Základy SEO

Google adsense pravidlaNedávno mi přišel dotaz od čtenáře: “Jak mám začít s optimalizací pro vyhledávače?” Klasická rada většinou zní koupit knížku, projít některé blogy, popřípadě použít google. Pak už stačí jen držet krok odebíráním RSS blogů, diskuzí a twittru (ten mě celkem překvapil, na 140 povolených znaků jim proudí celkem dost know how). Mezitím se člověk musí věnovat praxi a zkoušet co indexování obsahu snese.

V každém případě by jsem doporučil začít od příručky, kterou vydal sám velký Google. Zdarma si jí můžete stáhnout zde (česká verze). Pokud se budete řídit pokyny v ní, rozhodně neuděláte chybu. Vše je napsáno přehledně a jednoduše, takže poslouží i jako studijní materiál pro lidi, kteří by si rádi dooptimalizovali svůj projekt bez cizí pomoci.

Takže pokud chcete začít se SEO povinně přečíst kompletně celou příručku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Základy SEO”

  1. je plno knížek na seo, v žáné nejsou nové informace, jen shrnutí známých informací… tuto od googlu neznám, tak si počtu, snad bude lepší

  2. A jiná literatura by nebyla? Nejlépe v češtině. Nedávno jsem dočetl Velký průvodce SEO od Kubíčka předtím něco z jasminka.cz. docela mě to zaujalo, ale nemůžu najít nic jiného. Teď vyšla nějaká 333 tipů ale recenze čtenářů jsou spíš negativní.

  3. Knížky bych vůbec nečetl. V tomhle je nejlepší čistě internet, dá se tam najít spousty skvělých blogů s články o seo.

  4. Jarda: v češtině pak už je jen nějáká kniha SEO pro programátory, jinak jsi uvedl kompletní víčet. 333 tipů není špatná..

  5. budovat kvalitní obsah přínosný pro uživatele, z hlediska linkbuildingu registrovat do katalogů, pr články, kupovat odkazy, kupovat pr články a linkbaiting….řekne mi někdo k tomu nějaká příručka něco víc? ne

  6. Pro mě jako pro začátečníka bylo 333 tipů od Kubíčka velmi užitečných, “nové informace” se asi v češtině ani najít nedají, to chce zabrousit do anglicky psané literatury…

  7. Príručka od googlu úplne stači. Čo ešte väčšina chce? Každý chce riešiť SEO ale pritom ich weby sú len na jednú návštevu. Uvedomme si priatelia, najdôležitejší je vždy obsah.

  8. Taka filozoficka otazka: Ked vsetci budu mat vsetko info o SEO z rovnakeho zdroja a vsetci ho na weby aplikuju, tak vlastne nebude mat SEO nikto? :) podla coho sa zoradia vysledky?

    1. Gordon: pak vyhraje ten kdo bude mít lepší obsah, protože výsledky budou řazené podle toho co uživatel vlastně chce. Podle té příručky se webmástři naučí dělat SEO, ale uživatelé vyhledávačů by se měli naučit hledat a pak tu nebude problém.

  9. Na jdenu stranu platí, že obsah je král, ovšem na druhou stranu také platí, že vyhledávač je jenom stroj a tak se často vyplatí nějaká ta optimalizace k přivedení návštěvníků. Kvalitní obsah něco stojí a sám o sobě bez optimalizace (rozuměj návštěvnosti) je k ničemu. A pro majitele e-shopů stále platí jednoduchá rovnice:

    PPC = předražená reklama, která se v drtivé většině případů nevyplatí

    Vyhledávače (tedy SEO) = cílený návštěvník se zájmem o produkt a i přes nějakou nutnou počáteční investici je to při správném provedení nejlepší marketingový nástroj.

    Ostatní formy reklamy (PR články, apod.) = drahé, neúčinné a zbytečné.

    Z toho plyne, že SEO prostě je, bylo a bude a neustále se budou hledat triky na vyhledávače za účelem přivedení levných návštěvníků, kteří si něco opravdu koupí. Jde o peníze, o ničem jiném to nakonec není.

  10. Gamelicker: Řekl bych, že to je trochu zjednodušený pohled. PPC je dost o cílení – pokud se budu snažit prorazit na frázi, která se mi nemůže vrátit, tak je něco špatně. SEO je také nástroj, nicméně tak nějak už i nutnost. PR články apod. – záleží, co očekávám a jaký způsob zvolím.

  11. Nejlepší způsob, jak se naučit optimalizovat pro vyhledávače, je optimalizovat pro vyhledávače. Můžete přečíst stovku knížek, ale bez praxe vám to bude k ničemu. :)

  12. Tak urcite bych doporucil Velky pruvodce SEO od Kubicka a jako doplneni 333 tipu a triku SEO. Pak je jeste zajimava Google Analytics od Clintona. Ostatni zdroje na webu.

  13. Obsah obsah, ale na ty konkurenční krátké výrazy je prakticky jediným řadícím prostředkem počet a kvalita off-page faktorů :-)

Comments are closed.