iTun.es koupila společnost Apple

Doména itun.es byla koupena společností Apple. Nikdo zatím neví k čemu jí hodlá využít, ale spekuluje se o využití jako zkracovač dlouhých URL. Vzhledem k úspěchu služby goo.gl to je velice pravděpodobné. Ostatně právě ze zkracovačů získává Google velice cenná marketingová data a to hlavně z míst kam často nemá přístup (fóra s nutností registrace, odkazy v emailech atd.)

Prohlubuje se tak debata o vlivu social ranku na SERP stránek, zvláště osobních blogů a informačních portálů. Google sice dokáže nové články procrawlovat, indexovat a hodit do vyhledávače během pěti minut, ale jejich ohodnocení je už problematičtější. Přeci jen pozice v SERP záleží na mnoha faktorech, které se během 5ti minut nedají rychle “přepočítat”. U nárazových novinek, které každého zajímají to může být problém. Zde může logicky pomoct právě vlastní zkracovač. Google tak může sledovat virální šíření odkazu nejen na sociálních sítích, aniž by musel vše indexovat. Není divu, že používání goo.gl doporučují 4 z 5ti SEO křečků.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “iTun.es koupila společnost Apple”

  1. Zkracovač na doméně itun.es je blbost – je to moc hnusná doména aji na ten zkracovač a věřím že kdyby ho apple chtěl, tak by koupil daleko lepší doménu. Prostě nějakej web k itunes,.

  2. @Petr: ono môže to byť skracovať. Napríklad na twitter: Práve som si kúpil túto pieseň: itun.es/asc12 alebo Moje skóre v Angry Birds: itun.es/ang28 a podobne. keď môže byť sns.ly a podobné, tak itun(.)es je v pohode.

  3. Člověk si říká, hodím odkaz přes zkracovač, kdo ví jak je to nyní opravdu s tím nofollow. A google už připravený se svým zkracovačem a “ShortLinkRankem”.

  4. Já sám jsem si zkrátil všechny své weby -> vytvořil jim kratší URL přes google.
    Ale pochybuji, že to bude mít nějaký větší účinek, jde přece jen o 1 odkaz.

    Něco jiného je, když někdo zkracovače používá, aby se nepřenášely ranky. Rank se pak přenese na službu a ne na cílovou stránku? Nevím.

  5. Ale je to dobré, že tam je počítadlo kliknutí, takže přesně vidím, kolik lidí klikne na tento odkaz http://goo.gl/BDi8 :-)
    Něco podobného bych musel složitě programovat přes domain.tld/?from=404&typ=23 a vše ukládat do databáze.
    Nebo Google Analytics, ale to není to pravé pro měření počtu kliknutí -> nezaznamená roboty apod.

  6. Ja zkracovacum prilis nefandim,, protoze http://goo.gl/BDi8 pod timto odkazem vubec netusim co je. jestli nejake hardcore zavirovane porno nebo opravdu tvuj blog.

Comments are closed.