Minulý týden patřil .biz

Pokud občas koukáte na přehled prodaných domén na dnjournal.com, většinou vede .com doména. Občas se protlačí nějaký ten zajímavý kousek na .net, popřípadě .org, anebo ccTLD. Ale i tak se to nestává moc často. Minulý týden byl ale překvapující. Vyhrála totiž nenápadná doména All.biz, která se prodala za 61,750 USD. Což je opravdu slušná částka na nejhorší z velké 5tky gTLD. Ovšem nějaké světlé zítřky .biz to rozhodně nevěští. Největší rozmach gTLD zatím vždy byl v dobách, kdy se .com prodávaly za obrovské částky. Pak teprve roste cena těch ostatních.

Druhé místo jen pro zajímavost získala 2.de s cenou 29K EUR (cca 700K CZK).  Zajímalo by mě kolik má teď u nás hodnotu jednoznaková .cz doména. Pár se jich tu motá ještě z dávných dob. O jejich cenách se spekulovalo na druhém domain day. Létali vzduchem cifry kolem jednoho milionu. Nakonec jsme debatu zakončili, že asi budou neprodejné.

Krátké domény jsou v současné době využívané hlavně jako zkracovače URL. Svůj rozmach zaznamenaly hlavně díky sociálním sítím. Teď nás prý čeká éra tabletů, takže poptávka asi ještě bude růst. Počítám, že každá větší společnost bude chtít svůj zkracovač, po vzoru google (goo.gl), facebooku (fb.me) anebo wordpress (wp.me). Zvláště pokud budou navázané na nějakou webovou službu.

Čistě spekulativně vzato. Nějaký zkracovač by mohl sloužit i jako ochrana před malware, anebo podvodným stránkám. Všechny URL které se tam vkládají by prošli kontrolou, takže pokud by někdo poslal adresu na tomto zkacovači nemuseli by jste se bát na ní kliknout. Dnešní zkacovače už jsou poměrně dokonalé a není na nich co vylepšovat, takže tohle by mohl být takový další krok ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup