou je, že doména musí mít 3 znaky a to typo doméná .con splňuje.
  3. Bude moct nějaký stát anebo ISP zakázat nové TLD?
  4. Některá slova mají napříč jazyky celého světa různé významy, které mohou být v některých konzervativních zemích chápaný jako provokace.
  5. Co z TLD, které “zbankrotují” bude zde záruka, že se o ně někdo postará?
  6. Co když se slovenští domaineři naštvou na správce .sk, protože je stále v devadesátých letech a rozhodnou se založit doménu .svk/.slovensko. Půjde to?*

* Tato hláška zazněla tuším na facebooku, když se jeden slovenský domainer zamotal u papírování s převodem .sk domény. Prý si založí radši doménu .svk než to znovu absolvovat


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “ICANN schválil nový gTLD program”

  1. a pudou registrovat i IDN TLD? kdyby si chtel treba čez zaregistrovat .čez , tim ze musi mit tld 3 znaky bohuzel odpada .čr :(

  2. Sakra ja už se asi čtyři roky smažím převést jednu sk doménu a nakonec ji vždycky raději prodloužím u minulého registrátora, protože i když jsem už posílal žádost s ověřeným podpisem (poštou!), tak se pořád nic neděje.

  3. To je poprvé, co se setkávám s myšlenkou typo domény, kde to typo je v prvním řádu con/com. :-) Tak to bude mazec.

  4. pochybujem ze by niekto povolil .con
    bulharsko si chcelo zaregistrovat idn, ale .бг sa podoba na .br ako brazilia, preto im dali .бгр

Comments are closed.